Δηλώσεις του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε χθες Κυριακή ότι η κατάσταση στη Λιβύη δεν «συγκρίνεται» με την κατάσταση στο Μπαχρέιν, δικαιολογώντας τη διαφορετική αντίδραση των ΗΠΑ στις λαϊκές εξεγέρσεις που σημειώθηκαν στις δύο χώρες.
Οι καταστάσεις «στο Μπαχρέιν και τη Λιβύη δεν συγκρίνονται», δήλωσε ο Τομ Ντόνιλον χαρακτηρίζοντας τη Μανάμα «μακροχρόνιο σύμμαχο των ΗΠΑ», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Βραζιλία.
Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, ο Ντόνιλον επεσήμανε ότι «στο Μπαχρέιν η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική».
Το καθεστώς του Μπαχρέιν «προσπάθησε να ξεκινήσει ένα διάλογο με τις ομάδες της αντιπολίτευσης, καλέσαμε τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν, να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να καταλήξουν σε μία πολιτική λύση των προβλημάτων, αυτός είναι ο στόχος μας», υπογράμμισε ο Ντόνιλον.
Από την πλευρά του, ο αναπλήρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα Μπεν Ρόουντς εκτίμησε ότι «η έκταση της βίας εναντίον αμάχων και η πιθανότητα επικείμενων βιαιοτήτων» στη Λιβύη οδήγησαν τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μία σκληρή γραμμή εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι.
Στο Μπαχρέιν, θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων την τελευταία εβδομάδα μεταξύ του καθεστώτος και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών κυρίως σιιτών, ένας επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από την αρχή των ταραχών στις 14 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων 16 άνθρωποι - 12 διαδηλωτές και 4 αστυνομικοί - σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Στις 14 Μαρτίου η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτική δύναμη στο Μπαχρέιν προκειμένου να υποστηρίξει την κυβέρνηση και δύο ημέρες αργότερα η αστυνομία της χώρας εκδίωξε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία.
Το Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι το Μπαχρέιν έχει το «κυριαρχικό δικαίωμα» να ζητήσει από τους γείτονές τους να το βοηθήσουν. Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα επανέλαβε εξάλλου την ίδια ημέρα ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, που αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο με σκεπτικισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου