Nέα κυβέρνηση με τους ίδιους υπουργούς – Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία εκλογών, ενώ συνεχίστηκαν και χθες οι διαδηλώσεις
Reuters, AP, AFP
ΤΥΝΙΔΑ. Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τη μετά-Μπεν Αλι εποχή στην Τυνησία. Πρώτον, θα υπάρξει άραγε πραγματική μεταπολίτευση, όπως ζητούν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και χθες στο κέντρο της Τύνιδας, ή μήπως η εξουσία θα μείνει στα χέρια των ίδιων μηχανισμών, όπως μαρτυρά η άρτι ανακοινωθείσα σύνθεση της αποκαλούμενης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας»; Δεύτερον, θα αποκατασταθεί η τάξη και πότε; Και τρίτον... πού είναι τα λεφτά;
Εν μέσω αποκαλύψεων ότι η πρώην πρώτη κυρία της χώρας, Λέιλα Τραμπέλσι διέφυγε στη Σαουδική Αραβία με ενάμιση τόνο χρυσού, αξίας 49 εκατ. ευρώ και μετά την ανακοίνωση ότι η νέα κυβέρνηση είναι κατ' ουσία ίδια με την προηγούμενη, τα πνεύματα στην Τύνιδα δεν φαίνεται να ηρεμούν.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα θρυλούμενο χώρο βασανιστηρίων και υπηρεσία υπεύθυνη για τη διοργάνωση των επόμενων εκλογών. Ημερομηνία εκλογών δεν ανακοινώθηκε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, όπως εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμυνας και ο πρωθυπουργός παρέμειναν στη θέση τους. Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» περιλαμβάνει εκπροσώπους των κομμάτων της «θεσμικής» αντιπολίτευσης, αφήνοντας εκτός τους απηνώς διωχθέντες ισλαμιστές και τον φυλακισμένο αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος αλλά και μετριοπαθέστερους πολιτικούς ηγέτες.
«Είναι μια κοροϊδία», είπε ο κεντροαριστερός εξόριστος ηγέτης του τυνησιακού κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατία, Μονσέφ Μαρζουκί στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό i-Tele. «Τα τρία κόμματα που μπήκαν στην κυβέρνηση λειτουργούσαν ήδη στο σύστημα Μπεν Αλι και όλες οι δυνάμεις που πραγματικά εκπροσωπούν τη χώρα έχουν μείνει εκτός». Ο Μαρζουκί δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να γίνει πραγματικά μεταβατική, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα».
Υστερα από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων, που συνεχίστηκαν, παρά την αιματηρή καταστολή, ο 74χρονος ηγέτης της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι διέφυγε από τη χώρα την Παρασκευή, τερματίζοντας 23 χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν περίπου 100 άτομα στην προσπάθεια αποτροπής της εξέγερσης, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν Γαλλο-γερμανός φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ΕΡΑ, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο και υπέκυψε χθες.
Οι αιτίες της εξέγερσης
Ο προσωπικός πλούτος του μηχανισμού Μπεν Αλι, σε συνδυασμό με τη διαδεδομένη φτώχεια, διαφθορά και ανεργία ήταν μία από τις αιτίες που πυροδότησαν την εξέγερση. Η οργάνωση Global Financial Integrity υπολόγισε ότι 1 δισ. δολάρια ετησίως εγκατέλειπε τα τελευταία χρόνια παρανόμως την Τυνησία, με κατεύθυνση φορολογικούς παραδείσους και όχι μόνο.
«Οι γαλλικές αρχές άριστα γνωρίζουν ότι η Γαλλία φιλοξενεί τραπεζικές και άλλες επενδύσεις προς όφελος της ευρύτερης οικογένειας Μπεν Αλι. Πρόκειται για επενδύσεις στην κτηματαγορά που έχουν γίνει μυστικά μέσω εμπορικών και τραπεζικών ομίλων», είπε ο Γουίλιαμ Μπούρντον, ιδρυτής της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sherpa. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε όσα μέλη της οικογένειας Μπεν Αλι είχαν καταφύγει σε ξενοδοχείο της παρισινής Disneyland ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα και τόνισε ότι «παρακολουθεί» τις επενδύσεις της οικογένειας στη Γαλλία, αλλά απέφυγε να επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου