Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

http://news.kathimerini.gr

The New York Times

Η Γαλλία, που άργησε να εκφράσει τη στήριξή της στους Τυνήσιους διαδηλωτές, προσπαθεί τώρα να επανορθώσει ώστε να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς της με τη χώρα. Ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην πρέσβης στην Τύνιδα Ζακ Λανσάντ εκτιμά, όμως, ότι η Γαλλία παρεξηγεί συστηματικά την Τυνησία. «Από το 2000, το Παρίσι παρακολούθησε την περιχαράκωση του καθεστώτος στην Τυνησία και τη μετατροπή του σε δικτατορία. Συνεχίσαμε, όμως, να στηρίζουμε τον Μπεν Αλι, γιατί πιστεύαμε ότι θα βοηθούσε στην πάταξη του ισλαμικού αντάρτικου. Δεν λάβαμε υπόψη μας την κοινή γνώμη της χώρας και πιστέψαμε ότι ο Μπεν Αλι θα ανακτούσε τη χαμένη του δημοτικότητα», λέει ο ναύαρχος Λανσάντ. Ως πρώην αποικιακή δύναμη, η Γαλλία διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Τυνησία, όπως και με το Μαρόκο, την Αλγερία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα και πολλά άλλα αφρικανικά κράτη. Αν και παλιότερα η Γαλλία αξιοποιούσε τον στρατό της για να στηρίξει φιλικά της καθεστώτα, οι καιροί αυτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, με το Παρίσι να τονίζει σήμερα ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται σε αφρικανικές διενέξεις. Ακόμη και στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ο νικητής των εκλογών εμποδίζεται να αναλάβει την εξουσία, η Γαλλία ζήτησε απλώς τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η επίλυση της κρίσης αφορά τα κράτη της Αφρικής και τον ΟΗΕ.

«Βασική μας αρχή παραμένει η μη εμπλοκή σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Στην Τυνησία, η άμεση προτεραιότητά μας ήταν η αποφυγή της αιματοχυσίας. Τώρα, μετά την αλλαγή, θα τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουν τη δημοκρατία και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη», λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο Παρίσι, Μπερνάρ Βαλερό.

Υπουργοί της κυβέρνησης Σαρκοζί, όμως, εξόργισαν τους Τυνήσιους με τα σχόλιά τους. Την Τρίτη, ο υπουργός Γεωργίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι ο Μπεν Αλι αδικήθηκε, καθώς είχε κάνει πολύ καλό στη χώρα του. Η νέα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί, είπε και αυτή την Τρίτη ότι η γαλλική αστυνομία θα ενισχύσει την εκπαίδευση Τυνήσιων αστυνομικών, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, εξασφαλίζουν επαίνους σήμερα στην Τυνησία, χάρη στις σαφείς αντικαθεστωτικές θέσεις που υιοθέτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τύνιδα, όπως φάνηκε από τις διαρροές διπλωματικών εγγράφων της WikiLeaks.

Δεν πρόσφεραν άσυλο

Τελικά, τη νύχτα της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αποφάσισαν να μην προσφέρουν άσυλο στον Μπεν Αλι, ενώ το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εμποδίσει ύποπτες κινήσεις τυνησιακών κεφαλαίων στη Γαλλία» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παρουσία της οικογένειας Μπεν Αλι στο γαλλικό έδαφος. Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν καθυστερημένες από πολλούς, υπενθυμίζοντας πόσοι Γάλλοι αξιωματούχοι, πρεσβευτές και επιχειρηματίες, που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην Τυνησία, εξασφάλισαν την πολυτελή φιλοξενία του καθεστώτος Μπεν Αλι.

Ο πρώην πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «εδώ και εβδομάδες η γαλλική θέση χαρακτηρίστηκε από δισταγμό, ανασφάλεια και ασάφεια, ενώ στην Τυνησία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική, οι λαοί περιμένουν από εμάς να μιλήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου