Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
http://www.kathimerini.com.cy/

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν να καταβάλουν αποζημίωση και να ζητήσουν συγγνώμη για τις πρόσφατες διασυνοριακές επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα του θα εξετάσει «άλλες επιλογές» για να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις των συνόρων της.

Δύο ελικόπτερα της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) εισήλθαν χθες στον εναέριο χώρο του Πακιστάν και έρριξαν πυραύλους σε μεθοριακό σημείο ελέγχου, το οποίο επάνδρωναν έξι στρατιώτες, σκοτώνοντας τους τρεις από αυτούς και τραυματίζοντας τους άλλους.

«Αν εσείς (το ΝΑΤΟ) δεν δώσετε εξηγήσεις για το περιστατικό και δεν πληρώσετε αποζημίωση ή δεν ζητήσετε συγγνώμη, τότε έχουμε άλλες επιλογές και θα τις χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Γκιλάνι.

«Ως υπεύθυνο έθνος μεταφέραμε την απάντησή μας μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, αλλά διαβεβαιώνω το έθνος απ' αυτό το βήμα ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε εισβολή εντός του Πακιστάν», σημείωσε.

Η χθεσινή διασυνοριακή επιχείρηση της διεθνούς δύναμης ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται αυτόν το μήνα στο Πακιστάν. Μερικές ώρες μετά την επίθεση, το Πακιστάν σταμάτησε δεκάδες φορτηγά και βυτιοφόρα που μετέφεραν προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι διεθνείς δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Πακιστάν για τον ανεφοδιασμό τους, καθώς περίπου το 80% των φορτίων που προορίζονται γι' αυτές περνάει από το Πακιστάν για να φτάσει στο Αφγανιστάν.

Ένοπλοι πυρπόλησαν επίσης σήμερα 27 βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου δύο Ρουμάνοι στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Αφγανιστάν όταν το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε αυτοσχέδια βόμβα, η οποία ανατινάχθηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην επαρχία Ζαμπούλ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Ένας τρίτος ρουμάνος στρατιώτης τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο της βάσης Λάγκμαν.

Από την αρχή της αποστολής τους στο Αφγανιστάν, οι ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 17 στρατιωτικούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου