Πηγή: tanea.gr
Δικαιωµένη αισθάνεται η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στοΕρζερούµ για τα µηνύµατα που εστάλησαν τόσο προς το τουρκικό κατεστηµένο όσο και προς την αντιπολίτευση στην Ελλάδα που ανέβασε τους τόνους και επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου για µυστική διπλωµατία µε αφορµή την επίσκεψη, η οποία πάντως λίγο έλειψε να µαταιωθεί λόγω των τουρκικών υπερπτήσεων...
Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από τη µία επειδή η ετήσια διάσκεψη των τούρκων πρεσβευτών έγινε πλατφόρµα για να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις στο κατεστηµένο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και να τεθούν από τον Γιώργο Παπανδρέου οι προϋποθέσεις για την εξοµάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την άλλη, επειδή, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός και µάλιστα επί τουρκικού εδάφους θα «κλείσουν τα στόµατα» όσων επικρίνουν την προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και κυρίως των ακραίων εκείνων φωνών που κατηγορούν την κυβέρνηση για «ξεπούληµα του Αιγαίου».
∆ιπλωµατικοί κύκλοι σηµείωναν ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού να πραγµατοποιήσει την επίσκεψη «δικαιώθηκε απολύτως» και υπογράµµιζαν όχι µόνο τον συµβολισµό του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνθηκε, αλλά και τη δήλωση ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς στο Αιγαίο». Κι ενώ τόσο ο τουρκικός Τύπος όσο και το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης CHP ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι δεν απάντησε στις επικρίσεις του Γ. Παπανδρέου, η «ηπιότητα» του τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν σήκωσε το γάντι, δεν οφείλεται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, στο γεγονός ότι ήταν οικοδεσπότης και άρα έπρεπε να δείξει ευγένεια. Οφείλεται κυρίως στην καλή συνεννόηση µε τον Γ. Παπανδρέου, που τον έκανε να κατανοήσει ότι η πρακτική των υπερπτήσεων, ειδικά παραµονές της άφιξης του έλληνα οµολόγου του στο Ερζερούµ, ήταν άστοχη. Το θέµα µάλιστα (όπως και το θέµα της ανέγερσης φράχτη στον Εβρο) συζητήθηκε, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, και κατά τη δίωρη τετ α τετ συνάντηση του κ. Παπανδρέου µε τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, λένε διπλωµατικές πηγές, που ο τούρκος Πρωθυπουργός δεν απάντησε στον Γ. Παπανδρέου στην οµιλία του. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η κατανόηση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων των δύο Πρωθυπουργών και του θερµού κλίµατος στο οποίο πραγµατοποιήθηκε η συνάντηση. Αναφερόµενος στον Τ. Ερντογάν, ο ∆. ∆ρούτσας σε οµιλία του στον Σύλλογο Ιµβρίων τόνισε ότι «ο Τ. Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος. Η σχέση µε την Τουρκία έχει περάσει σε µια φάση που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από ειλικρίνεια.
Εχουµε το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουµε, αυτός είναι ο προσανατολισµός, χωρίς να υπολογίζουµε το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουµε στερεότυπα και χωρίς να ακούµε τις Κασσάνδρες που θέλουν να τα ζωγραφίζουν όλα µε µελανά χρώµατα».
Εκπληξη προκάλεσε σε πολλούς παριστάµενους η οµιλία του Πρωθυπουργού, γιατί, σύµφωνα µε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, επικράτησε παγωµάρα και έντονοι ψίθυροι. Το ίδιο κλίµα επικράτησε και στους παρουσιαστές των τουρκικών τηλεοπτικών σταθµών που µετέδιδαν ζωντανά το γεγονός και, µετά τον αρχικό ενθουσιασµό που τους προκάλεσε η από κοινού εµφάνιση των δύο Πρωθυπουργών στα εγκαίνια του σταδίου Χειµερινών Πανεπιστηµιακών Αγώνων, άρχισαν να λένε ότι επικρατεί «ψύχος» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το κλίµα στα τουρκικά ΜΜΕ δηµιούργησε δεύτερο «συναγερµό», αυτήν τη φορά επικοινωνιακό. Αυτό ανάγκασε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου, µετά την ολοκλήρωση των οµιλιών των δύο Πρωθυπουργών, να µιλήσει στον έλληνα οµόλογό του ∆. ∆ρούτσα και να του ζητήσει στη συνέντευξη Τύπου Παπανδρέου - Ερντογάν που θα ακολουθούσε, οι δύο Πρωθυπουργοί να εστιάσουν στα ζητήµατα όπου υπάρχουν κοινές απόψεις και πνεύµα συνεργασίας και να µην ανεβάσουν τους τόνους αναφερόµενοι σε συγκρουσιακά θέµατα. Το µήνυµα ελήφθη και, όπως φάνηκε, µίλησαν για όσα ενώνουν τις δύο χώρες και όχι για όσα τις χωρίζουν. Σε αυτό το κλίµα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η προσφώνηση «καρντάση» του Γ. Παπανδρέου προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός πάντως, ο οποίος έχει µπει επισήµως σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, φέρεται να ζήτησε να περιµένει για λίγο η επίσηµη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα πραγµατοποιηθεί τον Ιούλιο.
Σηµειώνεται ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να ανταποδώσει την επίσηµη επίσκεψη που έκανε τον περασµένο Μάιο στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν, µε µια επίσκεψη, η οποία θα εγκαινιάσει τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασίας. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι η τουρκική αντιπολίτευση αναµένεται να ανεβάσει τους τόνους για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο. Μπορεί ο Τ. Ερντογάν να θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει να χάσει ψήφους µε διαρροές προς το εθνικιστικό κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης CHP.
Αυτό σηµαίνει – όπως λένε διπλωµατικές πηγές – ότι δεν πρέπει να αναµένονται θεαµατικές πρόοδοι στα ελληνοτουρκικά µέσα στους επόµενους µήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου