Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

εξεγερση αιγυπτου
www.ethnos.gr
Τον πλήρη έλεγχο για τη μετάβαση στη μετά Μουμπάρακ εποχή είναι αποφασισμένος να έχει ο στρατός της Αιγύπτου, με την ανακοίνωση ότι διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει το Σύνταγμα.Η απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, ικανοποιώντας το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών της «επανάστασης του Νείλου», μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο στρατός δεν κατάφερε χθες να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ.
Ο στρατός δεν κατάφερε χθες να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ.
Αρκετά θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, ενώ οι οργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κάλεσαν τους Αιγύπτιους να γιορτάσουν την «επανάσταση» σε μια πορεία νίκης την Παρασκευή.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε χθες το μεσημέρι χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, ξεκαθαρίζοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, αν προκηρυχθούν εκλογές. Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα. Παράλληλα, διαλύονται και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, από τη σύνθεση των οποίων πρακτικά είχε αποκλειστεί κάθε φωνή της αντιπολίτευσης. Ως υπηρεσιακή μένει επίσης στη θέση της η κυβέρνηση που όρισε ο Μουμπάρακ μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, με στόχο την αντικατάστασή της από την κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο φρόντισε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή του ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Σαφίκ, δήλωσε χθες ότι ο στρατός θα καθορίσει τον ρόλο του Ομάρ Σουλεϊμάν, που διορίστηκε ως αντιπρόεδρος από τον Μουμπάρακ.
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Αίγυπτο και τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μουμπάρακ βρίσκεται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ στο εξωτερικό, αλλά «εάν υπάρξει ανάγκη, αυτό θα γίνει».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί θα παραμείνουν στις θέσεις τους για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολιτικός μετασχηματισμός στη χώρα. «Το σχήμα της κυβέρνησης θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του μετασχηματισμού σε λίγους μήνες. Τότε μια νέα κυβέρνηση θα διοριστεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε στο Ρόιτερ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται ορισμένα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν χέρια την περίοδο αυτή.
Στο μεταξύ, ο στρατός δεν κατάφερε να απομακρύνει το σύνολο των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές, που απαιτούν την άμεση απελευθέρωση ολων των πολιτικών κρατουμένων, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και τη γρήγορη μετάβαση της εξουσίας σε πολιτικές αρχές, δηλώνουν ότι θα μείνουν στην πλατεία μέχρι να εξασφαλιστεί ότι ο στρατός θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μετάβαση σε δημοκρατικό καθεστώς.
«ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ»
Η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού σχήματος στην Αίγυπτο δεν έγινε υπό το βλέμμα του πορτρέτου του Μουμπάρακ, καθώς οι εικόνες του επί 30ετίας ηγέτη απομακρύνονται διακριτικά από τα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ, ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας. Υποσχέθηκε, επίσης, να πατάξει τη διαφθορά.
MINA ΑΓΓΕΛINH
mina@pegasus.gr
Μετά τις ανακοινώσεις του στρατού
Θετικές αντιδράσεις Ομπάμα - Νετανιάχου
Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των διαδηλωτών στη δέσμευση του στρατού για «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας προς μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία».
Την ίδια ώρα, Ομπάμα και Νετανιάχου χαιρέτισαν την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού ότι το Κάιρο θα συνεχίσει να τιμά τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.
Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε χθες ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές. «Είναι μια νίκη της επανάστασης», τόνισε ο Νουρ.
Ο Μαχμούτ Νασάρ, εκπρόσωπος κινήματος νεολαίας, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, ο στρατός εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του λαού και πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Μόνο τότε θα ανακαλέσουμε τις διαδηλώσεις».
Ικανοποίηση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσόρισε την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να τιμά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου