Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Καθημερινή

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ (ΣΛΟΒΑΚΙΑ). Στο αίμα βάφτηκε χθες η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, όταν ένας πενηντάχρονος άνδρας άνοιξε πυρ σε δρόμο υποβαθμισμένης συνοικίας της Μπρατισλάβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15, ενώ και ο ίδιος ο δράστης αυτοκτόνησε όταν αντιλήφθηκε ότι είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία. Η εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών Αμεσης Ανάγκης, κυρία Ντομίνικα Σούλκοβα, ανέφερε ότι η ρίψη των πυροβολισμών ξεκίνησε στις δέκα το πρωί και είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό είκοσι ανθρώπων.

Πέντε από τα θύματα, μέλη μιας οικογένειας, εκτελέστηκαν στο εσωτερικό διαμερίσματος, ενώ το έκτο πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στην είσοδό του. Επίσης δεκαπέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί ηλικίας τριών ετών, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, ενώ όσοι είχαν τραυματιστεί πιο ελαφρά δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του μακελειού. Το μικρό παιδί που τραυματίστηκε δεν κινδυνεύει.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που εμφανίστηκαν σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TA3, ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί στην οδό Ντεβίνσκα Νόβα Βες στη βορειοδυτική πλευρά της σλοβακικής πρωτεύουσας κοντά σε νηπιαγωγείο και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης και αυτόχειρας ήταν οπλισμένος με αυτόματο και δύο περίστροφα.

Αξιωματικός της σλοβακικής αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στον τόπο της μαζικής δολοφονίας καθώς ο δράστης έφευγε από το κτίριο όπου βρέθηκαν τα πτώματα των περισσοτέρων θυμάτων. «Ηταν μόνος. Και πυροβολούσε σαν μανιακός σε οτιδήποτε εκινείτο μπροστά του τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης στη σλοβακική πρωτεύουσα Γιάροσλαβ Σπίσιακ. Οταν έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας περισσότεροι αστυνομικοί και τον περικύκλωσαν, αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να φύγει, έστρεψε την κάννη του όπλου εναντίον του εαυτού του και αυτοκτόνησε. Μέχρι αργά το απόγευμα, πάντως, δεν είχε γίνει γνωστό ποιο ήταν το κίνητρο του εγκλήματος, ούτε είχαν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειές του.

Η Μάρτα Βοζντρανούκοβα, νηπιαγωγός του γειτονικού παιδικού σταθμού, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, δήλωσε στη σλοβακική τηλεόραση ότι τα θύματα του φονικού ανήκαν σε οικογένεια Ρομά. Στο νηπιαγωγείο δεν υπήρχαν θύματα, αλλά ένας τραυματισμένος άνδρας μπήκε έρποντας στο κτίριο και αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Οι δασκάλες του νηπιαγωγείου αμέσως του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπρατισλάβα δήλωσε ότι έχουν διακομισθεί εκεί εννιά άτομα, τα οποία και παραμένουν για νοσηλεία, αλλά κανενός η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματίας που είναι πιο σοβαρά φέρει πολλαπλά τραύματα στο στομάχι από σφαίρες αυτομάτου όπλου αλλά οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ζωή του. Σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένας από τους τραυματίες είναι αστυνομικός. Τέλος, έγινε γνωστό ότι πολλοί από αυτούς που διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο φέρουν τραύματα από τα γυαλιά που έσπασαν. Ο Κριστιάν Παντούρ, σαράντα ετών, περιέγραψε ότι η κουνιάδα του βρισκόταν σε ένα ιατρείο όταν μια γυναίκα με τραύματα από σφαίρες άνοιξε την πόρτα εκλιπαρώντας για βοήθεια. «Συνήθως νιώθω ασφαλής εδώ. Σήμερα, όμως, μοιάζει με την άγρια Δύση».

Φονικό με πέντε νεκρούς σε κατοικία στην Αριζόνα

Ενοπλoς άνδρας εισέβαλε σε κατοικία στη Λέικ Χαβασού Σίτι της δυτικής Αριζόνα και δολοφόνησε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τη μητέρα των δύο παιδιών του και τον σύντροφό της. Μετά την ολοκλήρωση του αποτρόπαιου έργου του διέφυγε με τα παιδιά του στη νότια Καλιφόρνια όπου αυτοκτόνησε. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής όταν η 23χρονη Ντέμπορα Λάνγκσταφ και οι φίλοι της γιορτάζαν τα γενέθλια του συντρόφου της, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας της Λέικ Χαβασού Σίτι. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται στην εντατική. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η αστυνομία κατέφθασε στον τόπο του φονικού ύστερα από τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας. Το πτώμα του δράστη βρέθηκε σε κατοικία στο Ράντσο Κουκαμόνγκα της νότιας Καλιφόρνιας. Τα δύο παιδιά, ηλικίας τεσσάρων ετών και δεκατριών μηνών, βρέθηκαν στο σπίτι σε καλή κατάσταση.

Ο δράστης ονομάζεται Μπράιαν Ντιέζ και ήταν 26 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με το θύμα του, με την οποία απέκτησε τα δύο παιδιά. Το ζευγάρι, για άγνωστο λόγο, αποξενώθηκε μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού. Στις 13 Αυγούστου ο Ντιέζ συνελήφθη επειδή παραβίασε δικαστική εντολή με την οποία απαγορευόταν να προσεγγίσει τη Λάνγκσταφ ή τα παιδιά.

Προχθές, ωστόσο, θύτης και θύμα είχαν επικοινωνία αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας δεν απείλησε την πρώην φιλενάδα του. Η Λέικ Χαβασού Σίτι, όπου εξελίχθηκε το οικογενειακό δράμα, βρίσκεται στις όχθες τεχνητής λίμνης που σχηματίστηκε από φράγμα το 1938. Η πόλη έχει 52.000 κατοίκους και θεωρείται ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός για τις ανοιξιάτικες διακοπές των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου