ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Προθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία και από τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, απορρίπτοντας την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό.
Η Διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ
Στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας είχε ανοίξει το 2004 η αυλαία της δεύτερης φάσης των εκ του σύνεγγυς διμερών συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Έγγραφο με κωδικοποιημένες τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είχε επιδώσει στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο τότε ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.
Οι θέσεις που κωδικοποιούνταν στο έγγραφο αυτό, που φέρει τον τίτλο ''Consolidated list of Turkish Cypriot proposals'', αφορούν τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς όπως είχαν κατατεθεί μέχρι τότε στις συνομιλίες.
Το έγγραφο αποτελείτο από εννέα σελίδες και αναφερόταν μεταξύ άλλων στις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς περί ενίσχυσης της διζωνικότητας, στις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην επιστροφή μικρότερου αριθμού προσφύγων.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου στις δηλώσεις Νταβούτογλου
Η πρόταση της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνημένη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ο κ. Στεφάνου. "Διαφαίνονται προθέσεις να χρησιμοποιηθούν οι ατελέσφορες και επικίνδυνες τακτικές των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας που ουδέποτε δεχθήκαμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας της επίλυσης του Κυπριακού", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
"Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ παρόλο που εάν το πράξει θα επωφεληθεί από το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων που αφορούν στην ενταξιακή της πορεία. Αυτό αποτελεί ένα εύγλωττο δείγμα της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό η οποία αγνοεί και δεν εφαρμόζει κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ και καμία υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνομιλήσει μαζί της με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως "εάν η Τουρκία επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό και μέχρι το τέλος του 2010 ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα και ας ανταποκριθεί έμπρακτα για λύση, μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979".
Οι δηλώσεις του Νικ. Αναστασιάδη
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του προς την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή μίνι διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επανέφερε την πρόταση του για εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.
"Πρέπει να προλάβουμε τον ήδη πέρα για πέρα ορατό κίνδυνο προώθησης ανάλογης διεθνούς διάσκεψης το ερχόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μάλιστα με όρους και σύνθεση που αντί να εξυπηρετούν τα δικά μας καλώς νοούμενα συμφέροντα, να εξυπηρετούν τους στόχους και τις επιδιώξεις της Τουρκίας", υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί "εφ' όσον ζητήσουμε τη διεύρυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπως είχε προτείνει η Ισπανική Προεδρία και είχε υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ στο πολυήμερο Εθνικό Συμβούλιο του περασμένου Απριλίου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου