Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

tanea.gr

Tριών ταχυτήτων είναι το φετινό κείµενο της Κοµισιόν για τηνενταξιακή πορεία της Τουρκίας: εξαιρετικά αυστηρό στον τοµέα του εκδηµοκρατισµού και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, επαινετικό – έως υµνητικό – για τις οικονοµικές επιδόσεις της Αγκυρας και αυστηρά ουδέτερο για Αιγαίο και Κυπριακό.

Ηπολυγλωσσία αυτή εκτιµάται ότι αντιπροσωπεύει και τις διαφορετικές τάσεις µεταξύ των χωρών - µελών της Ενωσης αναφορικά µε το µέλλον των σχέσεων Τουρκίας - Ευρώπης, καθώς άλλοι θέλουν την πλήρη ένταξη, άλλοι µια ειδική σχέση και άλλοι... περιµένουν να δουν πού θακλίνει η πλάστιγγα.

Η Κοµισιόν θεωρεί ότι έχειυπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστηµα, οι διερευνητικέςεπαφές µεταξύ των δυο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί κι υπήρξαν διµερείς συµφωνίες, καθώς και συµφωνία για επαναπροώθηση λαθροµεταναστών – που ωστόσο δενέχει εφαρµοστεί. Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι παραβιάσεις και παραβάσεις από τα τουρκικά µαχητικά του εναερίου χώρου της Ελλάδας, οι υπερπτήσειςσε ελληνικά νησιά, όπως και οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων (σ.σ. θέµαπου έθεσε η επίτροπος Μαρία ∆αµανάκηκαι για πρώτη φορά περιελήφθη στηνέκθεση), αντιµετωπίζονται περιγραφικά, ως καταγγελίες δηλαδή που έχει κάνειη Ελλάδα τις οποίεςούτε υιοθετεί ούτε απορρίπτει η Κοµισιόν. Κιαυτό παρά το γεγονός ότι τατουρκικά µαχητικά έχουν απειλήσει και σκάφη της FRONTEX, ισχυριζόµενα ότι πλέουν σετουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίστοιχη αντιµετώπισητηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την παραβίαση των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Η στάση της ουδετερότητας – ή της απλής καταγραφής – παρατηρείται και στο Κυπριακό, όπου η Κοµισιόν σηµειώνει ότι η Τουρκία δηµοσίως συνεχίζει να υποστηρίζει τις υπό τον ΟΗΕ διαπραγµατεύσεις των δυο κοινοτήτων. Αφήνει πάντως δυο αιχµές, λέγοντας πως «αναµένεται από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγµατεύσεις» κι ότι «ηπροσήλωση της Τουρκίας µεσυγκεκριµένους όρους σε µια συνολική λύση είναι κρίσιµη».

Το casus belli

Η Κοµισιόν, που φέτος στον τοµέα της διεύρυνσης αντιπροσωπεύεται από τονεπίτροπο κ. Φούλε (Τσέχος), δείχνει σαφώς τη διάθεσή της να µη «στριµώξει» ιδιαίτερα την Αγκυρα σε σηµεία σταοποία είναι εκτεθειµένη. Ετσι, η έκθεσηεπικαλείται προηγούµενες αποφάσεις Συµβουλίων για να επικρίνει την Τουρκία τόσο για τη δέσµευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας, αποφυγής βίας και απειλής χρήσης βίας, σηµειώνοντας για ακόµη µια φορά ότι το casus belli δεν έχει αρθεί. Αντιστοίχως, επιµένει µε βάση προηγούµενες αποφάσεις στην ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης και την εφαρµογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, µε το άνοιγµα λιµανιώνκαι αεροδροµίων της Τουρκίας σε προϊόντα από την Κύπρο, όπως και στηνεξοµάλυνση των σχέσεων µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία και στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισµούς.

Οι πρόσφατες συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις, που πέρασαν µε δηµοψήφισµα, χαρακτηρίζονται «βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά επισηµαίνεται πως και οι όροι διεξαγωγής του δηµοψηφίσµατος απέχουν από το επιθυµητό και η εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων αποµένει να ιδωθεί. «Σηµαντικές προσπάθειες χρειάζονται ακόµη στα στοιχειώδη δικαιώµατα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία ψέγεται επίσης για τις επιδόσεις της όσον αφορά τα δικαιώµατα των θρησκευτικών και εθνικών µειονοτήτων. Ειδικότερα, για την ελληνική µειονότητα σηµειώνεται πως εξακολουθεί να έχει προβλήµατα σταδικαιώµατά της για εκπαίδευση και ιδιοκτησία.

Επαίνους, ως επί το πλείστον, συγκεντρώνει η Αγκυρα για τις επιδόσεις της στην οικονοµία και τις εµπορικές σχέσεις – κάτι που φανερώνει και ποιο είναι το πραγµατικό ενδιαφέρον της Ενωσης για την Τουρκία.

Ανοιγµα µε Ισραήλ

Εµφαση σε κοινές επιχειρηµατικές δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ και στιςσυµπαραγωγές οπλών δίνει το Τελ Αβίβ, παράλληλα µε την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας από τον αεροπορικό τοµέα που είναι κυρίωςσήµερα στη θάλασσα, την ξηρά, στις πληροφορίες και στον «χακί» κυβερνοχώρο.

Το πλαίσιο της διευρυµένης αµυντικής συνεργασίας καθόρισαν ο αν. υπουργός Αµυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης µε τον υφυπουργό Αµυνας του Ισραήλ κ. Matan Vilnai κατά τησυνάντηση που είχαν χθεςστο Πεντάγωνο. Ο κ. Vilnai έγινε δεκτός από τον υπουργό Αµυνας κ. Βενιζέλο, ενώ είχεσυνάντηση και µε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γ. Γιάγκο.

Η Κομισιον

δείχνει σαφώς τη διάθεσή της να µη «στριµώξει» ιδιαίτερα την Αγκυρα σε σηµεία στα οποία είναι εκτεθειµένη

Επιδείνωση των σχέσεων µε τις Βρυξέλλες

Κλιμα επιβραδυνσΗσ της ενταξιακής πορείας της ΠΓ∆Μ προκύπτει από την έκθεση της Κοµισιόν. Οπως λένε διπλωµατικές πηγές, παρ’ ότι η έκθεση µοιάζει µε την αντίστοιχη του 2009, οι διατυπώσεις είναι πιο αυστηρές και αποτυπώνουν την ατµόσφαιρα στις σχέσεις των Σκοπίων µε τις Βρυξέλλες, που έχει επιδεινωθεί.

Αναφέρεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συµπεριλαµβανοµένης µιας αµοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτηµα της ονοµασίας, παραµένει ουσιώδους σηµασίας». Αναφορά γίνεται και στις απευθείας συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου µε τον σκοπιανό οµόλογό του.

Ενώ επαναλαµβάνεται ότι ενέργειες και δηλώσεις που επιδρούν αρνητικά στις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της ΠΓ∆Μ, σηµειώνεται ότι η γειτονική χώρα οφείλει να κάνει περισσότερα βήµατα προόδου στους τοµείς του διαλόγου µεταξύ πολιτικών φορέων, των µεταρρυθµίσεων της δικαιοσύνης και της αντιµετώπισης της διαφθοράς.

Καµία υποχώρηση στο Κυπριακό

με μπαραζ δηλώσεων τόσο ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεµίλ Τσιτσέκ κατέστησαν σαφές χθες – ηµέρα δηµοσίευσης της έκθεσης προόδου τής Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία της απευθύνει σύσταση να ανοίξει τα λιµάνια και τα αεροδρόµιά της στη Λευκωσία – πως η Αγκυρα δεν προτίθεται να κάνει καµία υποχώρηση στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να συµβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού και κανένας δεν πρέπει να περιµένει κινήσεις από την Αγκυρα στο όνοµα της προόδου της ενταξιακής της προοπτικής», είπε ο Α. Γκιουλ, ενώ ο Τζ. Τσιτσέκ επέκρινε και πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις αµφοτέρων ήλθαν ως απάντηση σε δηµοσίευµα της τουρκικής εφηµερίδας «Μιλιέτ», σύµφωνα µε το οποίο η Ε.Ε.

και η Τουρκία βρίσκονται σε µυστικές διαπραγµατεύσεις για το άνοιγµα ενός ή µερικών τουρκικών λιµανιών στα κυπριακά πλοία και το άνοιγµα του αεροδροµίου Ερτζάν στα κατεχόµενα στις διεθνείς πτήσεις. Το Πατριαρχείο

Την ίδια ώρα, ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος δήλωσε αποφασισµένος να διεκδικήσει µέχρι τέλους εκκλησίες «και ό,τι άλλο παρανόµως µας αφαιρέθηκε», όπως είπε απευθυνόµενος στην οµογένεια, µετά την εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής για την προώθηση των συµφερόντων της µειονότητας. Ο κ. Βαρθολοµαίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, οι οποίες ανάγκασαν την Τουρκία να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου