Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

http://www.enet.gr
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το μεσημέρι η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου ομάδες διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Μουμπάρακ συγκρούονται με αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που χθες πραγματοποίησαν μία μοναδική στα χρονικά της χώρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησε σήμερα ο στρατός της χώρας - δήλωση που ερμηνεύεται ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.
Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα) Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα) Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας, όπου παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών που ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ, απορρίπτοντας τα όσα ο ίδιος δήλωσε χθες περί αποχώρησής του τον Σεπτέμβριο. Γρήγορα την αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος με αναφορές για τραυματίες και από τις δύο πλευρές.
Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται
► 00:56: Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν κάλεσε χθές Τετάρτη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
► 00:26: Ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιός του αιγύπτιου προέδρου εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αίγυπτο και όχι στη Βρετανία , δήλωσε χθές Τετάρτη μιλώντας στο BBC ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χεγκ
► 23:50: Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καταλαμβάνουν και πάλι την πλατεία Ταχρίρ και τους γύρω δρόμους. Ακούγονται κανονιοβολισμοί. Καίγονται αυτοκίνητα μέσα στην πλατεία
► 23:40: Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας γιατρός από το τμήμα των επείγοντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.
► 23:30: Tρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια επικαλούμενο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
► 22:58: Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομαρ Σουλεϊμάν τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών σήμερα στο Κάιρο, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
► 21:59: Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμαν καλεί τους διαδηλωτές να αφήσουν τους δρόμους
► 21:34: Δεκάδες ασθενοφόρα έχουν έλθει στην πλατεία Ταχρίρ
► 20:34: Λευκός Οίκος: "Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε ξεκάθαρο στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι η ώρα για αλλαγή έχει έρθει"
► 20:26: Ένας νεκρός και 600 τραυματίες ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας
► 20:05: Ασθενοφόρα προσεγγίζουν την πλατεία για να πάρουν τραυματίες, ενώ πολύς είναι ο κόσμος ο οποίος είναι έτοιμος να περάσει εδώ τη νύχτα του χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να φύγει από το χώρο της διαδήλωσης.
► 20:05: Στους 750 ανεβάζει τον αριθμό των τραυματιών το Αλ-Τζαζίρα
► 19:55: Πυροβολισμοί, πριν λίγο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ
► 19:40: Ο στρατός κάλεσε όλους τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους
► 19:20: Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο του Καΐρου
► 19:00: Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα ότι 403 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα και ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας "νεοσύλλεκτος", το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εργαζόταν για το στρατό ή την αστυνομία.
► 18:50: Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν περικυκλωμένοι από οπαδούς του Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ. "Θα μείνουμε εδώ ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε απόψε".
► 18:30: Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο.
► 18:05: Επιθέσεις με μολότοφ στην είσοδο του Μουσείου του Καΐρου ενώ οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανασυντάσσονται και επιτίθενται στις ομάδες των οπαδών του Μουμπάρακ
► 17:55: Νέα δήλωση ΕλΜπαραντέι: "Ο Μουμπάρακ θα πρέπει να φύγει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή"
► 17:45: Η ανταποκρίτρια του Αλ-Τζαζίρα κάνει λόγο για πάνω από 500 τραυματίες και ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών κατά τις συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα
► 17:32: Εφιαλτικό, αυτήν την ώρα, το σκηνικό στο Κάιρο. Ρίψεις μολότοφ και δακρυγόνων. Πετροπόλεμος και μάχες σώμα με σώμα. Δεκάδες οι τραυματίες όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα
► 17:30: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ .Κάμερον καταδικάζει τις "κατάπτυστες σκηνές" που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ. Χαρακτηρίζει ως "εντελώς απαράδεκτη" κάθε κρατική υποστήριξη της βίας
► 17:07: Αρματα μάχης εισέρχονται στην πλατεία Ταχρίρ καθώς έχει, εδώ και δέκα λεπτά, ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας
► 17:07: "Η κατάσταση στην Αίγυπτο, αυτές τις ώρες, είναι απαράδεκτη" δηλώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ
► 17:05: Χαώδης η κατάσταση αυτή τη στιγμή, στο Κάιρο, γύρω από την πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του Μουμπάρακ
► 16:50: Την άμεση παρέμβαση του στρατού ζητάει ο ΕλΜπαραντέι
► 16:45: "Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο" λέει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
► 16:36: Δηλώσεις ΕλΜπαραντέι
"Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. "Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος", πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ "μια ομάδα από φονιάδες".
► 16:33: Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνείται τις κατηγορίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
► 16:30: Αναφορές για μεγάλες συγκεντρώσεις και στην πόλη της Αλεξάνδρειας
► 16:20: Στρατιωτικά οχήματα τοποθετούνται κάθετα στους δρόμους γύρω από την Ταχρίρ για να χωρίσουν τις συγκεντρώσεις αντικαθεστωτικών και οπαδών του Μουμπάρακ
► 16:10: Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές αλλά και υποστηρικτές του Μουμπάρακ κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ
► 16:05: Πυροβολισμοί ακούγονται από την πλευρά του Μουσείου του Καΐρου
► 15:55: Ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες στην πλατεία Ταχρίρ
► 15:35: Ο στρατός προειδοποιεί τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ να σταματήσουν τα επεισόδια, διαφορετικά θα λάβει αυστηρά μέτρα
► 15:30: Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου καλεί, με μήνυμά του, τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους
► 15:20: Aυτόπτης μάρτυς είπε στο πρακτροείο Ρόιτερς ότι διαδηλωτές της είπαν πως πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις σημερινές συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή.
► 14:50: Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αλλά και το πρακτορείο Ρόιτερς οι τραυματίες είναι τουλάχιστον δέκα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.
► 14:45: Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι οπαδοί του Μουμπάρακ έχουν "επιτάξει" άλογα και καμήλες για να επιτεθούν με αυτά στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές όμως περικυκλώθηκαν από το πλήθος και υποχρεώθηκαν να αφιππεύσουν.
► 14:30: Οι διαδηλωτές συγκρούονται με ξύλα και ρίχνουν πέτρες, χωρίς οι στρατιωτικοί να παρεμβληθούν μεταξύ των αντιπάλων.
► 14:00: Δυνάμεις του στρατού κάνει χρήση δακρυγόνων για να περιορίσει τις συγκρούσεις.
► 13:30: Αψιμαχίες και πετροπόλεμος μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και διαδηλωτών. Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ φέρουν ξύλα και μικρά μαχαίρια
► 13:05: Ομάδες υποστηρικτών του Μουμπάρακ βαδίζουν προς την πλατεία Ταχρίρ. Της πορείας προηγείται φορτηγό.
Να εγκαταλείψουν τους δρόμους ζητάει από τους πολίτες ο στρατός
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου τονίζουν, μέσω εκπροσώπου τους, πως τα αιτήματα των πολιτών έγιναν πλέον γνωστά και πως οι διαδηλωτές είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα.
"Οι ένοπλες δυνάμεις σας καλούν...Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.
Τις προηγούμενες ημέρες ο στρατός είχε διευκρινίσει πως δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών λέγοντας πως κατανοούσε τα δίκαια αιτήματά τους.
Ωστόσο εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, στις οποίες συμμετέχουν τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όσο και η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή του οποίου ηγείται ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σήμερα ότι θα διαπραγματευθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μουμπάρακ και κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις.
"Καλούμε το λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταχρίρ και ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών απ΄όλες τις επαρχίες την ερχόμενη Παρασκευή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσταφά Ναγκάρ. Μάλιστα ζήτησε από τον κόσμο να διαδηλώσει στην πλατεία Ταχρίρ, στη βουλή και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.
Επιστρέφει η Αίγυπτος στο διαδίκτυο
Ωστόσο μικρός αριθμός αντικαθεστωτικών διαδηλωτών παραμένει συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και μικρής κλίμακας κινητοποιήσεις υποστηριχτών του Μουμπάρακ.
Την ίδια ώρα αποκαθίστανται η σύνδεση της Αιγύπτου με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω διαδικτύου, ενώ φαίνεται πως αποκαθίσταται πλήρως και η λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.
Επίσης όπως έγινε γνωστό η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το πρωί, αντί από τις 3 το απόγευμα έως τις 8 το πρωί που ίσχυε έως και χθες. Πάντως οι πολίτες όπως απεδείχθη λίγη σημασία έδιναν στο συγκεκριμένο καθώς συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μουμπάρακ: Φεύγω αλλά όχι τώρα
Όσον αφορά στο χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ, αυτό εκλαμβάνεται ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.
"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες" δήλωσε ο Μουμπάρακ και πρόσθεσε: "Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς".
Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα πεθάνω στη γη μας" ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των "ταραχοποιών".
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.
Αρχίστε τώρα τη μετάβαση, διαμηνύουν οι ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τον τρόπο που θα γίνει η ζητούμενη μετάβαση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η όποια αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να συμπεριλαμβάνει και φωνές της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα ο Ομπάμα εξήρε τη στάση του αιγυπτιακού στρατού για τον "πατριωτισμό του και τον επαγγελματισμό του", δεδομένου ότι η στάση του στρατού ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των χθεσινών κινητοποιήσεων καθώς είχε δηλώσει ότι δεν θα αντιδρούσε στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών κάτι που όπως απεδείχθη έπραξε χθες με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Χθες ο Αμερικανός γερουσιαστής και σημαντική προσωπικότητα του οποίου η γνώμη "βαραίνει" στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει να υποσχεθεί πως ούτε αυτός ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. "Το μέλλον ανήκει στον αιγυπτιακό λαό. Αυτός θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αιγύπτου" είπε.
Πιέσεις και από την Ε.Ε.
Πιέσεις προς τον Μουμπάρακ ασκεί και η Ε.Ε. με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, να δηλώνει ουσιαστικά πως η υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου για αποχώρηση από το προσκήνιο δεν είναι αρκετή. "Η Ε.Ε. ζητάει μια συντεταγμένη μετάβαση μέσω μιας ευρείας βάσεως κυβέρνηση" επανέλαβε η Αστον προσθέτοντας όμως, "δυστυχώς, το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν συνιστά κυβέρνηση ευρείας αντιπροσώπευσης".
Ελ Μπαραντέι: Τέχνασμα το διάγγελμα Μουμπάρακ
Ο νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική πλέον μορφή της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε το διάγγελμα του Μουμπάρακ ως "τέχνασμα" προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Μιλώντας στο CNN,είπε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα και να συσταθεί προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση έως και τις εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ικανοποιήθηκε από το διάγγελμα Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα έπρεπε να κάνει ένα διαφορετικό βήμα. Οι δηλώσεις του έγιναν σήμερα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κιργιστάν. Την Τρίτη ο Ερντογάν είχε καλέσει τον Μουμπάρακ να ακούσει τα αιτήματα των Αιγυπτίων για αλλαγή.
Συγκρούσεις τη νύχτα
Αργά χθες το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηριχτών του Μουμπάρακ. Όπως έγινε γνωστό οι ομάδες των υποστηριχτών του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές ανάμεσα τους.
Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο στρατός πυροβόλησε αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των διαδηλώσεων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου