Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ;» ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!

Πραγματικά στο διάολο έστειλε η ιδιοκτησία και αρχισυνταξία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τη γνωστή στήλη του κυριακάτικου φύλλου «ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ». Μια στήλη που κράτησαν διαφορετικοί δημοσιογράφοι, με το ίδιο πάντα φιλότιμο, αγωνία, ενδιαφέρον για τον απλό φαντάρο.

Η στήλη «Φαντάρε που πας» για χρόνια συντρόφεψε και στήριξε τον Φαντάρο Πολίτη με Στολή, έδωσε βήμα στις καταγγελίες του, έγινε όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία των αξιωματικών και διοικητών, κατακεραύνωσε τις αυθαιρεσίες και την παραβίαση των δικαιωμάτων των στρατιωτών.

Επίσης, η στήλη τόλμησε. Τόλμησε να αναδείξει τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις πολεμικές προμήθειες, Ελλήνων βιομήχανων και εμπόρων, αλλά και ξένων πολυεθνικών.

Στάθηκε απέναντι στην εμπλοκή του ελληνικού στρατού σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ. Υπερασπίστηκε και προέβαλλε τις αντιστάσεις των φαντάρων, την άρνηση τους να πολεμήσουν για τα δολάρια-ευρώ και τις δραχμές (τότε). Ανέδειξε το τεράστιο ζήτημα της ύπαρξης και χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τον ελληνικό στρατό.

Για να τα κάνει όμως αυτά βασίστηκε στην υπαρκτή αμφισβήτηση που ξεδιπλώνεται μέσα στα στρατόπεδα, αλλά και στην πίστη του εκάστοτε δημοσιογράφου, σε ανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Πρώτα από όλα στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Η στήλη όχι μόνο κέρδισε την εμπιστοσύνη των φαντάρων, αλλά έγινε πραγματικά η φωνή τους. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα σχέσης δημοσιογράφου και αναγνωστικού κοινού. Ο δημοσιογράφος ήταν ουσιαστικά διεκπεραιωτής και διαχειριστής των καταγγελιών, ο ακούραστος φίλος και σύντροφος όποιου είχε κάτι να καταγγείλει, για κάτι να παραπονεθεί.

Και την Κυριακή όλοι περίμεναν την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: οι φαντάροι γιατί περίμεναν τις αντιδράσεις των ανωτέρων τους και των Επιτελείων, προσδοκώντας και επιτυγχάνοντας κάθε φορά, δια της δημοσιοποίησης, την κινητοποίηση τους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι αξιωματικοί και οι διοικητές με αγωνία διάβαζαν την στήλη, γιατί στα κακώς κείμενα πλέον γίνονταν κοινωνός η κοινή γνώμη και οι προϊστάμενοι τους, των οποίων οι αποφάσεις καθόριζαν πάντα την εξέλιξη της καριέρας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα μετά από τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής καταγγελίας, οι συνθήκες βελτιώνονταν.

Η στήλη «Φαντάρε που πας» έπαιζε έναν ευρύτερο ρόλο: ήταν πραγματικά μιας παράμετρος του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό!

Γι αυτό το λόγο η ιδιοκτησία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ την έκοψε. Παρά τη φιλολογία περί της «βελτίωσης της θητείας» και ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει, άρα και η στήλη έκανε τον κύκλο της», γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο νέος που υποχρεωτικά υπηρετεί διευρύνονται εξαιτίας του Αξιόμαχου που επιβάλλει την εντατικοποίηση και την χρήση πραγματικών πυρών. Τα ατυχήματα είναι συνεχή και οι έξοδοι-άδειες εξαφανισμένες. Οι πιθανότητες να βρεθεί προ των πυλών των ναρκωτικών, του αλκοολισμού είναι μεγαλύτερες. Οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται και το πελατειακό καθεστώς ζει ημέρες «σοσιαλιστική» δόξας: για την Τζούλια, Κασιδόκωστα, Ζαγορίτη, Ρουβά ξέρουν;

Όμως η πρόσδεση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ όπως και του συνόλου των ΜΜΕ στο άρμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η προπαγάνδιση των κυρίαρχων αντεργατικών επιλογών, τους ωθούν όχι μόνο να κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα, αλλά και να τη διαστρεβλώνουν, επιχειρώντας να μας χειραγωγήσουν.

Δεν ξέρει δηλαδή η ιδιοκτησία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ότι εξαιτίας του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε. και της προσπάθειας από τον υπουργό Ευ.Βενιζέλο να μειώσει το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τις σχεδιαζόμενες πολεμικές προμήθειες αξίας 33 δις ευρώ και την κάλυψη των εξόδων των 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ετησίως για τις κατοχικές-επεμβατικές αποστολές του Ελληνικού στρατού, το κόστος της θητείας μεταφέρεται στους φαντάρους και στις οικογένειες τους;

Δεν ξέρει η ιδιοκτησία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ότι ο στρατός συστηματικά εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες, δηλαδή Κοινωνικές Εκρήξεις, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει σε κατάσταση Επιφυλακής από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου ώστε να καταστείλουν αν χρειαστεί Εργατικές Εξεγέρσεις που θα πυροδοτήσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και ο Προϋπολογισμός;

Δεν ξέρει η ιδιοκτησία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ότι τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί η αμφισβήτηση των φαντάρων, ότι τα περιστατικά αντίστασης και άρνησης εκτέλεσης παράνομων διαταγών καταγράφονται με ανησυχία από τα Επιτελεία; Και μάλιστα ότι αυτή η τάση πλέον καταγράφεται και στους μόνιμους, που κάνουν λευκές απεργίες και πορείες, ενώ η απαίτηση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ αποκτά χαρακτηριστικά πλειοψηφικής διεκδίκησης;

Επειδή τα γνωρίζουν όλα αυτά.

Επειδή εντάσσονται στην στρατευμένη δημοσιογραφία του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού των διαπλεκόμενων τραπεζιτών, εφοπλιστών, εργολάβων, ξενοδόχων, βιομηχάνων, καταλαμβάνουν τη θέση που τους αναλογεί δίπλα στα αστικά κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, στην Τρόικα Ε.Ε. και ΔΝΤ, στην κρατική τρομοκρατία των εισαγγελέων και των ΜΑΤ, ενώ ο στρατός περιμένει με αναμμένες τις μηχανές…

Στην περίπτωση όμως της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ «χωρούν» ταυτόχρονα και δυο ακόμη διαπιστώσεις: ο μύθος της «εφημερίδας των συντακτών» καταρρέει, αποκαλύπτοντας ότι σε μια καπιταλιστική επιχείρηση, ιδιαίτερα σε μια αστική εφημερίδα, σε ένα μέσο του σκληρού πυρήνα του καθεστωτικού μηχανισμού διαμόρφωσης συνείδησης και καθυπόταξης του κόσμου της εργασίας, δε χωρούν τέτοιοι Μεταπολιτευτικοί ρομαντισμοί…

Το χειρότερο όμως είναι η στάση των υπόλοιπων δημοσιογράφων της εφημερίδας όταν ανακοινώνονται οι δεκάδες απολύσεις, το κόψιμο ιστορικών και πολιτικά κρίσιμων στηλών (ΙΟΣ-ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ), όπου πρυτανεύει η αδιαφορία, η ατομική βόλεψη, η ταύτιση με την εργοδοσία «για να σωθεί η εφημερίδα» ή ακόμη και η χαιρέκακη ικανοποίηση.

Δημοσιογράφοι μάλιστα που εντάσσονται στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», επαγγελματίες που καλύπτουν εργατικό και κοινωνικό ρεπορτάζ στηλιτεύοντας κατά τ’ άλλα την ανεργία και τις απολύσεις ή που με πάθος εναντιώνονται στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας.

Για τους συναδέλφους τους όμως τσιμουδιά.

Συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου! Μέχρι να έρθει και η δική τους σειρά…

Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα το κόψιμο της στήλης «ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ». Θεωρούμε ότι εντάσσεται σε μια συστηματική και καλά οργανωμένη προσπάθεια καταστολής του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μάχιμους, ευσυνείδητους δημοσιογράφους και καλούμε τους φαντάρους και τις οικογένειες τους να εκφράσουν την οργή και αγανάκτηση τους με κάθε μέσο που υπηρετεί την υπεράσπιση της πραγματικής ελευθεροτυπίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αρχές που προσβάλλει και καταπατά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να την αγοράσεις…

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

2 σχόλια:

  1. ΣΤΟ 12 ΤΥΠ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΕΔΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΩΣ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΚΡΑΣΙΑ ΛΑΔΙ Κ.Α ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΣ ΤΟΝ ΑΘΩΟΣΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΙΣ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΚΟΒΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ Α ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΚΑΤΑ ΜΟΥ ΡΙΧΤΩΝ ΕΝΑ ΕΚΓΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑΛΙΣΤΟΣ -ΑΚΟΥΡΕΦΤΟΣ-ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Κ.Τ.Λ Κ.Τ.Λ ΕΛΕΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΦΟΒΙΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΙΡΗΣ ΒΟΙΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ? ΚΥΡΙΕ ΑΡΧΗΓΕ ΓΕΣ ΣΑΣ ΕΚΛΕΙΠΑΡΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή