Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

news.kathimerini.gr

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με τη σημαντικότερη θεσμική κρίση από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έρχεται αντιμέτωπο το νεογέννητο πολιτικό σύστημα στο Κόσοβο. Επειτα από την παραίτηση του προέδρου Φατμίρ Σεντίου πριν από δύο εβδομάδες, ακολούθησε και η αποχώρηση των υπουργών του κόμματός του, της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσόβου, από την κυβέρνηση συνασπισμού, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι να προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα από τις 13 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και είχαν οριστεί έτσι κι αλλιώς πρόωρες εκλογές.

Παρά τη συνύπαρξή τους στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, η σχέση μεταξύ των κομματικών σχημάτων των οποίων ηγούνται ο Σεντίου (Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου) και ο Θάτσι (Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου) έχει επιδεινωθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ιδιαίτερα μετά τις δημόσιες δηλώσεις τον περασμένο Νοέμβρη του Νάζιμ Μπλάτσα, μέλους των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου, ότι έπειτα από εντολές υψηλών αξιωματούχων του κόμματος του Θάτσι διέπραξε δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών πολιτικών τους αντιπάλων.

Εναν χρόνο μετά, η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δαπανήσει το πολιτικό της κεφάλαιο είναι κυρίαρχη στην πολιτική ζωή της Πρίστινας. Πολύ περισσότερο αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα νομιμοποίησης, που η αναζήτηση νέων συμμάχων είναι απίθανο να περιορίσει.

Πιέσεις στον Θάτσι

Εν μέρει αυτό εξηγεί και τις πιέσεις από μέρους της διεθνούς κοινότητας προς τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Το πιθανότερο είναι να διοργανωθούν στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε να μη μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα προεκλογικής αποδιοργάνωσης.

Βασικό μέλημα της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των Ευρωπαίων είναι, με πρόσχημα τις εκλογές, να μη ματαιωθεί η προσπάθεια διοργάνωσης διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που ξεκίνησε μετά το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Κοσόβου τον Σεπτέμβριο. Σύμβουλοι του Θάτσι και αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι το κρατίδιο δεν έχει την ικανότητα να διοργανώσει εθνικές εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκύψουν αμφιβολίες για την ποιότητα και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο η συνδιοργάνωση και των δύο διαδικασιών αναμένεται να υποβαθμίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, για την οποία έτσι και αλλιώς δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ατζέντα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και εξειδικευμένο στο θέμα του Κοσόβου, Πέντραγκ Σίμιτς, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Το πρώτο είναι να συμμετέχουν σε αυτές υψηλοί αξιωματούχοι, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση γύρω από το καθεστώς της περιοχής. Το δεύτερο, και όπως όλα δείχνουν πιο ρεαλιστικό, είναι να περιοριστούν σε μια σειρά συνομιλιών γύρω από τεχνικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι πιθανό να μοιάζει με τις μακροχρόνιες επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης για το ζήτημα των αφοπλισμών, που για δεκαετίες χρησίμευσαν ως πλατφόρμα επαφής αποτρέποντας το ξέσπασμα μιας ανεξέλεγκτης κρίσης», τονίζει. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να θεωρεί κανείς την απόπειρα διαλόγου θνησιγενή.

Σε μεγάλο βαθμό και παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της σερβικής διπλωματίας να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα στο θέμα του Κοσόβου, οι επερχόμενες εκλογές αφήνουν ανοιχτά τόσο το μέλλον των συνομιλιών όσο και τις εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζει η συντριπτική πλειονότητα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αρνούμενη να δεχθεί οποιαδήποτε πολιτειακή και πολιτική σύνδεση με την Πρίστινα.

Τα βίαια επεισόδια, κυρίως στη βόρεια Μιτρόβιτσα, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή. Η παρατεταμένη πόλωση μπορεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να παραγάγει γεγονότα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην προσπάθεια για διαπραγματεύσεις. Η εκλογική διαδικασία είναι πολύ πιθανό να αναδείξει νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο προσκήνιο, όπως η δημοφιλέστατη νεολαιίστικη οργάνωση «Αυτοδιάθεση» του εθνικιστή ακτιβιστή Αλμπιν Κούρτι, η οποία ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου