Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Αθλητικά
http://www.tanea.gr
Οι συλλήψεις 10 κατηγορουµένων στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Μια φαµ φατάλ µε προκλητικές φωτογραφίες. Ενας ύποπτος που εξαφανίστηκε στην Κύπρο. Ζευγάρια που ζούσαν επί χρόνια µια «κανονική» ζωή σε προάστια αµερικανικών πόλεων. Ολα αυτά συνθέτουν την πιο σοβαρή αµερικανορωσική διπλωµατική κρίση επί προεδρίας Οµπάµα.
Οι Αµερικανοί µιλούν για ένα «σηµαντικό δίκτυο κατασκόπων», ανθρώπων που είχαν αποκτήσει αµερικανικές ταυτότητες, αµερικανικές οικογένειες, δουλειές και παιδιά, αµερικανικές ζωές, «θαµµένοι» σε πόλεις και προάστια, όπου ήταν για όλους οι γείτονες της διπλανής πόρτας. Οµως αποκτώντας πρόσβαση σε κυβερνητικούς και οικονοµικούς κύκλους ενηµέρωναν τη Μόσχα για πολλά και σηµαντικά θέµατα. Οι Ρώσοι, πάλι, αντέδρασαν έντονα στις κατηγορίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τες «γελοίες». Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν µιλώντας µπροστά στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον που πραγµατοποιούσε επίσκεψη στη Μόσχα δήλωσε ότι «η αµερικανική αστυνοµία ξεπέρασε κάθε όριο. Αρχισε να βάζει ανθρώπους στη φυλακή. Ελπίζουµε ότι τα βήµατα προόδου που έγιναν τα τελευταία χρόνια θα διατηρηθούν». Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναρωτήθηκε για τη χρονική σύµπτωση των αποκαλύψεων, µόλις τρεις ηµέρες µετά την επίσκεψη του προέδρου Μεντβέντεφ στην Ουάσιγκτον και τις συνοµιλίες του µε τον Μπαράκ Οµπάµα. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπονοεί ότι οι συλλήψεις αποτελούν «ένα σκοτεινό σχέδιο υπονόµευσης της πρόσφατης βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ». Γεννηµένοι στη Ρωσία
Οι δέκα συλληφθέντες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ ξένης κυβέρνησης αλλά και για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος. Οµως, καθώς η παρακολούθηση των δέκα κατηγορουµένων έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, πολλοί ισχυρίζονται ότι όλο αυτό τον καιρό δεν είχε πιαστεί κάποιος από αυτούς να στέλνει απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους. Οι αµερικανικές αρχές θεωρούν ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορουµένους έχουν γεννηθεί στη Ρωσία και πέρασαν από υψηλού επιπέδου εκπαίδευση προτού σταλούν για εγκατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότεροι εµφανίστηκαν ως παντρεµένα ζευγάρια. Τους δόθηκαν όµως οδηγίες να µην υποβάλλουν τα χαρτιά τους για κρατική θέση, επειδή µια πιθανή έρευνα µπορεί να αποκάλυπτε την αλήθεια. Οι ζωές τους έµοιαζαν βγαλµένες από κατασκοπευτικό θρίλερ του Τζον Λε Καρέ. Μία από τους πράκτορες, η Σίνθια Μέρφι, µιλούσε µε επαφές της σε χρηµατιστηριακές εταιρείες της Νέας Υόρκης και έγραφε αναφορές «για τις προοπτικές της παγκόσµιας αγοράς χρυσού», τις οποίες, όπως εκµυστηρεύθηκε, τα αφεντικά στη Μόσχα βρήκαν «πολύ ενδιαφέρουσες» και τις έστειλαν στο ρωσικό υπουργείο Οικονοµικών. Πριν από την επίσκεψη στη Μόσχα του Μπαράκ Οµπάµα πέρσι ζητήθηκε από το ζεύγος Μέρφι να κάνει µια εκτίµηση των αµερικανικών προθέσεων. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο τους δόθηκαν οδηγίες να περιγράψουν τους στόχους του Οµπάµα στη Μόσχα ενώ σε κάποια άλλη στιγµή τούς ζητήθηκε να προσεγγίσουν στελέχη υπουργείων και µεγάλων think-tanks προκειµένου να τους «ψαρέψουν».
Οπως αναφέρουν στελέχη των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών στην εφηµερίδα «Νew Υork Τimes», για τους Ρώσους η διατήρηση κατασκόπων «εν υπνώσει» στις ΗΠΑ δεν ήταν δύσκολο ούτε δαπανηρό, καθώς οι περισσότεροι είχαν φτιάξει τη ζωή τους και συντηρούνταν οικονοµικά. Οπως εξηγεί ο Μίλτον Μπίρντεν που εργάστηκε επί 30 χρόνια στις µυστικές επιχειρήσεις της CΙΑ στην Ανατολική Ευρώπη, «η πρόκληση για τη Μόσχα ήταν να εξασφαλίσει ότι οι πράκτορές της θα παρέµεναν πιστοί». Και θυµίζει ότι µετά την κατάρρευση του κοµµουνισµού, αρκετοί τσέχοι πράκτορες στις ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς πλέον αισθάνονταν Αµερικανοί. Για παράδειγµα, ένα ζευγάρι από τους συλληφθέντες, η Σίνθια και ο Ρίτσαρντ Μέρφι, ζούσαν µε τις δύο κόρες τους σε µία µικρή πόλη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, σε ένα όµορφο σπίτι µε κήπο το οποίο ήθελαν να αγοράσουν, δεν τους άφησε όµως η SVR, η µυστική υπηρεσία της Ρωσίας.
Μυστική ζωή
Οι 55 σελίδες του κατηγορητηρίου που συνέταξε το FΒΙ πάντως για τις συναντήσεις, τη συλλογή πληροφοριών και τη µυστική ζωή των κατασκόπων τα τελευταία δέκα χρόνια αφήνει πολλά ερωτήµατα αναπάντητα. Κεντρικό πρόσωπο του δικτύου, εκτός από την Αννα Τσάπµαν, θεωρείται ότι ήταν ο Μιχαήλ Σεµένκο, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι όπου ζούσε στο Αρλινγκτον µαζί µε τη ρωσίδα φίλη του. Εργαζόταν ως ταξιδιωτικός πράκτορας και οδηγούσε µια Μercedes S-500. Το βράδυ πριν από τη σύλληψή του ο Σεµένκο είχε συναντήσει έναν άλλο µυστικό πράκτορα και του είχε περιγράψει πώς επικοινωνούσε µε τη Μόσχα µέσω κρυπτογραφηµένων µηνυµάτων κρυµµένων µέσα σε φωτογραφίες που αναρτούσε στο Ιντερνετ και πως είχε εκπαιδευθεί ειδικά. Συµφώνησε να αφήσει 5.000 δολάρια σε ένα σηµείο ανταλλαγής κάτω από γέφυρα που βρίσκεται κοντά στο Πεντάγωνο. Η κίνησή του αυτή καταγράφηκε από πολλές κάµερες του FΒΙ.
Λίγο πιο βόρεια από την Ουάσιγκτον, το ζεύγος Λαζάρο και Πελάεζ έφθασε σπίτι όπου βρήκε δύο φορτηγά του FΒΙ και πολλούς πράκτορες. Ενηµερώθηκαν ότι παρακολουθούνταν τα τελευταία 8 χρόνια και τους είχαν καταγράψει επανειληµµένα να παίρνουν χρήµατα και να ανταλλάσσουν µηνύµατα γραµµένα µε αόρατο µελάνι µε ρώσους πράκτορες που ζούσαν στη Λατινική Αµερική. Στο Κέµπριτζ της Μασαχουσέτης ο Ντόναλντ Χίθφιλντ ζούσε ως επιτυχηµένος σύµβουλος επιχειρήσεων και η σύζυγός του Τρέισι Φόλεϊ ως µεσίτρια ακινήτων. Εδώ ενεπλάκη και η βρετανική κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό η Φόλεϊ είχε χρησιµοποιήσει σε ταξίδια της πλαστό βρετανικό διαβατήριο. Εντύπωση προκάλεσε στους πράκτορες που τους συνέλαβαν η µεγάλη έκπληξη των δύο νεαρών γιων τους οι οποίοι ήταν γνωστοί για τα έξαλλα πάρτι που διοργάνωναν, αλλά αντέδρασαν πολύ έντονα όταν πληροφορήθηκαν τις άγνωστες δραστηριότητες των γονιών τους.
Καθηµερινοί άνθρωποι Μιλάει ρωσικά, αγγλικά, κινέζικα και ισπανικά και δούλευε στην εταιρία Τravel all Russia, µε έδρα την Βιρτζίνια, εδώ και ένα χρόνο.
Πράκτορας του FΒΙ υποδύθηκε τον ρώσο πράκτορα και του έδωσε να παραδώσει ένα «δέµα». Συνελήφθη όταν το έκανε.
Η γεννηµένη στο Περού δηµοσιογράφος της ισπανικής εφηµερίδας «Εl Diario», ζούσε στις ΗΠΑ περισσότερα από 20 χρόνια.
Ο Λαζάρο και η Πελάεζ κατηγορούνται ότι έλαβαν πακέτα που περιείχαν χρήµατα από εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης σε νοτιοαµερικανική χώρα.
ΣΙΝΘΙΑ ΜΕΡΦΙ
Η Σίνθια χειριζόταν στη χρηµατιστηριακή εταιρεία όπου εργαζόταν τον λογαριασµό ενός γνωστού οικονοµικού παράγοντα «δωρητή µεγάλου κόµµατος». Είχε οδηγίες να συνάψει στενή σχέση µαζί του. ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΕΡΦΙ
Ο 39χρονος Μέρφι ζούσε µε τη Σίνθια στο Νιου Τζέρσεϊ. Ταξίδεψε στη Ρώµη το 2009, όπου συνάντησε ρώσο αξιωµατικό των µυστικών υπηρεσιών και ταξίδεψε µαζί του στη Μόσχα µε ψεύτικο διαβατήριο.
Η Μάτα Χάρι που ήρθε από το κρύο ΑΠΟ ΤΗ Ρωσία, αλλά όχι µε αγάπη. Η 28χρονη Αννα Τσάπµαν θεωρείται από τον Τύπο ως η «µοιραία γυναίκα» της κατασκοπευτικής υπόθεσης. Μια συµπαθής κοκκινοµάλλα που ισχυριζόταν ότι έχει µεσιτική εταιρεία και είχε γράψει στο προφίλ της στο Facebook «εάν µπορείς να ονειρευτείς, τότε µπορείς να γίνεις το όνειρο». Διατηρούσε προφίλ σε πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου είχε αναρτήσει και δεκάδες φωτογραφίες της.
«Εµπειρη πράκτορας»
Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, ακολουθούσε εντολές των ρωσικών µυστικών υπηρεσιών για να «εξαµερικανιστεί» τόσο ώστε να διεισδύσει σε κυβερνητικούς κύκλους προκειµένου να αποσπά πληροφορίες και να τις στέλνει στη Μόσχα. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάικλ Φάρµπιαρζ χαρακτήρισε τα στοιχεία εναντίον της «συντριπτικά» και πρόσθεσε ότι «είχε εξαιρετική εκπαίδευση και είναι µια έµπειρη πράκτορας της Ρωσίας». Οι αµερικανικές αρχές την παρακολουθούσαν καιρό και προχώρησαν στη σύλληψη όλου του δικτύου επειδή η Τσάπµαν φοβούµενη, ότι είχε αποκαλυφθεί, είχε προγραµµατίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα.
Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η Τσάπµαν επισκεπτόταν συχνά τις ΗΠΑ από το 2005, πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί στο Μανχάταν και να φτιάξει τη µεσιτική της εταιρεία. Επιασε διαµέρισµα ένα τετράγωνο από τη Γουόλ Στριτ και άρχισε να δικτυώνεται στο Facebook και το Linkedln, προωθώντας την εταιρεία της ΡropertyFinder Ltd., η οποία πωλούσε ακίνητα σε Ρωσία, Ισπανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Ως προηγούµενες δουλειές της ανέφερε µια επενδυτική εταιρεία και ένα hedge fund του Λονδίνου όπου ζούσε το 2003. Η Τσάπµαν ανέφερε ότι είχε πάρει µάστερ στην οικονοµία από ρωσικό πανεπιστήµιο. Στις περισσότερες από 90 φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο Facebook εικονίζεται σε διάφορα ταξίδια της, µεταξύ των οποίων στην Τουρκία, σε δωµάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Les Οttoman» στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και κρατώντας ένα ποτήρι κρασί ανάµεσα σε δύο άνδρες στο Παγκόσµιο Συµπόσιο Τεχνολογίας στο Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ τον Μάρτιο.
«Σεξουαλικά επιθετική»
Τραπεζίτης που τη γνώριζε δήλωσε στην εφηµερίδα «Νew Υork Ρost» ότι κάθε φορά που τη συναντούσε του διηγούνταν µια διαφορετική ιστορία: «Αλλοτε έλεγε ότι ήταν µεσίτρια, άλλοτε ότι εργαζόταν στο Χρηµατιστήριο και άλλοτε ότι δούλευε για πετρελαϊκή εταιρεία. Μου φαινόταν λίγο χαζή», προσέθεσε χαρακτηρίζοντάς την «σεξουαλικά επιθετική».
Κάποιοι άλλοι δήλωσαν πως από τη συµπεριφορά της είχαν σκεφτεί ότι µπορεί να είναι πόρνη. Σε ορισµένους είχε δηλώσει ότι ήταν παντρεµένη.
Πώς δρούσε
Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, η Τσάπµαν καθόταν σε καφέ του Μανχάταν και µε ένα λάπτοπ έστελνε κωδικοποιηµένα µηνύµατα σε ένα άλλο κοµπιούτερ, το οποίο βρισκόταν σε φορτηγάκι που περνούσε από την περιοχή και οδηγούσε ο ρώσος αξιωµατικός των µυστικών υπηρεσιών που τη χειριζόταν. Η αποστολή των µηνυµάτων έγινε 10 φορές, πάντα ηµέρα Τετάρτη, µέχρι τον Ιούνιο, όταν ένας µυστικός πράκτορας του FΒΙ τής παρουσιάστηκε ως υπάλληλος του ρωσικού προξενείου. Φορώντας κοριό κατέγραψε συνοµιλίες µαζί της όπου της ζήτησε να δώσει σε µια άλλη κατάσκοπο ψεύτικο διαβατήριο. Της είπε να κρατά ένα περιοδικό µε συγκεκριµένο τρόπο και της έδωσε συνθηµατικά για την παράδοση.
Κάποια στιγµή η Τσάπµαν έγινε καχύποπτη, αγόρασε ένα κινητό και έκανε πολλά τηλέφωνα στη Μόσχα. Σε µια συνοµιλία ακούγεται ένας Ρώσος να της λέει ότι µάλλον την ανακάλυψαν και θα πρέπει να δώσει το διαβατήριο στην αστυνοµία και να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ. Η Τσάπµαν συνελήφθη στο αστυνοµικό τµήµα όταν πήγε να παραδώσει το διαβατήριο.
Εννέα χρόνια στο µάτι του FΒΙ
ΣΤΗ ΔΙΝΗ της υπόθεσης κατασκοπείας που δοκιµάζει τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκεται η Κύπρος, µετά την εξαφάνιση του συλληφθέντος στο αεροδρόµιο Λάρνακας Καναδού Ρόµπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, τον οποίο το αµερικανικό FΒΙ θεωρεί ως άνθρωπο - κλειδί στο κύκλωµα κατασκοπείας. Ο Ρόµπερτ Μέτσος, 55 ετών, συνελήφθη την ώρα που ετοιµαζόταν να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη, έπειτα από σήµα της Ιντερπόλ κατόπιν αιτήµατος των ΗΠΑ σύµφωνα µε το οποίο ο Κρίστοφερ Μέτσος καταζητούνταν για να δικαστεί στη Νέα Υόρκη για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος (περίπου 40.000 αµερικανικών δολαρίων). Ο συλληφθείς ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο από τις 17 Ιουνίου οδηγήθηκε στο δικαστήριο που αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση 20.000
ευρώ και µε την υποχρέωση να παρουσιάζεται καθηµερινά σε αστυνοµικό σταθµό. Χθες ο Μέτσος δεν παρουσιάστηκε στον αστυνοµικό σταθµό και η αστυνοµία εξέδωσε ένταλµα σύλληψης και τον αναζητεί. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τον Μέτσο παρακολουθούσαν οι αµερικανικές υπηρεσίες από το 2001. Ο αµερικάνικος Τύπος τον περιγράφει ως τον «άνθρωπο µε τα λεφτά», ότι δηλαδή αυτός χρηµατοδοτούσε το κύκλωµα και του αποδίδεται ρόλος συνδέσµου µε τις ρωσικές υπηρεσίες. Ο Μέτσος φέρεται να έλαβε από ρώσο κατάσκοπο χρηµατικό ποσό το οποίο έθαψε σε πάρκο στη Βόρεια Βιρτζίνια και που δύο άλλοι ύποπτοι πήγαν αργότερα να ξεθάψουν.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι αµερικανικές αρχές έχουν ζητήσει να διευκρινιστούν ορισµένα ζητήµατα όπως εάν είναι η πρώτη φορά που ο κατηγορούµενος επισκέπτεται την Κύπρο, µε ποιους είχε επαφές, εάν έχει τραπεζικούς λογαριασµούς στο νησί κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου