Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
http://www.enet.gr

Ισχυρές αναταράξεις σημειώνονται στην πορεία των σχέσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με το Πακιστάν, κατά τα άλλα στρατηγικό εταίρο στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ τα προβλήματα της κυβέρνησης του Ασίφ Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ μεγεθύνουν τις επικρίσεις από στρατό και πολίτες.

Οι επιδρομές επιθετικών ελικοπτέρων της ISAF συνεχίζονται μέσα στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στο κυνήγι ισλαμιστών ανταρτών που επιστρέφουν στα λημέρια τους ξαναδιασχίζοντας την -ανεπαρκώς χαρτογραφημένη- άγρια ορεινή μεθόριο με το Αφγανιστάν. Χθες σκοτώθηκαν «κατά λάθος» τρεις μεθοριακοί φρουροί και τρεις τραυματίστηκαν, στην περιοχή Κουράμ. Αφού νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Παρατσινάρ, την κοντινότερη πόλη, οι Πακιστανοί αντέδρασαν οργίλως.

Προσωρινή απαγόρευση

«Πρέπει να δούμε εάν είμαστε σύμμαχοι ή εχθροί», διακήρυξε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ. Ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι είχε εκφράσει την ανησυχία του για τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στον αρχηγό της CIA Λίον Πανέτα που τον επισκέφθηκε προχθές. Ταυτόχρονα, το Ισλαμαμπάντ αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών αυτοκινητοπομπών εφοδιασμού προς το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να βαφτίσει την απόφαση αυτή μέτρο πίεσης προς την ISAF, το 80% των εφοδίων της οποίας περνά από το πακιστανικό έδαφος: Δεκάδες φορτηγά ακινητοποιήθηκαν στο μεθοριακό σημείο ελέγχου Τορχάμ στο πέρασμα Κάιμπερ, από όπου περνούν 250 οχήματα στρατιωτικού ανεφοδιασμού κατά ημερήσιο μέσο όρο. Δεύτερο πέρασμα, μέσω Κουέτα και Τσαμάν νοτιότερα, παρέμενε ανοιχτό.

Ο αντιαμερικανισμός φουντώνει μέσα στον πακιστανικό πληθυσμό. Η Αμερική είναι εχθρός, καταγράφουν δημοσκοπήσεις. Εδαφος κερδίζουν θεωρίες συνωμοσίας περί αμερικανικών σχεδιασμών στρατιωτικής επίθεσης στο Πακιστάν για να του πάρουν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει. Αρχές της εβδομάδας δε, η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία κατέστησε στον πρόεδρο Ζαρντάρι σαφές ότι θεωρεί την κυβέρνησή του ανίκανη και διεφθαρμένη, φέροντας παράδειγμα την ελλιπέστατη αντιμετώπιση της κατάστασης εκατομμυρίων εξαθλιωμένων πλημμυροπαθών στη χώρα.

Πακιστανικές σφαγές

Αλλά ουδείς αθώος. Πεντάλεπτο βίντεο, δημοσιευμένο στη σελίδα στο Facebook της Διεθνούς Ενωσης Παστούν (Pashtuns' International Assosiation) θεωρείται (και από το αμερικανικό Πεντάγωνο) αψευδής μαρτυρία εκτεταμένων αγριοτήτων επί δικαίους και αδίκους που διέπραξε ο πακιστανικός στρατός κατά τις περσινές εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ στο δυτικό Πακιστάν. Το βίντεο δείχνει στρατιώτες να βάζουν στη σειρά και να εκτελούν γαζώνοντας με σφαίρες άοπλους πολίτες. Το Πακιστάν αμφισβήτησε τη γνησιότητά του.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AL Jazeera, The New York Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου