www.ethnos.gr
Οι Ταλιμπάν... πανηγύρισαν με την καρδιά τους την απόφαση της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου) για σταδιακή απόσυρση των 150.000 ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν έως το 2014. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των επαρχιών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011. Κι αυτό επειδή άλλα λέει η Ουάσιγκτον, άλλα το Λονδίνο και άλλα η διοίκηση της Συμμαχίας! Μόνο η Ανγκελα Μέρκελ στήριξε σθεναρά τη συνέχιση της δυτικής κατοχής «ώσπου να παραχθούν αποτελέσματα». Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η ανάλγητη καγκελάριος δικαιολόγησε ακόμη και τις απώλειες αμάχων, αποστομώνοντας τον... δύστυχο πρόεδρο Καρζάι!Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε πως το 2015 αποτελεί «καταληκτική ημερομηνία» για την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ισχυρίστηκε ότι μετά το 2014 θα φύγουν οι μάχιμες μονάδες, αλλά θα παραμείνουν οπωσδήποτε αρκετοί ΝΑΤΟϊκοί εκπαιδευτές, ώστε η Καμπούλ «να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Συμμαχία». Και ο Ομπάμα δήλωσε ήξεις-αφήξεις, ότι «είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα κάνουμε για να παραμείνει η Αμερική ασφαλής μετά το 2014».
Αμερικανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται καμία δέσμευση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση στο Αφγανιστάν και τα πάντα θα κριθούν από τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις! Αυτό δεν εμπόδισε τους Ταλιμπάν να θριαμβολογήσουν ότι «ύστερα από εννέα χρόνια οι ΝΑΤΟϊκοί κατακτητές είναι καταδικασμένοι να ακολουθήσουν τους προκατόχους τους» (σ.σ.: τους Σοβιετικούς).
Στα κεφάλαια της ρωσο-ΝΑΤΟϊκής προσέγγισης και της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων, ο κόσμος όλος κρέμεται από τις διαθέσεις των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ομπάμα τους προειδοποίησε ότι θα είναι αδικαιολόγητοι αν καταψηφίσουν τη νέα συνθήκη START (προβλέπει αμοιβαία μείωση των πυρηνικών κεφαλών κατά 30%, στις 1.550), ενώ ακόμη και ο... Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ απηύθυνε έκκληση στην «κοινή τους λογική».
Εκκληση στους Αμερικανούς συντηρητικούς να μην υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια απηύθυναν από κοινού Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Δανία και Νορβηγία.
Αντιπυραυλική
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στο αγκάθι της αντιπυραυλικής ασπίδας, αντικείμενο ενός 20λεπτου τετ α τετ Ομπάμα-Μεντβέντεφ. Το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στη Μόσχα, κάτι που ο Μεντβέντεφ αποδέχτηκε, αλλά «υπό τον όρο ότι η χώρα του θα συμμετέχει ως ισότιμο μέλος».
Πάντως, το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν θερμό, κάνοντας τον Μεντβέντεφ να μιλήσει για «ξεπέρασμα των δυσκολιών του παρελθόντος». Ηταν η πρώτη ρωσική συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκή σύνοδο μετά τον πόλεμο της Γεωργίας, το 2008, με τη Μόσχα πρόθυμη να συνεργαστεί σε θέματα τρομοκρατίας, ναρκωτικών και πειρατείας.
Η σύνοδος των 28 στη Λισαβόνα συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις, περίπου 40 συλλήψεις και αρκετή... λιτότητα. Αποφασίστηκε η περικοπή 5.000 υπαλληλικών θέσεων της Συμμαχίας (δηλαδή του 35% της διοικητικής δομής), η μείωση των επιτελείων από 11 σε 6-7, με παράλληλο ψαλίδι σε δεκάδες υπηρεσίες και εκατοντάδες επιτροπές.
Το ελληνικό «βέτο» παρέμεινε σε ισχύ λόγω της έλλειψης προόδου στο θέμα της ονομασίας. Ετσι, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, κ. Ιβάνοφ, δήλωσε δυσαρεστημένος επειδή «ένα ανορθολογικό διμερές ζήτημα» εμποδίζει την ένταξη της χώρας του. Η Αθήνα πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα γενικότερα αποτελέσματα της συνόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου