ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΩΣ ΔΕΛΕΑΡ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Πολιτική «μαστιγίου και καρότου» ασκούν έναντι των Παλαιστινίων ΗΠΑ και Ισραήλ, επιδιώκοντας να πείσουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να συναινέσει «εδώ και τώρα» να προχωρήσει σε άμεσες ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.
Και η έμφαση δίνεται στο «καρότο» τις μέρες αυτές: Ο Αμπάς επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει νόημα να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν δεν παγώσουν οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και αν το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στην οριογραμμή του Πολέμου των Εξι Ημερών του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ -ζητήματα κωδικοποιημένα ως σύνορα και τελικό καθεστώς.
Οι Ισραηλινοί λοιπόν προχώρησαν, επιχειρώντας να δημιουργήσουν «κλίμα». Χθες ανακοινώθηκε ο επικείμενος επαναπατρισμός των τριών τουρκικών πλοίων του στόλου για τη Γάζα που κρατούνται αιχμαλωτισμένα στους ντόκους των ισραηλινών λιμανιών της Χάιφα και του Ασντότ: του επιβατηγού «Mavi Marmara», πάνω στο οποίο οι Ισραηλινοί κομάντος είχαν σκοτώσει εννέα ανθρώπους κατά το ρεσάλτο της 31ης Μαΐου και δύο ακόμη μικρότερα πλοία. Ηδη, διεξάγονται διαβουλεύσεις με την Αγκυρα για την αποστολή τριών πλοίων στο Ισραήλ που θα ρυμουλκήσουν τα πλοία για να τα επαναπατρίσουν, αφού είτε έχουν υποστεί αβαρίες είτε στερούνται πληρωμάτων.
Παρεμπιπτόντως, ουδέν νεότερον σχετικά με τα τρία επίσης αιχμάλωτα ελληνόκτητα πλοία -δύο υπό ελληνική σημαία: να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έθεσε αυτοπροσώπως, χωρίς να πάρει σαφή απάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη διάρκεια προχθεσινής συνάντησής τους στη Δυτική Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ.
Παράλληλα, Νετανιάχου και Εχούντ Μπαράκ (ο υπουργός Αμυνας) αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο σε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία προς χρήση των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για προ πενταετίας δωρεά της Μόσχας προς τους Παλαιστίνιους, η επίδοση της οποίας παρέμενε εκκρεμής. Τα οχήματα ήδη έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία και, πλέον, σύντομα αναμένεται η προώθησή τους στη Ραμάλα, μέσω του μεθοριακού περάσματος της γέφυρας Αλενμπι.
Οσο για τους Αμερικανούς, από προχθές δημοσιοποίησαν την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει το καθεστώς των διπλωματικών σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή. Η παλαιστινιακή αποστολή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από ημιεπίσημο γραφείο συνδέσμου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αποκτά υπόσταση «οιονεί πρεσβείας» με διπλωματική ασυλία για το εκεί υπηρετούν προσωπικό και δικαίωμα δημόσιας ανάρτησης της σημαίας της Παλαιστίνης στο εξωτερικό του κτιρίου όπου στεγάζεται.
Η κίνηση... εύνοιας των ΗΠΑ έρχεται αμέσως μετά τις μάλλον κατηγορηματικού ύφους δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι, ο οποίος είχε αποκλείσει τη δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων των συνόρων και του τελικού καθεστώτος στη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστίνιων που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ σε καθήκοντα διαμεσολαβητή. Παρά το ότι αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Παλαιστίνιους, οι Αμερικανοί έθεσαν ορθά-κοφτά ότι τα δύο καίρια διαπραγματευτικά ζητήματα μόνο μέσω της διαδικασίας άμεσων διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να επιλυθούν. Εφόσον βέβαια είναι ειλικρινείς οι προθέσεις για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, «Haaretz»)
*
Διεθνή επιτροπή, που θα ερευνήσει αν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατά τη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον περασμένο Μάιο, διόρισε χθες το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η επιτροπή ειδικών απαρτίζεται από τον Βρετανό πρώην εισαγγελέα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, Σερ Ντέσμοντ ντε Σίλβα, τον δικαστή Καρλ Χάντσον-Φίλιπς (από το Τρινιντάντ) και τη Μαλαισιανή δικηγόρο Μέρι Σάνθι Ντέριαμ. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί σε προηγούμενες έρευνες που είχε διατάξει ο ΟΗΕ.
(Πηγή: Ass. Press)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου