Παραστρατιωτική παρουσία στις χώρες όπου έχει ενεργειακά συμφέροντα (αγωγοί, εγκαταστάσεις κ.λπ.) επιδιώκει να εξασφαλίσει η Ρωσία με δικαιολογία την ασφάλεια των διαύλων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Με το επιχείρημα ότι οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται σε «ευαίσθητες» περιοχές (από το Καζαχστάν μέχρι και την Αλγερία), όπου ευδοκιμούν ισλαμικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια των αγωγών, σχεδιάζει να συγκροτήσει μέσα στον επόμενο χρόνο «ειδικές δυνάμεις ασφαλείας» από βετεράνους των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές με επίσημη αποστολή τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών που θα θέσουν σε καθεστώς άμεσης απειλής τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Το σχετικό πρόγραμμα επεξεργάζεται, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Γκέναντι Γκούντκοφ στο πρακτορείο Reuters, η ρωσική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ψηφίσει το προσεχές διάστημα τη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη σύσταση αυτών των μονάδων.
Λόγω κόστους...
«Το κόστος είναι μεγάλο αλλά δυστυχώς είναι απολύτως απαραίτητο» σημείωσε ο Ρώσος βουλευτής, εξέχον στέλεχος του φιλικά προσκείμενου στην κυβέρνηση κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» και πρώην αξιωματικός της KGB. «Οσο υπάρχει ρωσική παρουσία στο εξωτερικό είναι προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων των στρατηγικής σημασίας ρωσικών εταιρειών ενέργειας.
«Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εταιρείες είχαν αναθέσει σε τοπικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας την προστασία των κοιτασμάτων πετρελαίου και των ορυχείων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά εφ' εξής Ρώσοι πολίτες θα προστατεύουν την περιουσία της Ρωσίας», υπογράμμισε.
«Ενδιαφέρουσα πρόταση» χαρακτήρισε την ιδέα αυτή ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Lukoil, η οποία ελέγχει το 56,25% του γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου West Qurna στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τον Αντίλ Μουκάσεφ, εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας, οι ρωσικές «ειδικές δυνάμεις ασφαλείας» το πιο πιθανό είναι να στελεχωθούν από πρώην στρατιωτικούς από την περιοχή του βόρειου Καυκάσου. «Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Η ρωσική κυβέρνηση θα δώσει από τη μια μεριά λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα απομακρύνει τον ανδρικό πληθυσμό από το ριζοσπαστικό Ισλάμ», δήλωσε στο Reuters ο Αντίλ Μουκάσεφ.
Η σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής διελεύσεως των υπό κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας αποτελεί στόχο όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ και της Κίνας. Η παρουσία των ένοπλων οργανώσεων στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με αμερικανικά και ευρωπαϊκά think tank, είναι όλο και πιο έντονη.
Ανάμεσα στις πιο δραστήριες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας είναι το «Ενιαίο Επαναστατικό Μέτωπο Ανατολικού Τουρκεστάν», το «Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης Ανατολικού Τουρκεστάν», η «Οργάνωση Απελευθέρωσης Ανατολικού Τουρκεστάν» και η «Χεζμπολάχ των Ουιγούρων της Κεντρικής Ασίας».
Ο έλεγχος της ενέργειας
Από το σύνολο των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι η πάταξη της τρομοκρατίας είναι το προφανές, ενώ πίσω από το στόχο αυτό κρύβεται το «μεγάλο παιχνίδι» για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της Κεντρικής Ασίας και των διαμετακομιστικών οδών.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν», που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία, στοχεύουν στην επέκταση της επιρροής τους και στις μουσουλμανικές επαρχίες της δυτικής Κίνας.
Για την ερμηνεία των εξελίξεων κλειδί είναι το γεγονός ότι για τη διοχέτευση του πετρελαίου προς τις βιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Κίνας αλλά και προς τη Ρωσία έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού που θα διασχίζει την επαρχία Ξινγιάνγκ. Υστερα από διαπραγματεύσεις επτά χρόνων, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κίνας και του Καζαχστάν για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων και μήκους 1.000 χλμ., που θα ενώνει το κεντρικό Καζαχστάν με την επαρχία Ξινγιάνγκ. Το έργο αυτό θα αποτελέσει τμήμα τού υπό κατασκευή πετρελαιαγωγού, μήκους 3.000 χλμ., που θα συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου