Πηγή: enet.gr
Μέχρι σήμερα ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι διοχέτευσε στο WikiLeaks ένα απόρρητο βίντεο σχετικό με την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ, όπου βρήκαν το θάνατο 12 πολίτες και δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ωστόσο ότι ο πρώην αναλυτής πληροφοριών είναι ο κυριότερος ύποπτος για τη μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Ο 23χρονος υπήρξε ένας εκπαιδευμένος αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών με άδεια πρόσβασης στις άκρως απόρρητες πληροφορίες που, αντί να εργάζεται στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, οι ημέρες του κυλούσαν βασανιστικά αργά στη στρατιωτική βάση Hammer, κοντά στη Βαγδάτη. Παρά τη σκόνη που έχει σηκωθεί γύρω από τις δραστηριότητές του, αρκετοί ειδικοί αναλυτές στις ΗΠΑ διατυπώνουν έντονα ερωτήματα και αμφιβολίες για το πώς κατάφερε ένας νεαρός στρατιώτης που είχε στη διάθεσή του δύο υπολογιστές στη μέση της ερήμου να αποκτήσει πρόσβαση κατεβάζοντας χιλιάδες απόρρητες πληροφορίες, χωρίς για ολόκληρους μήνες να γίνει αντιληπτός από τα συστήματα ασφαλείας. Ο Μάνινγκ μπορεί σήμερα να μην ήταν καν ύποπτος εάν στο μεταξύ δεν είχε εμπιστευτεί έναν χάκερ ονόματι Αντριαν Λάμο, και εάν ο τελευταίος δεν πρόδιδε τις κινήσεις του στο FBI.
Γεννημένος στην πόλη Κρέσεντ της Οκλαχόμα από ουαλή μητέρα και πατέρα πρώην στρατιωτικό, περιγράφεται από τους συμμαθητές του ως «μανιακός» με τη χρήση των υπολογιστών, «εσωστρεφής» και «οξύθυμος». «Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ δεν θέλει να τον εκμεταλλεύονται» είχε γράψει κάποτε στο Facebook. Το 2007 αποφάσισε να καταταχθεί στο στρατό ύστερα από μια περιπλάνηση σε δουλειές του ποδαριού. Το περιβάλλον φαίνεται ότι τον απέρριψε και ίσως να συνετέλεσε το γεγονός ότι δήλωνε ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος. Πριν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο φημολογείται ότι είχε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη με τάσεις αυτοκτονίας εξαιτίας ενός πρόσφατου χωρισμού του.
Οταν ο Μάνινγκ άρχισε να υπηρετεί στη βάση Hammer είχε άμεση πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία μέσω ενός server του Πενταγώνου (SIPRNet) όπου καταχωρίζονται όλες οι απόρρητες πληροφορίες. Οι έρευνες αναφέρουν ότι ήταν μονίμως κολλημένος 14 ώρες την ημέρα μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαβάζοντας στρατιωτικά και διπλωματικά τηλεγραφήματα. Στο κατηγορητήριο εκτιμάται ότι άρχισε να δίνει πληροφορίες στο WikiLeaks το φθινόπωρο του 2009. Η πρόσβασή του σε συστήματα υπολογιστών διακόπηκε στο τέλος του περασμένου Μαΐου. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι «μεταφορά εθνικών πληροφοριών ασφαλείας σε μη εξουσιοδοτημένο χρήστη». Το Πεντάγωνο τον έχει ανακηρύξει «πρόσωπο υψίστης σημασίας» στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τις πηγές των διαρροών.
Μεγάλο μέρος των ερευνών έχει επικεντρωθεί στο αν ο Μάνινγκ είχε συνεργούς μέσα ή έξω από τον στρατό που τον βοήθησαν για να κατεβάσει, όπως ισχυρίστηκε ο καταδότης του, σε cd απόρρητες πληροφορίες την ώρα που υποκρινόταν ότι άκουγε τραγούδια της Lady Gaga. Πριν τον καρφώσει ο Αντριαν Λάμο στο FBI του είχε εκμυστηρευτεί ότι «ανακάλυψε απίστευτα και τρομερά πράγματα που ανήκουν στην κοινή γνώμη και όχι σε κάποιον αποθηκευμένο server σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο στην Ουάσιγκτον». Εάν ο Μάνινγκ κριθεί όντως ένοχος, θα αποδειχθεί ότι το μόνο που χρειάστηκε για να κατεδαφιστεί ένα ολόκληρο οικοδόμημα κωδικών ονομάτων, μυστικών δικτύων, καναλιών διαφόρων τμημάτων και προστατευμένων πληροφοριών ήταν ένας δυσαρεστημένος νέος με τη ζωή του με στοιχειώδεις γνώσεις πληροφορικών συστημάτων.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ δήλωσε ότι η οργάνωση έχει «δεσμεύσει κονδύλια» για τη νομική υπεράσπιση του Μάνινγκ και παράλληλα αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που του διοχέτευσε τα 90.000 έγγραφα τα οποία αφορούσαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Μάνινγκ κρατείται σήμερα σε ναυτική βάση της Βιρτζίνια και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 52 χρόνια. Πρόσφατα, φίλοι και υποστηρικτές του οργάνωσαν καμπάνια για την απελευθέρωσή του. Μεταξύ αυτών που συντάχθηκαν στην καμπάνια για την υπεράσπιση του Μάνινγκ ήταν και ο αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι. Στην ιστοσελίδα www.bradleymanning.com ο Τσόμσκι έγραψε: «Είναι τιμή μου να συνταχθώ με την καμπάνια υποστήριξης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ για το κουράγιο και την ακεραιότητά του να υπηρετήσει την πατρίδα του βοηθώντας να κάνει την κυβέρνηση να δίνει λογαριασμό στους πολίτες της...»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου