Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ε.Ε.
http://www.tanea.gr

Η Γαλλία στο σκαµνί για τις απελάσεις των Ροµά

Νοµικές διαδικασίες κατά της Γαλλίας αποφάσισε η Κοµισιόν για τις απελάσεις βούλγαρων και ρουµάνων Ροµά. Αναδεικνύεται έτσι πως κινδυνεύει ένας από τους θεµέλιους λίθους της Ε.Ε., το δικαίωµα της ελεύθερης µετακίνησης των 500 εκατ. Ευρωπαίων στις 27 χώρες µέλη.

Η απόφαση της Κοµισιόν αφορά την έναρξη της διαδικασίας παράβασης κατά της Γαλλίας για τον µη σεβασµό της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, µετά τις περισσότερες από 1.000 απελάσεις ροµά µεταναστών και την κατεδάφιση εκατοντάδων τσιγγάνικων καταυλισµών τις τελευταίες εβδοµάδες. Οπως διευκρίνισε η επίτροπος αρµόδια για θέµατα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, «η Γαλλία δεν έχει αφοµοιώσει στο εθνικό της δίκαιο τις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται για τους ευρωπαίους πολίτες και την ελεύθερη µετακίνησή τους στην Ε.Ε.». Η Κοµισιόν πάντως δίνει χρόνο στη γαλλική κυβέρνηση να υπερασπίσει την πολιτική της, αλλά και την προειδοποιεί ότι πρέπει να εφαρµόσει την κοινοτική νοµοθεσία. Η Ρέντινγκ τόνισε ότι η επίσηµη απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, «εκτός αν έως τότε η Γαλλία αντιδράσει θετικά».

Περίπου 10 - 12 εκατ. Ροµά ζουν στην Ευρώπη, σύµφωνα µε υπολογισµούς, και όπως επανειληµµένως έχει διαπιστώσει η Ε.Ε. υφίστανται διακρίσεις σε θέµατα κατοικίας, εργασίας και µόρφωσης. Ως ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωµα να ταξιδέψουν στη Γαλλία, αλλά πρέπει να πάρουν ειδικές άδειες προκειµένου να εργαστούν ή να ζήσουν εκεί για µεγάλο διάστηµα. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπερασπίζει την πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί µέρος συνολικής αντιµετώπισης της παράνοµης µετανάστευσης και της εγκληµατικότητας. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι οι περισσότεροι από τους Ροµά φεύγουν οικειοθελώς µε ένα µικρό χρηµατικό βοήθηµα, οι επικριτές όµως θεωρούν πως η Γαλλία στοχοποιεί µια ολόκληρη µειονότητα, αντί να κρίνει το θέµα της απέλασης χωριστά για τον καθένα.

Ευρωπαϊκό κεκτηµένο

Ωστόσο, η αντιπαράθεση Γαλλίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Ροµά δεν αποτελεί µόνο την πιο έντονη µέχρι στιγµής κρίση µεταξύ Βρυξελλών και ενός ισχυρού κράτους µέλους.

Αγγίζει έναν από τους θεµέλιους λίθους της Ε.Ε., το δικαίωµα των 500 εκατ. Ευρωπαίων να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες µέλη. Η ελευθερία της µετακίνησης είναι ένα από τα πιο απτά πλεονεκτήµατα για τους ευρωπαίους πολίτες στα 50 χρόνια της Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατ. ευρωπαίοι ζουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από εκείνη της καταγωγής τους

δηλαδή όσος είναι ο πληθυσµός του Βελγίου ή της Ελλάδας

και κύµατα µεταναστών στη γηραιά ήπειρο έχουν αλλάξει το κοινωνικό τοπίο σε πολλές περιοχές της, ιδιαίτερα µετά το 2004 οπότε εντάχθηκαν στην Ε.Ε. οκτώ ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονοµική κρίση και η αύξηση της ανεργίας όµως προκαλούν ερωτήµατα σχετικά µε το αν η ελεύθερη µετακίνηση εντός των συνόρων της Ε.Ε. παραµένει πλεονέκτηµα, αναφέρει η εφηµερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». «Η ελεύθερη µετακίνηση µοιάζει λίγο µε το ευρώ», προειδοποιεί ο Ούγκο Μπρέιντι από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθµισης, αναφερόµενος στις πρόσφατες ανησυχίες για το ενιαίο νόµισµα. «Είναι κάτι που δηµιούργησε η Ε.Ε. και µετά το ξέχασε, νοµίζοντας ότι ποτέ πια δεν θα έχει προβλήµατα µαζί του». Το θέµα της ελεύθερης µετακίνησης µπορεί τώρα, µε αφορµή τους Ροµά, να αλλάξει. Εκτός από τη Γαλλία, υπάρχουν πολιτικοί και σε άλλες χώρες που εκφράζουν προβληµατισµό για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Στην Ιταλία, ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Ροµπέρτο Μαρόνι δήλωσε πρόσφατα ότι αναζητά τρόπους να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία απέλασης µεταναστών από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήµατα για τη συντήρησή τους. Πριν από λίγες ηµέρες, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόµµατος της Βρετανίας Εντ Μίλιµπαντ διατύπωσε δηµόσια την ανησυχία του επειδή «οι Πολωνοί εργάτες ρίχνουν τα µεροκάµατα στη χώρα», παίρνοντας αποστάσεις από την πρώην κυβέρνηση των Εργατικών που υποστήριζε ότι «η ελεύθερη µετακίνηση των εργαζοµένων στην Ευρώπη είναι κάτι πολύ καλό».

Η Γερµανία, η µεγαλύτερη χώρα µέλος της Ε.Ε., αναµένεται τον ερχόµενο Μάιο να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της σε εργάτες από την Πολωνία, την Τσεχία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, επτά χρόνια αφότου εντάχθηκαν στην Ενωση. Αλλες χώρες έχουν αρνηθεί να επιβάλουν αυτά τα προσωρινά όρια στους οικονοµικούς µετανάστες, το Βερολίνο όµως είναι πιο προσεκτικό καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσβαση εργατών από γειτονικές χώρες σε γερµανικές θέσεις εργασίας. Ηδη αυτό έχει προκαλέσει διαπραγµατεύσεις σε αρκετούς τοµείς ούτως ώστε η είσοδος τόσων νέων εργατών να µην υπονοµεύσει τους βασικούς µισθούς, αν και ακόµα δεν µπορεί να εκτιµηθεί ο αριθµός των Ανατολικοευρωπαίων που θα κατευθυνθούν προς τη γερµανική αγορά εργασίας. Ετσι, ενώ µέχρι τώρα στο επίκεντρο πολλών αντιδράσεων ήταν οι οικονοµικοί µετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε., οι προβολείς φαίνεται να στρέφονται προς τους µετανάστες από χώρες µέλη της Ε.Ε. Οπως προβλέπουν αρκετοί αναλυτές, «η εσωτερική µετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει σύντοµα ένα από τα σοβαρότερα πολιτικά ζητήµατα που πρέπει να επιλυθούν».

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Για τους οικονοµικούς µετανάστες, ακόµη και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ηλεκτρονικό «φακέλωµα»

Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση, παρά την απόφαση της Κοµισιόν, δεν φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της απέναντι στους Ροµά. Χθες µάλιστα το γαλλικό υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από αύριο σε δηµιουργία αρχείου βιοµετρικών δεδοµένων όσων ξένων πολιτών εισπράττουν επίδοµα επαναπατρισµού και ιδιαίτερα των Ροµά, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώµατα. Η διαδικασία αυτή, η οποία θα πραγµατοποιηθεί υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενταξης της Γαλλίας, θα εφαρµοστεί

σύµφωνα µε ανακοίνωση

προκειµένου να αποφευχθούν οι απάτες στην είσπραξη των επιδοµάτων. Τα δακτυλικά αποτυπώµατα θα διοχετευθούν στο αρχείο Οscar, το οποίο δηµιουργήθηκε µε προεδρικό διάταγµα από τον Οκτώβριο του 2009 και είναι ήδη ενεργό ως βάση δεδοµένων µε τα στοιχεία όσων έχουν ήδη λάβει το επίδοµα. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι Ροµά πραγµατοποιούν πολλαπλά ταξίδια στη Γαλλία για να εισπράττουν εκ νέου, µε πλαστή ταυτότητα, το επίδοµα επαναπατρισµού το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και στα 100 για κάθε παιδί, συν το εισιτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου