Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας - Κίνας στο Ικόνιο

ΤΟΥΡΚΙΑ
http://www.ethnos.gr

Την κινεζική αεροπορία μία... ανάσα από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «έφερε» η κόντρα της Τουρκίας με ΗΠΑ και το Ισραήλ! Η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι προ ημερών διεξήχθησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας-Κίνας στο Ικόνιο, στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αετός της Ανατολίας».

Το πρωτοφανές γεγονός θορύβησε την Ουάσιγκτον, που έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Σημειώνεται πως η κινεζική αεροπορία πήρε τη θέση της ισραηλινής, η οποία αποκλείστηκε πέρυσι και φέτος από τον «Αετό της Ανατολίας» μετά την επιχείρηση στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2009 και τη φετινή αιματηρή επίθεση κατά του Στολίσκου της Ελευθερίας.

Η στρατιωτική πρ οσέγγιση Τουρκίας-Κίνας επιβεβαιώθηκε από δυτικές και τουρκικές πηγές, που έκαναν λόγο για συμμετοχή κινεζικών αεροσκαφών ρωσικής κατασκευής «Mιγκ 29» και «Σουχόι 27» στα πολεμικά παιχνίδια με Τούρκους αεροπόρους. Μπορεί η τουρκο-κινεζική συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας να ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 με την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ασκούνται τόσο κοντά στη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή.

Η «Ταράφ» τη θεωρεί προπομπό περαιτέρω σύσφιξης των τουρκο-κινεζικών σχέσεων, καθώς επίκειται η επίσκεψη στην Αγκυρα του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Zιαμπάο, στις 8 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ το ΡΚΚ ανακοίνωσε την παράταση για άλλο ένα μήνα της μονομερούς εκεχειρίας, καλώντας την κυβέρνηση σε διάλογο για περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κουρδικού Κογκρέσου, Αχμέτ Τουρκ, ζήτησε από τους αντάρτες του βορείου Ιράκ να «απομακρυνθούν από τα τουρκικά σύνορα» για να μην υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου