http://www.ethnos.gr
Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Μαζικές διαδηλώσεις στο Μαρόκο. παραιτήθηκε ο αντιπρόσωπος της Υεμένης στον ΟΗΕ, διαμαρτυρόμενος για τη σφαγή της περασμένης Παρασκευής
Aσβεστες παραμένουν οι εστίες φωτιάς στον αραβικό κόσμο, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη σε διάφορες χώρες. Μαζικές διαδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες άτομα που ζητούν πολιτικές ελευθερίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Συρία και το Μαρόκο, ενώ στην Υεμένη παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ.
Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στη Συρία για να δοθεί τέλος στα 48 χρόνια στρατιωτικού νόμου, ενώ ένας πέμπτος διαδηλωτής έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη νότια πόλη Ντεράα. «Οχι στον στρατιωτικό νόμο. Είμαστε ένας λαός που ποθεί την ελευθερία», ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές που ζητούν πολιτικές ελευθερίες και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης έφτανε στην Ντεράα για να παραβρεθεί στην κηδεία δύο θυμάτων των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, στη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Η κυβέρνηση της Συρίας, μιας χώρας που τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από το 1963, σε μια απόπειρα να κατευνάσει τη λαϊκή οργή υποσχέθηκε χθες να απελευθερώσει τους 15 μαθητές που είχαν γράψει συνθήματα υπέρ της ελευθερίας σε τοίχους και οι συλλήψεις των οποίων πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες στην Ντεράα, η οποία παραμένει αποκλεισμένη.
Στο Μπαχρέιν οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χθες τον επικεφαλής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της μεγαλύτερης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Και ο ίδιος ο Ναμπίλ Ρατζάμπ και η οργάνωσή του έχουν επικρίνει τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία του Μαργαριταριού, στη Μανάμα, ενώ την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της για τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης και κάλεσε το βασίλειο να διασφαλίσει δίκαιες και διαφανείς νομικές διαδικασίες για τους συλληφθέντες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης από τη μεριά του χαλάρωσε τους όρους για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της κρίσης και δήλωσε ότι 100 άτομα αγνοούνται μετά την καταστολή της εξέγερσης που οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών.
Περίπου 40.000 ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες σε πόλεις του Μαρόκου, όπως το Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Ταγγέρη και το Αγκαντίρ, με αίτημα περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, έναν μήνα μετά τις διαμαρτυρίες της 20ής Φεβρουαρίου. Τότε είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατόπιν έκκλησης νεαρών Μαροκινών μέσω του facebook που οδήγησαν τον μονάρχη Μοχάμεντ Στ΄ σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Στη Σαουδική Αραβία, όπου οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στο Ριάντ για να ζητήσουν την απελευθέρωση των φυλακισμένων συγγενών τους, παρά την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με ακτιβιστή συνέλαβαν τουλάχιστον 15 άτομα.
Εντωμεταξύ, στην Υεμένη παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, Αμπντάλα Αλσάιντι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών.
Η παραίτησή του ακολούθησε εκείνες της υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του υπουργού Τουρισμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια πορείας την περασμένη παρασκευή. Η πίεση εναντίον του προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, εντάθηκε μετά την απαίτηση της Χασέντ, της σημαντικότερης ένωσης φυλών της χώρας, για απομάκρυνσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου