Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΙΡΑΝ: ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Πηγή: enet.gr


Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν χώρες της Δύσης για την τύχη των ηγετών της ιρανικής αντιπολίτευσης, Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι, αφού τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό επί δύο εβδομάδες, φέρονται τώρα να έχουν μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ επέκριναν χθες την Τεχεράνη για τη σύλληψη των δύο πολιτικών, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Παρίσι κάλεσε εκ νέου τις ιρανικές αρχές ν' απελευθερώσουν όλους όσοι κρατούνται αυθαιρέτως, ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει και τη συνεχιζόμενη άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στο πυρηνικό ζήτημα. Το Βερολίνο κατήγγειλε την καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών, ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «οργανωμένη εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών» με συλλήψεις πολιτικών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών, φοιτητών και δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του ο Ιρανός εισαγγελέας Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεχί δηλώνει ευθαρσώς ότι οι αρχές έχουν κόψει «κάθε εξωτερική επαφή» των Καρουμπί και Μουσαβί, προειδοποιώντας και με επιπλέον μέτρα εναντίον τους εάν χρειαστεί. Δικαστικές πηγές διαψεύδουν πάντως ότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Ιστοσελίδες προσκείμενες στους δύο πολιτικούς αναφέρουν ότι οι ίδιοι και οι σύζυγοί τους έχουν μεταφερθεί εδώ και μερικές μέρες από δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης σε μυστική τοποθεσία, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για μεθοδευμένη επιχείρηση με στόχο την καταδίκη τους ως «αντεπαναστατών», όρο που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο εισαγγελέας. Η εξαφάνισή τους δημιουργεί υποψίες για ενδεχόμενο εξαναγκασμό τους, μέσω σωματικής και ψυχολογικής βίας, σε ενοχοποιητικές ομολογίες. Η αντιπολίτευση καλεί σήμερα τους Ιρανούς σε διαδηλώσεις κατά της παράνομης κράτησης των ηγετών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου