Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΣΚΟΝΗ

Λατινική Αμερική
Ελευθεροτυπία

Η είδηση, αρχικά, ακούγεται σαν ανέκδοτο: η Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Μεξικού απέλυσε πριν από λίγες μέρες 3.200 μέλη της με την κατηγορία της διαφθοράς και της συνεργασίας με τα καρτέλ των ναρκωτικών!

Το πράγμα σοβαρεύει όταν αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά τα μεγέθη: ο αριθμός των απολυμένων ομοσπονδιακών αντιστοιχεί στο 10% του σώματος!

Υπάρχουν και άλλα, ακόμα πιο ανατριχιαστικά νούμερα: τα θύματα του «πολέμου των ναρκωτικών» στο Μεξικό τα τελευταία τριάμισι χρόνια ανέρχονται στις 28.000!

Οσο για τις αρχές της τάξης και της ασφάλειας, πολύ συχνά αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Τον περασμένο μήνα, περίπου 400 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί στη Σιουδάδ Χουάρες, την πιο βίαιη πόλη του Μεξικού -και από τις πιο βίαιες στον κόσμο- ξεσηκώθηκαν και συνέλαβαν τους διοικητές τους, κατηγορώντας τους για δοσοληψίες με τα καρτέλ. Οι «στασιαστές» παύθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, αλλά ο σάλος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος. Τώρα, πολλοί ειδικοί και μη προβλέπουν ότι οι προσφάτως απολυμένοι ομοσπονδιακοί θα περάσουν και επίσημα στις τάξεις των καρτέλ με τα οποία ήδη συνεργάζονταν.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν δήλωσε αποφασισμένος να καθαρίσει την αστυνομία από τη διαφθορά αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2006. Παράλληλα όμως, σε μια χώρα με βαθιά διαβρωμένους θεσμούς, κήρυξε πόλεμο στα καρτέλ εξαπολύοντας 50.000 στρατιώτες σε ολόκληρη την επικράτεια. Τότε ήταν που η βία άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ένα σώμα με 34.500 μέλη που ζουν επικίνδυνα, αμείβονται μέτρια (οι μισθοί τους κυμαίνονται ανάμεσα στα 800 - 1.000 ευρώ) και υποκύπτουν εύκολα στο δέλεαρ των καρτέλ.

Πάντως, η διαπλοκή ανάμεσα στην αστυνομία, το στρατό και τους ναρκεμπόρους ξεκινά από παλιά, συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1990. Ενα σημαντικό κομμάτι των καρτέλ έχει στελεχωθεί από πρώην στρατιωτικούς που είχαν πολεμήσει κατά των Ζαπατίστας. Αυτό ισχύει κυρίως για τους διαβόητους «Ζέτας», το πιο άγριο μεταξύ των καρτέλ, το οποίο αποτελούσε μέχρι πρότινος το ένοπλο σκέλος του Καρτέλ του Κόλπου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Πολλά στελέχη των Ζέτας προέρχονται από την πάλαι ποτέ Αεροκίνητη Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων (GAFE), μια επίλεκτη στρατιωτική ομάδα που δημιούργησε η κυβέρνηση του Μεξικού για να αντιμετωπίσει το αριστερό αντάρτικο στο Τσιάπας. Τα μέλη της είχαν φοιτήσει στη διαβόητη Σχολή της Αμερικής, η οποία γαλούχησε την «αφρόκρεμα» των δικτατόρων και των βασανιστών που έδρασαν στη Λατινική Αμερική.

Οταν οι Ζαπατίστας άφησαν σε δεύτερη μοίρα τον ανταρτοπόλεμο για να μετασχηματισθούν σε πολιτική οργάνωση, η GAFE μετακόμισε στο μέτωπο του πολέμου κατά των ναρκωτικών, πάλι υπό αμερικανική καθοδήγηση. Το 1997 τους προσέγγισε ο Οσιέλ Κάρδενας, αρχηγός του Καρτέλ του Κόλπου και τους έπεισε ότι είχαν να κερδίσουν πολύ περισσότερα αν δούλευαν γι' αυτόν. Οπερ και εγένετο.

Ο πρώτος αρχηγός των Ζέτας ήταν ο Αρτούρο Γκουσμάν, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί από ισραηλινούς στρατιωτικούς και δημιούργησε μια επίλεκτη ομάδα από συναδέλφους του στην GAFE και από άλλες ειδικές μονάδες του μεξικανικού στρατού. Ο Γκουσμάν σκοτώθηκε το 2002 σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο διάδοχός του, ο Εριμπέρτο Λασκάνο ή «Δήμιος», είναι πρώην αστυνομικός και καθ' όλη τη διάρκεια της αρχηγείας του εξακολούθησε να στελεχώνει τη δολοφονική ομάδα με μέλη του στρατού και της αστυνομίας.

Στην πορεία, οι Ζέτας και τα άλλα καρτέλ έκαναν και εισαγωγή μελών, κυρίως από τη Γουατεμάλα, μέλη των Μάρας, των διαβόητων δολοφονικών συμμοριών, άνεργους παραστρατιωτικούς, καθώς και πρώην στρατιωτικούς και αστυνομικούς που μεταπήδησαν στο οργανωμένο έγκλημα.

Επομένως, οι ναρκέμποροι που σήμερα αιματοκυλούν το Μεξικό, έχουν λάβει άρτια επαγγελματική εκπαίδευση από θεσμικούς παράγοντες. Τώρα Μεξικό και ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών, τη λεγόμενη «Συμφωνία της Μέριδα», προσπαθώντας μάταια να σκοτώσουν το κτήνος που οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό εξέθρεψαν και εμμέσως εξακολουθούν να εκτρέφουν: το 90% της κοκαΐνης που διακινείται μέσω Μεξικού έχει προορισμό την αμερικανική αγορά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου