Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ



Σε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ, υπό τον υπουργό Χ. Παπουτσή  και με την συμμετοχή των ηγεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Λιμενικού Σώματος, που έγινε με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε στεριά και θάλασσα από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κύματος μεταναστών από την Αίγυπτο και αποτροπής εκδηλώσεων υπέρ τους από κοινωνικά κινήματα.
Μάλιστα, το θράσος της κυβέρνησης αποκαλύπτεται ολόπλευρα με τις υποκριτικές και χυδαίες δηλώσεις του Χ. Παπουτσή που δήλωσε: «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης», καλώντας όσους θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να το κάνουν με τέτοιο τρόπο που δε θα θίγει την ασφάλεια και τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.
Βεβαίως, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχει σμπαραλιάσει κάθε έννοια εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος είναι η Τήρηση του Νόμου και της Τάξης για την εύρυθμη λειτουργία των Νόμων της Αγοράς, η ανεμπόδιστη κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων.

Οι μετανάστες είναι χρήσιμοι όταν εργάζονται ως σκλάβοι στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, «κίνδυνος για το έθνος» όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Το ελληνικό κεφάλαιο μπορεί να συνεργάζεται με το δικτάτορα Μουμπάρακ.  Η Αίγυπτος είναι ένας ακόμη τόπος επένδυσης για τα υπερκέρδη από την εκμετάλλευση της υπεραξίας, Ελλήνων και ξένων εργατών. Ο ελληνικός αστικός κόσμος επίσης για δεκαετίες απομυζά τεράστια υπερκέρδη από τον Αιγύπτιο εργάτη, που ζει σε καθεστώς πείνας, εργασιακής βαρβαρότητας και ακραίου εργοδοτικού και κρατικού αυταρχισμού. Αξίζει να θυμόμαστε, ότι η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο με τα «μεγάλα τζάκια», πάντα συνδεδεμένη με την σκοταδικιστική βασιλική αυλή, τους αποικιοκράτες και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα βρέθηκε προς της οργής του Αιγυπτιακού λαού σε κάθε εξέγερση του.
Ποιοι είναι όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Αίγυπτο;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα βασιστήκαμε στην πλούσια αρθρογραφία των τελευταίων ημερών.


















Στη βορειοαφρικανική χώρα δραστηριοποιούνται όλοι οι μεγάλοι όμιλοι, σχεδόν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία πάντως δεν είναι πλήρως ενημερωμένα (τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2009), οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην Αίγυπτο ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις αγγίξουν το ένα δισ. ευρώ.
Σημαντικό μερίδιο κατέχει ο ενεργειακός τομέας, καθώς εδώ κι αρκετά χρόνια ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» έχει αποκτήσει άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε περιοχές όπου τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, μάλιστα, τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν πως στην κοινοπραξία που διενεργεί τις έρευνες στην περιοχή West Obayed στη δυτική Έρημο, το 70% απέκτησε η εταιρεία Vegas Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο οποίος διαθέτει δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει σημαντική παραγωγή πετρελαίου σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Gaz de France και η Shell.
Η ίδια εταιρεία (Vegas) έχει ανακοινώσει την αποκάλυψη κοιτάσματος στην περιοχή North West Gemsa της ανατολικής Ερήμου, το οποίο μπορεί να παράγει έως έξι χιλ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Επιπλέον, ο όμιλος Κοπελούζου έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Egas, με στόχο να μεταφέρεται αέριο από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και για την κατασκευή μεγάλων έργων ΑΠΕ στη συγκεκριμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να μεταφέρεται στην Ελλάδα, μέσω υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν τις δύο χώρες (αρχικά με Κρήτη και στη συνέχεια με το ηπειρωτικό σύστημα).

Η ίδια αιγυπτιακή εταιρεία διαθέτει πολυετή συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων Chandris Lines και Pyramis Shipping.
Οι παραγωγικοί κλάδοι
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο αυξήθηκαν με αλματώδεις ρυθμούς, αρχής γενομένης από το 2004, όταν η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν εξαγόρασε μεγάλη παραγωγική μονάδα. Σήμερα κατέχει δυο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στο Beni Suef και την Αλεξάνδρεια. Οι συνολικές πωλήσεις των δύο μονάδων στην περιοχή φθάνουν τα 272 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη φθάνουν τα 102 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο όμιλος Ζερίτη προχώρησε σε επέκταση του εργοστασίου παραγωγής χάρτου που διαθέτει (Pyramids Paper Mill), ενώ σημαντικές είναι οι ελληνικές επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως τα δομικά υλικά, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και η πληροφορική.
Στον τραπεζικό κλάδο, το 2005 η Πειραιώς εξαγόρασε την Egyptian Commercial Bank, η οποία μετονομάστηκε σε Piraeus Bank Egypt. Σήμερα διαθέτει 48 καταστήματα, σε όλη τη χώρα, με ενεργητικό ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, διαθέτει δεκαέξι καταστήματα της θυγατρική της, ενώ συνεργάζεται και με όλες τις μεγάλες τράπεζες της χώρας. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και η Eurobank είχε ενδιαφερθεί να εισέλθει στην αιγυπτιακή αγορά, συμμετέχοντας στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Bank Of Alexandria, αλλά το τελικό στάδιο του διαγωνισμού αποσύρθηκε.
Ωστόσο, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, ο όμιλος Λάτση διαθέτει άλλες δραστηριότητες στη βορειοαφρικανική χώρα, στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, άλλες ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες στην Αίγυπτου είναι η Alumil (αλουμίνιο), η Αρχιρόδον (τεχνικά έργα), η Μηχανική (κατασκευές), η Chipita (τρόφιμα), η Eurodrip (συστήματα υδρεύσεως και αρδεύσεως), η Er-Lac (χρώματα), η Informer (πληροφορική), η Teleperformance (τηλεπικοινωνίες), η Mellon Technologies (πληροφορική) και η Intralot (τυχερά παίγνια).

Οι δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, η Ολυμπιακή και η Aegean εκτελούν συχνές πτήσεις προς και από αιγυπτιακά αεροδρόμια. Επίσης, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναλάβει δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ανοδικές οι ελληνο-αιγυπτιακές συναλλαγές Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, την τελευταία πενταετία η τάση του όγκου των ελληνο-αιγυπτιακών εμπορικών συναλλαγών είναι αυξητική.
Το 2008 ο όγκος εμπορίου σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2002, φθάνοντας τα 479,11 εκατ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο, την ίδια περίοδο, παρέμεινε αρνητικό εις βάρος της Ελλάδος. Το δε εμπορικό έλλειμμα, την τριετία 2005-07, διευρύνθηκε σημαντικά.
Το 2009, έτος διεθνούς οικονομικής ύφεσης, ο όγκος του διμερούς εμπορίου συρρικνώθηκε κατά 23,18%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, εξαιτίας της μείωσης των αιγυπτιακών εξαγωγών (-39,37%). Το α’ εξάμηνο του 2010, η Αίγυπτος κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ των πελατών των ελληνικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και διατήρησε την πρώτη θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Όσον αφορά τους προμηθευτές, κατά το ίδιο διάστημα, κατέλαβε την 38η θέση από την 29η θέση που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2009. Παραδοσιακά, ανάμεσα στα βασικά προϊόντα (άνω του 50%, κατά την τελευταία πενταετία), που εξάγει η Ελλάδα στην Αίγυπτο είναι βαμβάκι, καπνά και (σε φθίνοντα βαθμό) προϊόντα πετρελαίου. Αντίθετα, η Ελλάδα εισάγει, από πλευράς της, ως επί το πλείστον προϊόντα πετρελαίου, λιπάσματα και σίδηρο-χάλυβα (63,75% του συνόλου των εισαγωγών το 2008 και 60,91% το 2009).
O ελληνικός αστικός κόσμος αποδεικνύεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην εκμετάλλευση ξένων λαών!
Για αυτό ο ελληνικός στρατός συμμετέχει σε 15 ιμπεριαλιστικές αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου