Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Παλαιστίνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Τόνοι άχρηστων και ληγμένων φαρμάκων από ανθρωπιστικές βοήθειες, που έφτασαν πρόσφατα στη Γάζα, αποκάλυψαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Μετά τη λήξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Γάζας το 2008, έφτασαν στη Γάζα πάνω από 10,3 τόνοι φαρμάκων αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, το 22% των οποίων σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, είναι ή ληγμένα ή άχρηστα για τις ανάγκες της. Και μόνο το 30% των φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Μεγάλες ποσότητες από το φάρμακο για τη γρίπη των χοίρων, χιλιάδες παιδικά φέρετρα, μεταχειρισμένα παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ρούχα και υλικά μουχλιασμένα από την για χρόνια παραμονή τους στις αιγυπτιακές αποθήκες, στο λιμάνι Αλ-Αρίς.

Ο δρ Μουνίρ Αλ-Μπαρς, γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής υπηρεσίας στο υπουργείο Υγείας στη Γάζα, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι το προσωπικό της υπηρεσίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις «αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες» προσφορές και ότι «τον τελευταίο καιρό μπήκαν στη Γάζα αραβικές αντιπροσωπείες μαζί με φορτηγά φορτωμένα με φάρμακα. Πολλά από αυτά τα φάρμακα ή έχουν λήξει ή θα λήξουν σε λίγες μέρες». Ο Αλ-Μπαρς διευκρίνισε ότι οι αντιπροσωπείες «με καλή πίστη και αλληλεγγύη ξεκίνησαν να βοηθήσουν τη Γάζα, αλλά χωρίς σωστή και καλή οργάνωση και συντονισμό με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί για την οργάνωση και τη λογική, επικράτησε το πάθος. Ο Αλ-Μπαρς ξεχώρισε αυτές τις αντιπροσωπείες από κάποιους «εμπόρους των πολέμων» που ήθελαν να εξαγοράσουν τη βοήθεια με τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Πηγές της «Ε» στη Γάζα μάς αποκάλυψαν ότι «τα περισσότερα φορτηγά που είδατε στις οθόνες σας να μπαίνουν στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα, έπειτα από την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στον Στολίσκο της Ελευθερίας, ήταν γεμάτα μουχλιασμένα ρούχα και μηχανήματα, που έμειναν στις αποθήκες του λιμανιού Αλ-Αρίς για χρόνια και, το χειρότερο, ότι είχαν εξαντλήσει το χρονικό όριο χρήσης τους, ακόμα πριν σταλούν από τις χώρες τους. Εμείς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στα νοσοκομεία της Γάζας».

«Η κυβέρνηση της Αιγύπτου» είπαν «προφανώς ήθελε να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για την ίδια και ότι ανοίγει οριστικά το πέρασμα της Ράφα. Ετσι επιστράτευσε τηλεοπτικά συνεργεία για να μεταδίδουν την εικόνα των φορτηγών να μπαίνουν κατά δεκάδες στη Γάζα, χωρίς να μπορεί κάποιος να ελέγχει σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα φορτία τους».

Ο Αλ-Μπαρς, σε δηλώσεις του στην αραβική εφημερίδα «Αλ-Κουντς Αλ-Αραμπι», είπε ότι «δεν μπορούμε εμείς στη Γάζα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, αποκλεισμένοι, να μιλήσουμε ανοιχτά και να αποκαλύψουμε ποιες χώρες ή ιδρύματα έστειλαν τα ληγμένα φάρμακα και μηχανήματα, γιατί αυτό μπορεί να οφείλεται σε ενέργειες διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες ίσως να ελήφθησαν μετά τις εντολές ανωτέρων να ξεφορτωθούν αυτά τα ληγμένα φάρμακα και παλαιά μηχανήματα». Δυστυχώς είπε, ο Αλ-Μπαρς, «έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν στα φάρμακα που χρειάζονται για τον καρκίνο, την επιληψία, την αιμορροφιλία και τη μεσογειακή αναιμία και για τοκετό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου