Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

SPIEGEL : ΠΡΩΤΑ ΥΦΕΣΗ, ΜΕΤΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ















Πηγή: tvxs.gr

Με υπέρτιτλο «Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και τίτλο «Πρώτα ύφεση, μετά έκρηξη», υπογράφει το ρεπορτάζ της στην ιστοσελίδα του Spiegel, η Corinna Jessen, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης.
Στο άρθρο της, η Jessen αναφέρει πως τα καταστήματα βάζουν μαζικά λουκέτο και πως η ανεργία σκαρφαλώνει σε περιοχές μέχρι και στο 70%... «Στην Ελλάδα μόλις τώρα γίνεται ορατό το μέγεθος της κρίσης. Το κυβερνητικό πακέτο δραστικών μέτρων λιτότητας βυθίζει την οικονομία σε ύφεση. Ακόμη και συνετοί οικογενειάρχες απειλούν με εξέγερση», σημειώνει.


Όπως αναφέρει, το πρόβλημα είναι ότι πλέον η λιτότητα επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής, η κατανάλωση καταποντίζεται και ο αριθμός των χρεοκοπιών και των ανέργων αυξάνεται. «Στην ελληνική κοινωνία σιγοβράζει ένα μείγμα φόβου, έλλειψης προοπτικών και οργής», τονίζει η Corinna Jessen.
Η δημοσιογράφος του Spiegel, στο ρεπορτάζ της, παρουσιάζει τη ζωή ενός εργάτη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. «Ο Νίκος Μελέτης ζει πλέον από τις αποταμιεύσεις του, γιατί, ενώ κάποτε έκανε 300 μεροκάματα, φέτος έχει κάνει μέχρι τώρα μόλις 25, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, αφού τα προς τούτο απαιτούμενα ένσημα αντιστοιχούν σε 100 ημερομίσθια».
Όπως τονίζει, «στο Πέραμα η ανεργία φτάνει στο 60 έως 70%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Παν/μίου Πειραιά. 77% των ελλήνων εφοπλιστών δηλώνουν μεν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των εργασιών στο Πέραμα, ωστόσο προτιμούν να στέλνουν τα πλοία τους για επισκευές στην Τουρκία, στην Κορέα και στην Κίνα, λόγω μικρότερου κόστους, λιγότερης γραφειοκρατίας και έλλειψης απεργιών».
«Το Πέραμα είναι ακραία περίπτωση», διευκρινίζει η Jessen, ωστόσο, σημειώνει ότι «η παρακμή των ναυπηγείων είναι ένα παράδειγμα για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και προσθέτει ότι «κανένας κλάδος, όσον αφορά την παραγωγικότητα δεν μπορεί να ‘σταθεί’ στον διεθνή ανταγωνισμό».
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται ορισμένα οικονομικά στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα, όπως η ύφεση που προβλέπεται να αγγίξει το 4%, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, αλλά και η αύξηση των φόρων που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών και η ανεργία που «υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 12,5% και το 2011 στο 14,3%».
«Η κατανάλωση μειώθηκε δραστικά και αυτό για μια χώρα, όπου το ΑΕΠ εξαρτάται κατά 70% από την ιδιωτική κατανάλωση, σημαίνει καταστροφή», αναφέρει η Jessen και προσθέτει πως «ολόκληρη η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση. Πουθενά δεν διαφαίνεται διέξοδος. Αλλά το χειρότερο είναι ότι σχεδόν κανείς δεν ελπίζει ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες».
Το ρεπορτάζ καταλήγει με μία δήλωση-προειδοποίηση του Νίκου Μελέτη, από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. «Αν η οικογένειά μου δεν έχει ψωμί, είσαι τελειωμένος – αυτό πρέπει να το ξέρουν οι κυβερνώντες. Και ας μας πουν αναρχικούς! Είμαστε οικογενειάρχες σε απόγνωση. Το καζάνι βράζει. Και κάποια στιγμή θα εκραγεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου