Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

εξεγερση αιγυπτου
www.tanea.gr
Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν οι βίαιες επιθέσεις εναντίον ξένων δηµοσιογράφων στο Κάιρο από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές την ώρα που το καθεστώς δηµιουργεί κλίµα µίσους και δυσπιστίας απέναντι στους λειτουργούς του Τύπου
Ο αντιπρόεδρος Οµάρ Σουλεϊµάν κάλεσε τους Αιγυπτίους «να µην ακούν όσα µεταδίδουν τα ξένα κανάλια», ενώ στελέχη της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι «ισραηλινοί κατάσκοποι» βρίσκονται στη χώρα «µεταµφιεσµένοι σε δηµοσιογράφους». Μέσα σε αυτό το κλίµα χθες δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις πολλοί δηµοσιογράφοι από το BBC, το CNN, το Aλ Τζαζίρα αλλά και από ελληνικά µέσα ενηµέρωσης, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν σε µια «συντονισµένη προσπάθεια να φιµωθεί ο τύπος» όπως κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερµανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν πως «οι επιθέσεις εναντίον δηµοσιογράφων είναι εντελώς απαράδεκτες».
Στην Πλατεία Ταχρίρ πάρα πολλοί δηµοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν και δέχθηκαν επιθέσεις µε µαχαίρια από οπαδούς του Χόσνι Μουµπάρακ µε αποτέλεσµα να χρειασθεί να παρέµβει ο στρατός για να γλιτώσουν. Επιθέσεις δέχθηκαν και πολλοί φωτογράφοι ενώ τουλάχιστον τρεις δηµοσιογράφοι του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου συνελήφθησαν και ένας τέταρτος αγνοείται. H Κριστιάνα Αµανπούρ του ABC µπορεί να πήρε συνέντευξη από τον Μουµπάρακ, οι οπαδοί του όµως επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του συνεργείου της και απείλησαν ότι θα τους αποκεφαλίσουν. Ολα αυτά έκαναν τον φειδωλό τις τελευταίες ηµέρες εκπρόσωπο του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Κρόουλι να µιλήσει «για µια συντονισµένη εκστρατεία εκφοβισµού των ξένων δηµοσιογράφων», την οποία και καταδίκασε.
Και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να µην στοχοποιεί δηµοσιογράφους». Στέλεχος της «Washington Post» δήλωσε ότι σύµφωνα µε πολλούς µάρτυρες οι απεσταλµένοι της εφηµερίδας στο Κάιρο µαζί µε άλλους περίπου 20 δηµοσιογράφους συνελήφθησαν από άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών. Θύµατα επίθεσης έπεσαν χθες το πρωί της Τετάρτης ο φωτογράφος του «Βήµατος» Γιώργος Μουτάφης και ο απεσταλµένος της «Καθηµερινής» Πέτρος Παπακωνσταντίνου, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τις γραµµές των καθεστωτικών διαδηλωτών. «Φωτογράφιζα τις πρωινές συγκρούσεις µπροστά από το αιγυπτιακό µουσείο, όταν ξαφνικά µε τράβηξαν προς το µέρος τους οι υποστηρικτές του Μουµπάρακ κι άρχισαν να µε χτυπούν. Με τελάρα, ξύλα, γροθιές», διηγείται ο Γιώργος Μουτάφης. «Ο Μουµπάρακ δεν είναι πρόβληµα. Εσείς είστε», µου είπε ένας και µε το µαχαίρι που κρατούσε µου έκοψε το λουρί της φωτογραφικής µηχανής.
Κι ενώ ήµουν στο έλεός τους για περίπου 5 λεπτά, εδέησαν οι στρατιώτες που βρίσκονταν ελάχιστα µέτρα από το σηµείο να έρθουν και να µε τραβήξουν». Οι δηµοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο όπου πήραν πίσω κάποια από τα προσωπικά τους αντικείµενα που είχαν κλέψει οι διαδηλωτές.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακντί Ράντι τόνισε ότι οι ισχυρισµοί για κρατική παρέµβαση στις οδοµαχίες και τις επιθέσεις εναντίον των δηµοσιογράφων είναι «µυθεύµατα». Πάντως, πρόσθεσε «κάποια ξένα ΜΜΕ δεν είναι αντικειµενικά και συντάσσονται εναντίον της Αιγύπτου».
Ο παρουσιαστής του CNN Αντερσον Κούπερ µαζί µε έναν παραγωγό και έναν κάµεραµαν αφηγήθηκαν ότι τους περικύκλωσαν άνδρες του καθεστώτος που στη συνέχεια τούς ξυλοκόπησαν και τους έσπασαν την κάµερα στο κέντρο του Καΐρου. «Εχω βρεθεί σε όχλους και εξεγέρσεις και άλλες φορές αλλά πρώτη φορά βλέπω τόσο βίαιη αντιµετώπιση», είπε ο Κούπερ.
Ολες τις προηγούµενες ηµέρες όταν στους δρόµους του Καΐρου και των άλλων πόλεων βρίσκονταν µόνο αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές δεν είχε σηµειωθεί κανένα επεισόδιο εναντίον των ξένων δηµοσιογράφων. Ολες οι επιθέσεις προκλήθηκαν από οπαδούς του καθεστώτος οι οποίοι εντόπιζαν δηµοσιογράφους στην Πλατεία Ταχρίρ και ορµούσαν κατά πάνω τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις µπήκαν ακόµα και µέσα σε κτίρια. Ο Ασλεϊ Ουέµπστερ του Fox Business Channel είδε οπαδούς του Μουµπάρακ να εισβάλουν σπάζοντας την πόρτα του δωµατίου όπου βρισκόταν µε έναν εικονολήπτη, τους ξυλοκόπησαν και τους άρπαξαν την κάµερα. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης τούρκοι, βέλγοι, ρώσοι και καναδοί δηµοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου