Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΚΑΨΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ


 Από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Αυλώνα μέχρι τη μονάδα που θα υπηρετήσουν και την ημέρα που θα απολυθούν η ζωή των φαντάρων που κατατάσσονται στους πεζοναύτες είναι ένα διαρκές καψόνι. Καψόνια που όπως λένε και οι ανώτεροι ή οι «παλιοί» που δρουν εν γνώσει ή εν αγνεία τους προς όφελος της ιεραρχίας των στρατοπέδων, είναι για να «στρώσουν». Δηλαδή για να πάψουν να διεκδικούν και να σκέφτονται οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διαταγές των ανωτέρων τους. Να πάψουν να αγωνίζονται και να νιώθουν σαν πραγματικοί «πολίτες με στολή» και να μεταλλαχτούν ή σε συντηρητές στρατοπέδων, ή σε υποστηρικτές των βουλών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας εντός και εκτός συνόρων, ή ακόμη και σε εν δυνάμει κατασταλτικές δυνάμεις εναντίον του «εχθρού λαού».Το μίγμα συμπληρώνεται βέβαια και με την ανάλογή δόση εθνικισμού και μίσους με τα γνωστά «τραγουδάκια» του τύπου «Ήταν ένα καράβι ένα αρματαγωγό από το Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό.»(γνωστό και ως το τραγούδι των πεζοναυτών) που πέρα από το ότι είναι παράνομα επιχειρούν να μπολιάσουν το μυαλό των νέων με σχέδια και ιδέες που καμία σχέση δεν έχουν με την «ασφάλεια της πατρίδας» στο όνομα της οποίας πίνει νερό όλο το πολιτικό και στρατιωτικό δυναμικό της αστικής τάξης.
Τα εθνικιστικά συνθήματα και τραγούδια πολλές φορές δε, δίνουν τη θέση τους σε «εμπνευσμένα αποφθέγματα» όπως το «οι γυναίκες όλες είναι πουτάνες»!
Όλα αυτά εξάλλου αποτελούν την «εκπαίδευση» που δημιούργησε τα εκτρώματα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού σώματος στη περσινή  παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Η καθημερινότητα αυτή λοιπόν κάνει το συνηθισμένο «πέσε και πάρε» και τις μεταβολές μέχρι τελικής πτώσεως να φαντάζουν σαν παιχνίδι, παρόλο που αποτελούν και αυτά από μόνα του ένα πρώτο καψόνι που αποσκοπεί σε όλα ή σε μέρος των παραπάνω.
Το μυαλό όμως της ιεραρχίας των πεζοναυτών προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους δουλεύει. Και φτιάχνει καψόνια.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 1: Ξεβίδωμα λάμπας. Κατά τη διάρκεια αυτού διατάζεσαι να ξεβιδώσεις μια λάμπα σε ένα μέρος που δεν υπάρχει.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 2: Τραγούδισμα της «Μακεδονίας» πάνω σε μεγάλες πέτρες και έπειτα σε βάρκα με βήμα σημειωτόν.(το καψόνι αυτό έγινε σε στρατιώτη στη σειρά Νοεμβρίου που ήταν «Ι».)
ΚΑΨΟΝΙ Νο 3: Το τζουκ μποξ: Κλειδώνεται ένας φαντάρος μέσα σε φωριαμό, του πετιούνται κέρματα από τον διατάζον το καψόνι και αυτός πρέπει να τραγουδήσει υποδυόμενος το τζουκ μποξ.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 4: Το πινκ-πονκ: Οι δύο που διατάζουν το καψόνι στέκονται αντικριστά σε απόσταση 200 μέτρων και ο εκτελών τρέχει διαρκώς ανάμεσά τους και κάθε φορά που φτάνει μπροστά από τον κάθε ένα αναφέρεται.
ΚΑΨΟΝΙ Νο 5: Το ηλεκτρόνιο: Διαταγή να τρέχεις γύρω γύρω από μια περιοχή φωνάζοντας «είμαι ένα τρελό τρελό ηλεκτρόνιο»
ΚΑΨΟΝΙ Νο 6: Κατάβρεξη με λάστιχα στο κεφάλι
Η «εκπαίδευση» όμως συνεχίζεται και στις μονάδες υπηρεσίας. Συγκεκριμένα σε πενθήμερη άσκηση διαχείμασης που εκτέλεσε τάγμα της ταξιαρχίας πεζοναυτών Βόλου στην Πηλέα του Πηλίου οι πεζοναύτες διατάχτηκαν να παραμείνουν για ένα διάστημα γυμνοί στο χιόνι. Όταν δε γύρισαν στο στρατόπεδο Γεοργούλα και το ανέφεραν στους συναδέλφους τους, οι «παλιοί» και οι αξιωματικοί του στρατοπέδου τους διαβεβαίωσαν πως αυτό «προβλέπεται».
Το συγκεκριμένο στρατόπεδο τροφοδοτείται κυρίως από φαντάρους οι οποίοι προχέονται από το Βόλο προκειμένου να βρίσκονται κοντά στα σπίτι τους. Πέρα από το ότι η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι οι διανυκτερεύσεις και οι έξοδοι των φαντάρων συχνά μειώνονται για τις «ανάγκες του στρατοπέδου» και μπορεί η εμπλοκή να σε κρατήσει 20 ημέρες μέσα, δεν αξίζει σε κανέναν νέο να γίνεται πειραματόζωο στις ανάγκες της ιεραρχίας.
Πρέπει να καταλάβει και ο λαός του Βόλου πως αυτή η επικίνδυνη μηχανή τόσο για τα παιδιά του όσο και για τα δικαιώματα της θιγόμενης πλειοψηφίας δε θα πρέπει να τροφοδοτείται με τέτοιες μεθόδους. Εξάλλου η στρατιωτική ηγεσία είναι αυτή που επιλέγει να στέλνει αμετάθετους σχεδόν όλους τους φαντάρους στα σύνορα, χωρίς όχι απλά να δίνει σε αυτούς μισθό (γιατί τα 8,63 είναι κοροϊδία), αλλά προχωρώντας διαρκώς σε νέες περικοπές στο στρατό, που σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά την καθημερινότητα και τις ανάγκες των φαντάρων.
Εμείς ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απευθύνουμε ένα μήνυμα αντίστασης και συλλογικού αγώνα σε όλη την νεολαία.   
Κανένας φαντάρος να μην καταταχθεί στις Ειδικές Δυνάμεις, Δόκιμος Αξιωματικός, στη Στρατονομία και σε όλα τα ειδικά σώματα του στρατού.
Κανένας νέος να μην καταταγεί στον Στρατό και στις Δυνάμεις Ασφαλείας.
Κανένας νέος άνθρωπος να μην υποταχθεί και γίνει Μισθοφόρος Στρατιώτης είτε ως Επαγγελματίας Οπλίτης, είτε ως Ειδικός Έφεδρος Οπλίτης.
 Δε θα γίνει η νεολαία το υλικό για το αξιόμαχο των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Τα ειδικά σώματα που ετοιμάζουν εναντίον του «εχθρού λαού» μας θα καταργηθούν με κίνημα μαζικό μέσα και έξω από το στρατό.
Οι φαντάροι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ειδικές δυνάμεις δεν είναι έρμαια των διοικητών τους και των καψονιών.
Πρέπει να σπάσουμε τα Στεγανά του στρατού και το «ιερό άβατο» των Ειδικών Δυνάμεων όπου με άνωθεν κυβερνητική και επιτελική κάλυψη έχουν μετατραπεί σε γιάφκες της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής μισαλλοδοξίας, νησίδες ανομίας, όπου τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των φαντάρων τσαλαπατιούνται, οι νόμοι και ο Στρατιωτικός Κανονισμός θεωρούνται κουρελόχαρτα.
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης, αλλά κυρίως ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, φέρουν βαριά ευθύνη.
Αν δεν κάνουν κάτι αμέσως προκειμένου να εξαλειφθούν αυτά τα κρούσματα παρανομίας και βάρβαρης καταπίεσης των συναδέλφων στρατιωτών θα αξίζουν μόνο της περιφρόνησης μας και η μόνη πολιτική επιλογή που τους απομένει είναι η Παραίτηση!  
 Καλούμε να αναφέρονται και να καταγγέλλονται δημόσια απ' όλους τους φαντάρους τα καψόνια και οι συνθήκες μέσα στα στρατόπεδα.
Καθήκον των γονιών να παρέμβουν άμεσα στη διοίκηση των Πεζοναυτών, στο ΓΕΣ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαιτώντας την προστασία και τον σεβασμό των παιδιών τους.
Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο δημοσιογράφο καλώντας τον να αναδείξει το θέμα και σε κάθε συλλογικότητα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος της οποίας θεωρούμε απαραίτητη την αγωνιστική παρέμβαση.
Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος θα σταθεί στο πλευρό κάθε αγωνιζόμενου φαντάρου όπου και αν βρίσκεται και θα δώσει μαζί με όλη τη νεολαία μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής όπου και αν εκφράζεται.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

10 σχόλια:

 1. ¨Ελεος, δεν παιζεστε!!!!
  Πραγματικά αστείο δοκίμιο...
  "Μεταβολές μέχρι τελικής πτώσεως"
  χχαχαχαχα!!!!Τα πιστευετε κύριοι αυτά που λέτε( ή σας λένε να γράφετε???)
  Ο δε τρόπος που αναφέρεστε στα καψόνια ειναι σαν να διαβέζετε κανένα νόμο του κράτους....Ποιος σας τα κοινοποιεί αυτά αλήθεια??
  Ενας νεος, ενεργητικός και με ψυχή που πήγα στρατό (575 ΤΠΖ, Αυλών) και γνώρισα τα όρια του εαυτού μου.Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω την πατρίδα αν χρειαστεί(όπως κάνανε καποιοι παλιότερα για να μπορείτε εσείς να γράφετε αυτές τις μπούρδες σήμερα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όσοι επιλέγονται να υπηρετήσουν ως Πεζοναύτες κατατάσσονται στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (ΒΟΛΟΣ), το οποίο λειτουργεί και ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ), τα κρια κριτήρια Πεζοναυτών συνοψίζονται στα εξή:
  * Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι1)
  * Να έχουν ανάστημα άνω του 1.65 μ.
  * Να είναι πλήρους θητείας ή ΥΠΕΚ 9μήνου
  * Να είναι τολμηροί και πειθαρχημένοι
  * Να μην είναι χαρακτηριστικά υπέρβαροι
  * Να μην προέρχονται από αναβολή για λόγους υγείας.
  Οι κατατασσόμενοι στους πεζοναύτες (505 ΤΠ/Ν-ΚΕΝ) δεν επιλέγονται για ΕΛ.ΔΥ.Κ., ενώ η μοριοδότηση των υπηρετούντων στις μονάδες ΠΖΝ κληρωτών οπλιτών για την πρόσληψη των επιθυμούντων σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή ως ΕΠ.ΟΠ., θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι και τις Ε.Σ.Σ.Ο. του έτους 2007. Από 1 Ιανουαρίου 2008 δεν θα υφίσταται ανάλογη μοριοδότηση. Οι πεζοναύτες και οι κληρωτοί οπλίτες όλων των Όπλων-Σωμάτων (Ο-Σ) που τοποθετούνται στις μονάδες της Ταξιαρχίας υπηρετούν σ' αυτή μέχρι απολύσεώς τους, εκτός των παρακάτω περιπτώσεων:
  * Εφόσον διαπιστωθεί από το 505ΤΠ/Ν-ΚΕΝ κατά την κατάταξη, ότι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής
  * Όταν μεταβληθεί η σωματική τους ικανότητα από Ι1 σε Ι2-3-4
  * Εφόσον μεταπέσουν σε κατηγορία θητείας, ΥΠΕΚ 6 ή 3 μηνών. Διευκρινίζεται ότι αναφορές για μετάταξη ή μετάθεση λόγω μειωμένης σωματικής ή ψυχικής αντοχής δεν θα λαμβάνονται υπόψη

  ΠΗΓΗ : http://www.ellinikos-stratos.com/thiteia/eidikesdynameis_2.asp

  ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΒΗΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΕ, ΥΠΕΡΜΑΧΕ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΟΥΣΤ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά το κείμενο μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το λάβω.

  Υπηρέτησα ως πεζοναύτης στον Βόλο με κέντρο εκπαίδευσης την Ρεντίνα. Πήγα πεζοναύτης ακριβώς γιατί είμαι από τον Βόλο και δεν ήθελα να κάνω τουρνέ στα σύνορα.

  Τα καψόνια που γράφετε δεν τα είδα ποτέ μου. Ούτε μία φορά δεν άκουσα κάποιον να έχει διαμαρτυρηθεί για καψόνια. Οι μόνες διαμαρτυρίες ήταν σχετικά με τις σκοπιές και τα νούμερα (φυσιολογικό φαντάζομαι για όλους τους φαντάρους).

  Τα μόνα που ισχύουν από τα γραφόμενα είναι τα εθνικιστικά τραγούδια και για την χειμερινή που κάποια στιγμή είχαμε βγει και φτυαρίζαμε το χιόνι χωρίς μπλούζες, και όχι γυμνοί. Τα εθνικιστικά τραγούδια επίσης τα λέγαμε πάντα απουσία αξιωματικού και μας επιβάλλονταν από κάποιους στρατόκαυλους "παλιούς". Αυτά όμως ο οποιοσδήποτε έχει λίγο μυαλό το περιμένει ότι θα συμβαίνουν σε ένα σώμα που ονομάζεται ειδικές δυνάμεις. Εγώ προσωπικά φοβόμουν ότι θα ήταν πολύ χειρότερα απ' ότι τελικά ήταν.

  Τέτοια παραπληροφόρηση πραγματικά δεν περίμενα να διαβάσω. Αυτά μάλλον σας τα μετέφερε φαντάρος που τα είδε στον ύπνο του. Πάλι καλά που δεν κατακρίνετε ότι τρέχαμε και δεν μας είχαν αραγμένους σε σεζ-λονγκ στην πισίνα με μαρτίνι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ερχονται οσοι θελουν,μενουν οσοι μπορουν και αντεχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χαχαχαχαχ αστειοι ειστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καψώνια μόνο στους μαλάκες κάνουν.Όποιος ανήκει σ'αυτή την κατηγορία,τότε καλά τους κάνουν.Πειθαρχία ρεεεεεεεεε,γελάνε κι οι πέτρες με τα χάλια ορισμένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αστείο πραγματικά αυτό το άρθρο...όπως και ένα άλλο για τα καψώνια λοχαγού σε ΕΣΣΟ του 12 στο ίδιο σώμα...υπηρέτησα ως Πεζοναύτης και σας πληροφορώ πως πέρα από την καταγγελία ενός βολιώτη(που μαλλον περιμενε καθε μερα εξοδο και σπιτι για νανι-και φυσικα μαλλον δεν του ηρθαν ετσι,επειδη γνωριζω και το ατομο αλλα και την κατασταση-Π.Ε.Ν.-σπανια υπαρχει εξοδος στην εκπαιδευση για τον μπερε και για μενα ειναι κατανοητο αλλα και απο οσους εχουν υπηρετησει οχι μονο στους Πεζοναυτες αλλα και στις αλλες δυναμεις των ειδικων) για την και καλά ''απαράδεκτη'' εκπαιδευση και τιτλο οπως 505 ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ,ολοι μας μα ολοι μας πριν περασουμε την πυλη για την απολυση μας,τρεχαμε στην κυριολεξια να βγουμε αναμνηστικη φωτογραφια με το συγκεκριμενο λοχαγο...!!!Κριμα σε αυτα τα αρθα γιατι ναι μεν υπαρχουνε θεματα στο στρατο και φυσικα και στις Ε.Δ. αλλα κοιταξτε τους ΕΠ.ΟΠ. οχι τα στελεχη...!!!Οι ''καυλωμενοι'' και βλαχοι ειναι οι ΕΠ.ΟΠ. οχι ολοι τους βεβαια που στα ΣΚ και εν αγνοια των αξιωματικων το παιζουν διοικητες και το μονο που καταφερνουν απο εμας τους εφεδρους οπλιτες ειναι ο χλευασμος...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μοδίστρες και κομμώτριες.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Re mages alitheia einai merika, piga stin 35mk. Oi palioteroi stratiotes mas kanane ping pong kai sto peuko to ilektronio. Enas epiloxia mia fora ekane to jukebox se enan palio. Alla eilikrina, dn einai opos akougete auto. Dn einia toso dramatika ta pragmata, oute niothame skoupidia. Niothame katadromia. Stin pragmatikotita otan paliosame ligo eidame oti einai papatza LOK...mono skopeta tsimpagame ante ke kana SOVE tipota idietero. Pezonautes NEROKOTES :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Kai dn eimai stratokaulos mages, oute kan patridolagnos. Gia na apodikso ston eauto mou oti mporo piga kai dn itan kati idietero alitheia :P
  9 mines oute tous katalava.

  ΑπάντησηΔιαγραφή