Πηγή: tanea.gr
Επειτα από µια εβδοµάδα αιµατηρών συγκρούσεων, η πλούσια µενΑλγερία µε τους φτωχούς δε Αλγερινούς ξαναβρίσκει τους φυσιολογικούς της ρυθµούς. Οχι όµως και η Τυνησία, όπου από τις συγκρούσεις οργισµένων νέων και αστυνοµικών έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι.
Κοινός τόπος και στις δύο περιπτώσεις, η αγανάκτηση των πολιτών, και ειδικότερα των νέων ανθρώπων, που ξεχύθηκαν στους δρόµους µεγάλων πόλεων και σπάζοντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους εξέφραζαν τη διαµαρτυρία τους για τις υψηλές τιµές σε είδη πρώτης ανάγκης και τα µεγάλα ποσοστά ανεργίας.
Τις τελευταίες περίπου τρεις εβδοµάδες, οι πέτρες, οι βόµβες, οι µολότοφ και τα δακρυγόνα αποτελούν καθηµερινή υπόθεση στις πόλεις Θάλα και Κασερίν, στην Κεντροδυτική Τυνησία. Η υψηλή ανεργία αλλά και η έλλειψη επενδύσεων είναι τα σηµαντικότερα προβλήµατα των πολιτών, που είδαν την υποµονή τους να εξαντλείται. Εκφραστές αυτής της οργής έγιναν κυρίως δικηγόροι, φοιτητές, αλλά και άνεργοι πτυχιούχοι, που από τις 17 ∆εκεµβρίου συγκρούονται µέρα και νύχτα µε τις δυνάµεις της αστυνοµίας.
Κυβερνητικοί αξιωµατούχοι ωστόσο επιµένουν να βλέπουν πίσω από τις βίαιες επιθέσεις µια µειονότητα εξτρεµιστών, οι οποίοι σκοπό έχουν να υπονοµεύσουν τη χώρα. Ο ίδιος ο τυνήσιος πρόεδρος Ζίνε αλ-Αµπιντίν Μπεν Αλί τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι οι διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες και πως θα πλήξουν τα συµφέροντα της χώρας, αποθαρρύνοντας επενδυτές και τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν τη σηµαντικότερη πηγή οικονοµικώνπόρων του κράτους.
Και ενώ αυτόπτες µάρτυρες και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης τοποθετούν τον αριθµό των νεκρών τουλάχιστον σε 20, οι αρχές µόλις χθες το βράδυ έσπασαν τη σιωπή τους επιβεβαιώνοντας τον θάνατο 8 µόνο ανθρώπων. Παράλληλα δεν σταµατούν να τονίζουν ότι οι αστυνοµικοί άνοιξαν πυρά αµυνόµενοι στην επίθεση των διαδηλωτών, σε αντίθεση µε αυτόπτες µάρτυρες που υποστηρίζουν ότι στους δρόµους έκαναν την εµφάνισή τους ακόµη και τεθωρακισµένα οχήµατα.
Σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση των αρχών, δεκάδες είναι επίσης οι τραυµατίες, εκ των οποίων και τρεις αστυνοµικοί που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Την ίδια στιγµή, ο Αχµέντ Νετζίµπ Σέµπι, ιστορικός ηγέτης του αντιπολιτευόµενου ∆ηµοκρατικού Προοδευτικού Κόµµατος, τόνιζε ότι ο αριθµός των νεκρών αναµένεται να αυξηθεί τις επόµενες ώρες, λόγω του µεγάλου αριθµού των σοβαρά τραυµατισµένων. «Εχω κάνει επείγουσα έκκληση προς τον πρόεδρο ζητώντας του να επιβάλει κατάπαυση του πυρός αµέσως, για να σώσει τις ζωές αθώων πολιτών και να σεβαστεί το δικαίωµά τους να διαδηλώνουν», τόνισε. Οι διαδηλώσεις αποτελούν σπάνιο φαινόµενο στην Τυνησία, στον προεδρικό θώκο της οποίας έχουν βρεθεί µόλις δύο πρόεδροι από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, πριν από 55 χρόνια. Οργανώσεις προστασίας των δικαιωµάτων εξηγούν πως η κυβέρνηση δεν ανέχεται τέτοιου είδους φαινόµενα, κάτι το οποίο αρνούνται σθεναρά κυβερνητικοί αξιωµατούχοι δηλώνοντας πιστοί στις δηµοκρατικές αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου