Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ στη διάχυση των συνεπειών της κρίσης, που φαίνεται να πλήττει πλέον και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, επιχειρούν να βάλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες.
Τα κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας φέρεται να θορύβησαν κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι από την άνοιξη γίνονται αποδέκτες του έντονου προβληματισμού ισχυρών και παραδοσιακών επιχειρηματιών για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που μπορεί να έχει η έλλειψη ρευστότητας και το ακριβό κόστος χρήματος, που με φειδώ προσφέρουν οι τράπεζες.
Αιφνιδιασμός
Η αγορά αιφνιδιάστηκε από την υπαγωγή του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στις διατάξεις του άρθρου 99, τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας γαστρονομίας Platis, το επικείμενο «σκάσιμο» και άλλων ονομάτων-συμβόλων της «υψηλής κοινωνίας» και του life-style, καθώς φήμες θέλουν άλλη μία ιστορική ξενοδοχειακή μονάδα, μία αντιπροσωπεία σκαφών αναψυχής και δύο-τρεις γνωστότατες αλυσίδες «επώνυμης ένδυσης» να βρίσκονται σε δεινή θέση.
Κορυφαία κυβερνητική πηγή απέδιδε σε αυτήν ακριβώς την επιδείνωση (χρονικά και... ποσοτικά) της κατάστασης την επίσπευση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, την πίεση για άμεσες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο που εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα φέρεται να εξετάσθηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθούν τα όσα είπε ο Απόστολος Ταμβακάκης στη συνάντηση που είχε με μακεδόνες επιχειρηματίες, στο περιθώριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Εθνική Τράπεζα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έκανε λόγο για κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να δοθούν σε αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων το 2011, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επισφάλειες και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Κεφάλαια που, εάν συγκριθούν με τα μόλις 100 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί για φέτος, επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δείχνουν τον προσανατολισμό του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να περιορισθούν οι συνέπειες της κρίσης.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99, οι πτωχεύσεις, τα «κανόνια» θα αυξηθούν δραματικά τη διετία 2011-12. Επιτελείς κάνουν λόγο για «...νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων σε έκταση, που ανάλογή της είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη δομική αναδιάταξη επιχειρηματικών-επενδυτικών δυνάμεων στην ελληνική οικονομία στη δεκαετία του '70».
Προτεραιότητα του Μαξίμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η διαχείριση των συνεπειών, που πλέον έχουν διαπεράσει τα μεσαιο-υψηλά στρώματα και απειλούν με ντόμινο ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.
Παράπλευρες απώλειες
Η κρισιμότητα της κατάστασης πρέπει να εξετασθεί σε όλο της το εύρος, καθώς αγγίζονται κλάδοι που δεν σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Οι υψηλές επενδύσεις -και λόγω του έντονου ανταγωνισμού- που έγιναν την τετραετία 2003-6, η επιβάρυνση του κόστους χρήματος-εξυπηρέτησης δανείων, η επίπλαστη ευφορία που είχε δημιουργηθεί και οι φρούδες προσδοκίες (όπως αποδείχθηκαν) για ενίσχυση της τουριστικής κίνησης (κυρίως υψηλότερων προδιαγραφών) δημιούργησαν το πλαίσιο της κρίσης.
Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εμπορικών κέντρων και την εκμετάλλευση ακινήτων, θεωρεί «...εκ των ων ουκ άνευ τον εξορθολογισμό των μισθωμάτων, ακόμη και σε κτίρια της Κηφισιάς και στο Κεφαλάρι», ενώ προετοιμάζεται για κλείσιμο του 10% των καταστημάτων που διατηρεί, λόγω των πιεστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν εταιρείες ένδυσης-υπόδησης, οικιακών ειδών και παροχής υπηρεσιών.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσει και την περίπτωση της Platis Gastronomie. Η... έκπτωση της εταιρείας για τις γαστριμαργικές απολαύσεις των βορείων προαστίων παρασέρνει ηχηρά ονόματα, όπως τα καταστήματα Au Delicieux και τους χώρους εκδηλώσεων The Residence, σύμβολα μιας γενιάς, που μετά τη μεταπολίτευση πλούτισε, ανέβηκε κοινωνικά και ισχυροποιήθηκε οικονομικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου