Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΥΡΣΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
http://www.tanea.gr

Κύµα αυτοπυρπολήσεων µοιάζει να εµπνέει µετά θάνατον στον αραβικό κόσµο ο Μοχάµεντ Μπουαζίζι, ο 26χρονος Τυνήσιος που πυροδότησε την «επανάσταση των γιασεµιών».

Συνολικά έξι άνθρωποι -τέσσερις στην Αλγερία, από ένας στην Αίγυπτο και τη Μαυριτανία - έχουν επιλέξει µέχρι στιγµής τον ίδιο απελπισµένο τρόπο διαµαρτυρίας.

«Βλέπουµε άραγε µιανέα τάση;», αναρωτιόταν χθες ο αναλυτής Μπλέικ Χάουνσελ στην ιστοσελίδα του Foreign Policy. «Αυτές οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν κάτι το φρικτό και το συγκινητικό. Είναι µια σοκαριστική, απελπισµένη τακτική που προκαλεί αµέσως το ενδιαφέρον, την αποστροφή αλλά και τη συµπάθεια». Χθες έγιναν αυτοπυρπολήσεις µόνο στο Κάιρο και το Νουακσότ, την πρωτεύουσα της Μαυριτανίας. Στην Αλγερία, ο Τύπος αποκάλυψε πως τουλάχιστον τέσσερις άνδρες αυτοπυρπολήθηκαν σε πόλεις της περιφέρειας τις τελευταίες έξι ηµέρες.

«∆ισεκατοµµύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε αναπτυξιακά προγράµµατα χωρίς θετική επίδραση στην καθηµερινή ζωή των αλγερινών πολιτών», κατήγγειλε η καθηµερινή εφηµερίδα «Αλ Ουατάν». «Η κοινωνική δυστυχία είναι εµφανής σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δρόµοι βράζουν». Βίαιες διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στα τρόφιµα και της ανεργίας έχουν γίνει τις τελευταίες εβδοµάδες σε αρκετές αλγερινές πόλεις.

Και φαίνεται πως δεν είναι λίγοι οι Αλγερινοίπου ονειρεύονται να γίνουν, µέσα στην απόγνωσή τους, οι Μοχάµεντ Μπουαζίζι της χώρας τους.

Τουλάχιστον τέσσερις Αλγερινοί έχουν αυτοπυρποληθεί από την περασµένη Τετάρτη. Τα αραβικά κράτη, δήλωσε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσµου Αµρ Μούσα, «πρέπει να πάρουν ένα µάθηµα από όσα συνέβησαν στην Τυνησία». Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ως «κενά περιεχοµένου λόγια» τις εικασίες ότι η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία µπορεί να πυροδοτήσει ντόµινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσµο.

Ο 50χρονος Αµπντού Αµπντέλ Μονέιµ που αυτοπυρπολήθηκε χθες κοντά στο Κοινοβούλιο στο Κάιρο, υπέστη ελαφρά τραύµατα και φρουροί του κοινοβουλίου έσβησαν γρήγορα τις φλόγες. «Ηταν απογοητευµένος γιατί δεν µπορούσε να πάρει τα κουπόνια του από την ΙΣµαλίγια (ανατολικά του Καΐρου) ώστε να αγοράσει επιδοτούµενα τρόφιµα», δήλωσε πηγή των δυνάµεων ασφαλείας. Ενας τοπικός άρχοντας υποστήριξε πως ο Μονέιµ είχε ιστορικό ψυχολογικών προβληµάτων, αντιπολιτευόµενος πολιτικός όµως αντέτεινε πως τα προβλήµατά του ήταν οικονοµικής φύσης. Απεναντίας, ο 40χρονος που αυτοπυρπολήθηκε στο Νουακσότ της Μαυριτανίας µπροστά στο προεδρικό µέγαρο, δεν είχε οικονοµικά προβλήµατα.

Πληροφορίες εµφανίζουν τον Γιακούµπ Ουλντ Νταχούντ ως διευθυντή επιχείρησης και γόνο εύπορης οικογένειας. Ηθελε όµως, λέει, να διαµαρτυρηθεί µε τον τρόπο αυτό για την κακοµεταχείριση που υφίσταται από την κυβέρνηση η φυλή του.

Η πρώτη κυρία έκανε ανάληψη 1,5 τόνου χρυσού πριν φύγουν από την Τυνησία!

«ΠΑΡΕΑ» ΜΕ 1,5 τόνο χρυσού, αξίας 45 εκατοµµυρίων ευρώ, φέρεται να διέφυγε από την Τυνησία η οικογένεια του έκπτωτου προέδρου Ζιν Ελ-Αµπιντίν Μπεν Αλι, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Le Monde», που επικαλείται πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Κάποια στιγµή την περασµένη εβδοµάδα, λένε οι πληροφορίες, εµφανίστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας η σύζυγος του Μπεν Αλι, η Λέιλα Τραµπελσί, η επονοµαζόµενη «Ιµέλντα Μάρκος του αραβικού κόσµου», αυτή που η πρεσβεία των ΗΠΑ τοποθετούσε, σε τηλεγράφηµα του 2008 που διέρρευσε από το Wikileaks, στην κορυφή της πυραµίδας της διαφθοράς.

Ο διοικητής της τράπεζας αρνήθηκε να της δώσει τον χρυσό. Η Τραµπελσί τηλεφώνησε στον σύζυγό της. Αρχικά αρνήθηκε κι εκείνος, κατόπιν υποχώρησε.

Πληροφορίες που φτάνουν από το Παρίσι θέλουν επίσης την «επανάσταση των γιασεµιών» να πέτυχε χάρη και στη βοήθεια του στρατού.

«Ο στρατός άφησε τον Μπεν Αλι να πέσει», δήλωσε την ισπανική «El Pais» ο 76χρονος Ζακ Λανσάντ, πρώην αρχηγός του γαλλικού ΓΕΕΘΑ και πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τύνιδα.

«Είσαι τελειωµένος»

«Στις 12 του µηνός», πρόσθεσε, «την περασµένη Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Ρασίντ Αµάρ, αρνήθηκε να διατάξει τους άντρες του να ανοίξουν πυρ κατά των τυνήσιων διαδηλωτών και παραιτήθηκε». «Είσαι τελειωµένος!», φέρεται να είπε στον Μπεν Αλι.

∆ύο ηµέρες αργότερα, ο επί 23 έτη πρόεδρος εγκατέλειπε εσπευσµένα τη χώρα και ο Αµάρ επανερχόταν στο πόστο του.

Είναι γνωστό πως η φαµίλια του Μπεν Αλι έχει πλέον βρει καταφύγιο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το πώς κατάφερε να εγκαταλείψει ο έκπτωτος πρόεδρος τη χώρα, όµως, παραµένει ασαφές. Λέγεται πως κάποιον ρόλο έπαιξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης

Μιλώντας στην «Independent», ο Μεζρί Χαντάντ, πρώην πρεσβευτής της Τυνησίας στην UNESCO, υποστήριξε πως αυτή δεν ήταν η µόνη βοήθεια που ζήτησε ο Μπεν Αλι από τον Καντάφι –του ζήτησε επίσης να βοηθήσει, µε χρήµα και όπλα, ώστε να ξεσπάσει εµφύλιος πόλεµος στην Τυνησία µετά την αναχώρησή του: «Ολα αυτά µε έναν στόχο:

να επιστρέψει στην εξουσία».

Νέα κυβέρνηση µε παλιά πρόσωπα

ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός 60 ηµερών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μοχάµεντ Γανούτσι. Για πρώτη φορά εδώ καιδεκαετίες αναλαµβάνουν υπουργικά πόστα τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανάµεσά τους και ο Νετζίµπ Τσέµπι, ιδρυτής του Προοδευτικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος. Το γεγονός όµως ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας περιλαµβάνει πολλά παλιά πρόσωπα – πρωθυπουργός, υπουργός Αµυνας, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονοµίας δεν αλλάζουν – προκαλεί σκεπτικισµό ή και οργή στους απλούς Τυνήσιους. Πριν καν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Τύνιδας αξιώνοντας να µη µείνει κανένα µέλος της παλιάς φρουράς, του κόµµατος του έκπτωτου προέδρου δηλαδή, στην ηγεσία της χώρας.

Οι πολιτικοί κρατούµενοι

Σε µια προσπάθεια να ηρεµήσει τα πνεύµατα, ο Γανούτσι ανακοίνωσε πως όλοι οι πολιτικοί κρατούµενοιτης Τυνησίας θα αφεθούν ελεύθεροι και όσοι συγκέντρωσαν τεράστια πλούτη επί Μπεν Αλι ή βαρύνονται µε υποψίες για διαφθορά θα µπουν στο στόχαστρο της ∆ικαιοσύνης.

Συνολικά τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συγκροτηθούν, µία θα µελετήσει και θα προτείνειπολιτικές µεταρρυθµίσεις, µια δεύτερη θα αναλάβει να διερευνήσει περιπτώσεις διαφθοράς και δωροδοκίας και µια τρίτη θα εξετάσει τις αστυνοµικές βιαιότητες κατά των διαδηλωτών – τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκανστις ταραχές που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Αλι, στον κατάλογο προστέθηκε χθες και ένας γάλλος φωτογράφος που είχε τραυµατιστεί την περασµένη Παρασκευή, όταν ένα δακρυγόνο τον χτύπησε στο κεφάλι.

Πολύ αργά, πολύ σταδιακά, η βία και η αναρχία υποχωρούν στην Τυνησία. Στο κέντρο της Τύνιδας, τα καταστήµατα παρέµεναν χθες κλειστά και η παρουσία της Αστυνοµίας ήταν έντονη. Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όµως, τα καταστήµατα είχαν ανοίξει, πολλοί Τυνήσιοι επέστρεψαν στις δουλειές τους και άλλοι έσπευσαν να εφοδιαστούν µε τρόφιµα, που εξακολουθούν να παρουσιάζουν ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου