Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ: Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

www.enet.gr
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η αρχαιότερη οργάνωση των σουνιτών μουσουλμάνων, με παρακλάδια σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από τον Χάσαν ελ Μπάνα -ο οποίος επηρέασε γενιές μουσουλμάνων- με κεντρικό δόγμα το περίφημο «ταουχίντ», δηλαδή την αντίληψη της μοναδικότητας του Θεού, από το οποίο προκύπτει η πλήρης συνάφεια του θρησκευτικού με το πολιτικό στοιχείο.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη αντιπολιτευτική δύναμη σήμερα στην Αίγυπτο, έχοντας μια πλούσια ιστορία διασπάσεων και αναθεωρήσεων. Είναι σκληρός αντίπαλος του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά υπήρξαν και φάσεις σύμπλευσης. Οι θέσεις της κυμαίνονταν από την επιδίωξη συγκρότησης ισλαμικού κράτους μέχρι τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής διαδικασίας.
Από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων ξεπήδησαν οι δολοφόνοι του πρωθυπουργού Νοκράσι το 1948, αλλά και του προέδρου Σαντάτ το 1981. Από εκεί ξεκίνησε την περιπετειώδη πορεία του και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ένας ευυπόληπτος γιατρός του Καΐρου, πριν καταλήξει θεωρητικός της Κάιντα και υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν γνωρίσει τη σκληρή καταστολή ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Νάσερ - τον οποίο προσπάθησαν να δολοφονήσουν. Τότε τους βοήθησε και η CIA για να υπονομεύσει τη στροφή της Αιγύπτου προς τη Σοβιετική Ενωση...
Επί Μουμπάρακ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι απαγορευμένοι ως κόμμα, αλλά γίνονται ανεκτοί και συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι. Το 2005 πήραν στις εκλογές σχεδόν το 20% και εξέλεξαν 88 βουλευτές. Αλλά στις εκλογές του 2010 -με κυρίαρχη τη βία και τη νοθεία- δεν εξέλεξαν στον πρώτο γύρο κανένα και προτίμησαν να αποσυρθούν.
Εχουν αρκετή δύναμη στα πανεπιστήμια και τα συνδικάτα, αλλά ο προνομιακός χώρος τους είναι τα τζαμιά και η προσφορά κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας στους φτωχούς.
Στην εξέγερση κατά του Μουμπάρακ δεν μπήκαν δυναμικά εξαρχής, κρατώντας τις δυνάμεις τους για αργότερα. Στο εσωτερικό της οργάνωσής τους μετριοπαθείς και ακραίοι αντιπαρατίθενται για τη διαμόρφωση της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου