Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Πηγή: www.tanea.gr


Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε σήμερα ως «πολύ θλιβερό» γεγονός την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στις νήσους Κουρίλες, οι οποίες ονομάζονται από την Ιαπωνία Βόρεια Περιφέρεια και αποτελούν πεδίο διεκδίκησης ανάμεσα στις δύο χώρες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όντας η θέση της Ιαπωνίας πως οι τέσσερις νήσοι αποτελούν τμήμα του ιαπωνικού εδάφους, η επίσκεψη του ρώσου προέδρου είναι πολύ θλιβερό γεγονός», τόνισε ο Καν στο Κοινοβούλιο.


Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα θα καλέσει τον ρώσο πρεσβευτή στο Τόκιο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του ρώσου προέδρου.

Ο Μεντβιέντεφ έφθασε σήμερα στη νήσο Κουνασίρ, μία από τις τέσσερις νήσους Κουρίλες που προσήρτησαν οι Σοβιετικοί στις 18 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παράδοσης της Ιαπωνίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ρώσου προέδρου στις νήσους από το 1945. Η εδαφική τούτη διαφορά εμποδίζει επί 65 χρόνια την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Μολονότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 1991, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ακόμη δεν έχουν καρποφορήσει.

Το Αρχιπέλαγος των Κουρίλων εκτείνεται από τα βόρεια της Ιαπωνίας έως το νότιο άκρο της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου