Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
http://www.enet.gr

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χθες οι βομβαρδισμοί στόχων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι από την άτυπη συμμαχία των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Βρετανίας ,των ΗΠΑ και ορισμένων αραβικών κρατών. Ο Αμρ Μούσα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, μία ημέρα έπειτα και από τις ενστάσεις που διατύπωσε στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι σέβεται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξουσιοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη απόφαση για ενεργή συμμετοχή του στις επιχειρήσεις. Χθες κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του οργανισμού ελήφθη μια «χαλαρή» απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, ενώ σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής του δυνάμεών του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Το enet παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος διαχώρισε τη θέση του, καταγγέλλοντας ότι σημειώθηκαν "βομβαρδισμοί αμάχων" και ότι οι δυτικές δυνάμεις προχώρησαν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απάντησαν υποστηρίζοντας ότι καλύπτονται από το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο. Χθες ο Καντάφι ανακοίνωσε για δεύτερη φορά κατάπαυση του πυρός, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν ότι δεν την αναγνωρίζουν.

Ωστόσο σήμερα ο Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η "στάση του Αραβικού Συνδέσμου ήταν αποφασιστική από την αρχή όταν "πάγωσαν" τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό... Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απογόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και εξακολουθούμε να σεβόμαστε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει κανενός είδους ένσταση", δήλωσε ο Αμρ Μούσα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σήμερα στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι "είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να μιλήσει με ενιαία φωνή για να εφαρμοσθεί η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφερόμενος στο κείμενο που εγκρίθηκε και επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να εμποδισθούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ταχρίρ περίπου 50 οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι είχαν περικυκλώσει τον Μπαν Κι Μουν και τη 15μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Αίγυπτο, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►22:52 H δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya. Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε πλήθος άοπλων και ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.

►22:13 Η Συμμαχία βομβάρδισε σήμερα την πόλη Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στο νότο όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

►21:19 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Τρίπολη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

►21:01 Oμπάμα: Σύντομα θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Καντάφι πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία

►20:20 Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

►20:15 Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη.

►20:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του αργότερα σήμερα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της. Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το αίτημα απ' ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, απ' όπου ο λίβυος πρεσβευτής και ο αναπληρωτής του έχουν απομακρυνθεί μετά από την διαφοροποίησή τους από το καθεστώς Καντάφι. Οι δύο πρεσβευτές, Αμπντουλραχμάν Σάλγκαμ και Ιμπραήμ Νταλμπάσι δεν είναι πλέον διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, έχουν όμως τη δυνατότητα να εισέρχονται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

►19:55 Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

►19:50 Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή.

►19:45 H Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της. Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Διαδηλωτές κατά της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη, αποδοκομάζουν τον Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο Διαδηλωτές κατά της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη, αποδοκομάζουν τον Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο ►19:40 Ο στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν το "ιδανικό" να παραμείνει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί "μέρος της αποστολής του".

►18:10 Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι "αποσύρθηκαν" από θέσεις τους στη Βεγγάζη, την Αζνταμπίγια και τη Μισράτα, έπειτα από τα συνεχή χτυπήματα των δυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν μάχιμες, δεν δείχνουν ωστόσο ιδιαίτερη προθυμία να προελάσουν προς τη Βεγγάζη. Εν τω μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι λίγες είναι οι πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται ο συνταγματάρχης Καντάφι.

►18:00 Οι ανικαθεστωτικοί προσπαθούν ν' ανακτήσουν τον έλεγχο της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με τους New York Times. Σύμφωνα με τους ίδιους, απωθήθηκαν από ρουκέτες του λιβυκού στρατού, που ελέγχει τις εισόδους της πόλης. Οκτώ αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν στις σημερινές μάχες.

►17:50 Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι "ο ρόλος μας στη Λιβύη περιορίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια".

►17:40 Η στρατιωτική συμμαχία ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ρίχνοντας 10-12 πυραύλους κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων όλη τη νύχτα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, Βινς Κρόουλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας. Νωρίς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων.

►17:35 Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μισράτα και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων της πόλης. Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

►17:30 Βελγικά F-16 πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου Πίτερ ντε Κρεμ.

►17:25 Έξι νορβηγικά F-16 που απογειώθηκαν από τη βόρεια Νορβηγία, κατευθύνθηκαν προς τη βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Ωστόσο, εν πτήσει οι εντολές άλλαξαν και προσγειώθηκαν τελικά στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, σύμφωνα με αξιωματικό του νορβηγικού στρατού.

Αζνταμπίγια Αζνταμπίγια ►17:20 Οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας κατά της Λιβύης να τεθεί υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση Καντάφι θα καταρρεύσει λόγω της πίεσης που ασκείται από τη συμμαχία των δυτικών και αραβικών δυνάμεων, που επιχειρούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

►17:15 Καταδικάζει ο Ισημερινός τη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. "Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και ενέργειες μεσολάβησης προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση και ν' αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο λουτρό αίματος", δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού.

►17:00 "Δεν νομίζουμε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας" είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι "βασικός σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, η αποτροπή πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης μέσω εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης πτήσεων και όχι ένας εκτεταμένος πόλεμος" και εξέφρασε τη διαφωνία της Άγκυρας ως προς τη μορφή της "διεθνούς συμμαχίας", κάνοντας αναφορά στη συνάντηση που υπήρξε στο Παρίσι μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Αραβικού Συνδέσμου.

►16:45 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο όρος "σταυροφορία" που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσον αφορά την επέμβαση στη Λιβύη, είναι απαράδεκτος. "Είναι απαράδεκτη η χρήση τέτοιων όρων που προκαλούν πολιτισμικό σοκ, όπως η έκφραση σταυροφορία ή άλλες παρεμφερείς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα μπορεί να τελειώσουν με χειρότερο τρόπο από την παρούσα κατάσταση. Αυτό πρέπει να το έχει καλά υπόψη του ο καθένας", δήλωσε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Είναι η πρώτη φορά οι Μεντβέντεφ και Πούτιν διαφωνούν τόσο έντονα δημοσίως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

►16:40 "Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λιβύη εδώ και πάνω από ένα μήνα, μας γεμίζουν πόνο και θλίψη, αφού υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, ωστόσο ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα σταματήσει να χύνεται αίμα", δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις σημερινές επικρίσεις του Αραβικού Συνδέσμου όσον αφορά στα εναέρια χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας.

►16:20 Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει "το δόγμα της αλλαγής καθεστώτος" στη Λιβύη και καλεί τις ξένες χώρες σε σύνεση. "Η Νότια Αφρική λέει όχι στη δολοφονία πολιτών, όχι στο δόγμα της αλλαγής του καθεστώτος και όχι στην κατοχή της Λιβύης από ξένες δυνάμεις", δήλωσε ο Ζούμα, μέλος μιας επιτροπής μεσολάβησης της Αφρικανικής Ένωσης για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν και οι πρόεδροι του Μάλι, της Μαυριτανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντα. Η Νότια Αφρική είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►16:00 Το Ιράν "καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη των χωρών της Δύσης, που θέλουν να 'βάλουν χέρι' στο πετρέλαιο της χώρας", όπως δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος βεβαίωσε ότι "η Τεχεράνη στηρίζει την εξέγερση στη Λιβύη, όπως και όλα τα επαναστατικά κινήματα της περιοχής".

►15:55 Το λιβυκό καθεστώς κατηγορεί τη διεθνή συμμαχία και τους αντικαθεστωτικούς ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που εξαγγέλθηκε το βράδυ της Κυριακής από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Jana. "Οι βόμβες και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν στη Λιβύη, ενώ οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα συνεχίζουν τις ένοπλες επιθέσεις τους. Οι βόμβες και οι πύραυλοι των επιτιθέμενων σκότωσαν δεκάδες πολίτες, τη στιγμή που η Λιβύη τηρεί συνολική κατάπαυση του πυρός", δήλωσαν πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

►15:50 Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα τη Λιβύη, κατόπιν κλήσεως της προεδρεύουσας χώρας Κίνας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

►15:45 Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί εκτιμούν ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 8.000, από την αρχή των μαχών μεταξύ του δυνάμεων του Καντάφι και των εξεγερμένων. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

►15:40 Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν εδώ και τρεις ημέρες την περιοχή Αλ Τζάμπαλ Αλ Γκάμπρι, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής που επικαλείται το Associated Press. "Οι δυνάμεις του Καντάφι μας βομβαρδίζουν εξ αποστάσεως με πυραύλους Γκραντ. Αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις μέρες. Οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί. Οι εξεγερμένοι εμπόδισαν την προέλαση του λιβυκού στρατού στην πόλη", δήλωσε ένας κάτοικος της Ζεντέν.

►15:35 Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη συνεχίζουν να διχάζουν την κυβέρνηση της Ιταλίας, με την Λέγκα του Βορρά να εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, ζήτησε, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, να επιτευχθεί συμφωνία ώστε ο συντονισμός των επιχειρήσεων να περάσει στα χέρια της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η δε κεντροαριστερά, μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, προτείνει να συζητηθεί η στάση της Ιταλίας στο κοινοβούλιο, ώστε να εκφρασθούν με σαφήνεια, τόσο η βουλή, όσο και η γερουσία.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ απογειώθηκαν τα πρώτα τέσσερα ιταλικά Tornado Ecr 50, τα οποία πραγματοποίησαν εναέρια περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Βεγγάζης. "Δεν προχωρήσαμε σε βομβαρδισμούς, ελέγξαμε μόνο την παρουσία εχθρικών ραντάρ", δήλωσε, στην δημόσια τηλεόραση RAI, ο πιλότος Nικόλα Σκολάρι.

Βρετανικό Tornado Βρετανικό Tornado Σε ό,τι αφορά στο ιταλικό ρυμουλκό Asso 22 της εταιρίας Augusta Offshore, που οι λιβυκές αρχές μπλόκαραν προχθές στο λιμάνι της Τρίπολης, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Μέχρι χθες το μεσημέρι, το πλοίο κατευθυνόταν προς πετρελαϊκή πλατφόρμα στα ανοικτά της Τρίπολης. Τα οκτώ μέλη του πληρώματος (έξι Ιταλοί δυο Ινδοί κι ένας Ουκρανός) φέρονται να είναι, ουσιαστικά, όμηροι ένοπλων ανδρών του Καντάφι και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. Σήμερα το πρωί, όμως, τα ιταλικά ραντάρ, διαπίστωσαν ότι το Asso 22, άλλαξε πορεία πλεύσης, και άρχισε να κατευθύνεται προς τις ακτές της Τυνησίας. Η κυβέρνηση της Ρώμης, παραδέχθηκε ότι "δεν γνωρίζει τις διαθέσεις των Λίβυων ενόπλων", αλλά, υπογράμμισε, παράλληλα, ότι " αν χρειασθεί, θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση για την διάσωση του πληρώματος".

►15:05 Η Αζνταμπίγια εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό, οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του λιβυκού στρατού στις εισόδους της πόλης.

►15:00 Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, παρομοίασε τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης με "μεσαιωνική σταυροφορία", ενώ τη χαρακτήρισε ανεπαρκή, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργαζόμενους σε βιομηχανία βαλιστικών πυραύλων στη ρωσική Δημοκρατία της Ουντμούρτιας στα Ουράλια.

"Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές, έστω και ένοπλες συγκρούσεις, από το εξωτερικό, υπερασπιζόμενοι μία από τις πλευρές", δήλωσε σε κατηγορηματικούς τόνους, τροφοδοτώντας ακόμη εντονότερα σχόλια και σενάρια για εσωτερικές διαφωνίες στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας.

Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Κομερσάντ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν σχεδόν έτοιμος να υιοθετήσει το δυτικό ψήφισμα για επέμβαση στη Λιβύη, όμως ήταν κατηγορηματικά αντίθετο το ρωσικό ΥΠΕΞ, που εξέταζε το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο, γεγονός που οδήγησε στη "μέση λύση" της αποχής από την ψηφοφορία. Το σενάριο διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο, η εκπρόσωπος του οποίου Νατάλια Τιμακόβα μίλησε για "αναλλοίωτη θέση αρχής, που δεν άλλαξε από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης", με την οποία επικρίνεται τόσο ό,τι κάνει ο Καντάφι εναντίον των πολιτών του, όσο και οι προτάσεις βίαιης επίλυσης της κρίσης, γι' αυτό και η Ρωσία ζήτησε να σταματήσουν άμεσα, τουλάχιστον οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

►14:45 Συνάντηση εκπροσώπων του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου με Γάλλους αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

►14:40 Ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν στόχο απευθείας τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το BBC.

►14:35 "Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επι τόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι", δήλωσε από τη Βεγγάζη ο Άχμεντ Ελ-Χάσι, εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, ωστόσο θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη παρέμβαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

►14:25 Οι δημοσιογράφοι των New York Times που απελευθερώθηκαν, βρίσκονται στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

►14:15 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν αποφάσεις για περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι. Στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων, προστίθενται 11 ακόμη άτομα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, σε μια λίστα ήδη 27 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο Μουαμάρ Καντάφι, στα οποία επιβάλλεται "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

Οι υπουργοί που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας. Τώρα περιλαμβάνονται επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

►14:07 "Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να τελειώσει αυτή η επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του.

Έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή της χώρας του σε ΝΑΤΟική επιχείρηση, σημειώνοντας πως "θα πρέπει να επέμβει παραδεχόμενο και αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους, όχι για να διανείμει τους πόρους και τον πλούτο του υπεδάφους της".

►13:25 Η Ινδία καλεί σε τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη. "Λυπούμεθα για τις αεροπορικές επιδρομές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ινδία καλεί όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία και την απειλή ή τη χρήση βίας για την επίλυση των διαφορών. Φρονώ ότι το επείγον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σομαναχάλι Μαλάια Κρίσνα.

►13:15 Για ένα "νέο Ιράκ" κάνει λόγο η εφημερίδα HaberTurk της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οκτώ χρόνια μετά την επέμβασή τους κατά του Ιράκ, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούν εναντίον μίας ακόμη μουσουλμανικής χώρας, της Λιβύης, προκαλώντας απώλειες μεταξύ αμάχων.

►13:00 Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, "το λιβυκό πετρέλαιο και η μελλοντική εκμετάλλευσή του είναι τα βασικά κίνητρα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Υπάρχουν πολλές αφρικανικές χώρες στις οποίες σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι και στις οποίες υπάρχουν ταραχές, όπου δεν επεμβαίνουν οι ξένες δυνάμεις".

►12:31 "Το Ιράκ υποστηρίζει τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Άλι αλ Νταμπάχ σήμερα.

Ωστόσο ο ισχυρός άνδρας, ο σιίτης κληρικός Μογτάντα αλ Σαντρ καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κάλεσε της δυτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

►12:23 Τη ζωή του έχασε ένας από τους γιους του Καντάφι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Χάμις Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Ο Χάμις φέρεται να είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

►12:20 Δυνάμεις προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην πόλη Μισράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα. Η είδηση δεν μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί.

►12:14 Εξαγριωμένοι Αιγύπτιοι διαδηλωτές για τις σρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων στη Λιβύη, προπηλάκισαν σήμερα στο Κάιρο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

►12:08 Ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκέλ, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, σε μήνυμά του κάλεσε του Λίβυους αντάρτες να μην εμπιστεύονται τις ΗΠΑ και τον ρόλο που διαδραματίζει η διεθνής συμμαχία στη χώρα. "Πρόκειται για την ίδια Αμερική που στο παρελθόν έκανε τα "στραβά μάτια" στα εγκλήματα που διεξάγονταν κατά των πολιτών στη Λιβύη".

Επίσης ζήτησε από τους Τυνήσιους, τους Αιγύπτιους και τους Αλγερινούς να βοηθήσουν τους Λίβυους στον αγώνα τους κατά του Καντάφι.

►11:30 Οι χώρες- μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη με σκοπό την “ασφάλεια και την προστασία” των πολιτών. Κατήγγειλαν, επίσης, την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους. "Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια στο περιθώριο της συνάντησης των μελών του, που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι.

►11:29 Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αφού αυτός τόνισε ότι δεν θέλει οι αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν αμάχους.

"Φυσικά, εξέφραζε τις ανησυχίες τους, όπως και όλοι μας, για πιθανές απώλειες μεταξύ των αμάχων", δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4, και πρόσθεσε ότι: "Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ, την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ", πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

►10:10 Η βρετανική πολεμική αεροπορία ακύρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης εξαιτίας της παρουσίας αμάχων στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

"Την ώρα που οι Tornado GR24 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίαζαν το στόχο, πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία κάποιων αμάχων στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να μην επιτεθούμε", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία τονίζεται ότι οι επιθέσεις γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►09:15 "Η Γαλλία δεν έχει πληροφορίες ότι πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Λιβύης" δήλωσε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουάν.

►07:00 Καταστράφηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη, ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη .

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μ. από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

►02:11 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

"Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στό πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ", αναφέρεται σε ηλεκτρονικά ταχυδρομημένη ανακοίνωση που υπογράφει ο Αρχιστράτηγος Τζον Λόριμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου