Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το βάρος στον «Ναμπούκο»

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
http://www.enet.gr
Αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι «χώρες-πηγές», δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός «Ναμπούκο», λέει η Αγκυρα, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες για να προχωρήσει το έργο.
Βήμα για όλα αυτά ήταν το Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας Χωρών του Ευξείνου Πόντου που οργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το αμερικανικό «Ατλαντικό Συμβούλιο». Κατά τις χθεσινές εργασίες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο αγωγός "Ναμπούκο" θα γίνει πραγματικότητα παρ' ότι υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα βρεθούν τελικά πηγές. Πρέπει να πούμε ότι από τον αγωγό έχουν συμφέροντα οι χώρες-πηγές. Εάν δεν βρεθεί σημείο σύμπτωσης των συμφερόντων αυτών, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός».
Στην εναρκτήρια ομιλία που έκανε προχθές στο ίδιο Φόρουμ ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι «έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 18 Νοεμβρίου 2007. Εχει αρχίσει ήδη η μεταφορά αερίου από τον αγωγό αυτό. Με την ολοκλήρωση και της σύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας το 2012 θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο της Κασπίας μέχρι την Κεντρική Ευρώπη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στον «Ναμπούκο» είπε πως «στις 13 Ιουλίου 2009 υπογράψαμε τη Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό "Ναμπούκο". Οι σχετικές συμφωνίες στήριξης αναμένεται να υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «ο "Ναμπούκο" υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα σχέδια που έχουν αναφερθεί. Πιστεύουμε ότι ο αγωγός αυτός θα συμβάλει στην ποικιλία πηγών και διαδρομών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου