Στιγµιότυπο από εκλογικό κέντρο στο Κάιρο, κατά την ψηφοφορία του Σαββάτου για τις µεταρρυθµίσεις στο Σύνταγµα
Με πλειοψηφία που ξεπερνά το 77% οι Αιγύπτιοι που προσήλθαν χθες στις κάλπες ενέκριναν σε δηµοψήφισµα συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις που θα ανοίξουν τονδρόµο για τη διενέργεια πολυκοµµατικών εκλογών έως τον Σεπτέµβριο – παρά τις αντιρρήσεις των περισσοτέρωνκοµµάτων ότι δεν θαέχουν επαρκήχρόνο να οργανωθούν.
Ο επικεφαλής τηςεκλογικήςεπιτροπής Αχµέντ Ατίγια ανακοίνωσε ότι στην ψηφοφορία πήρε µέρος το 41% των 45 εκατ. ψηφοφόρων της χώρας και εξ αυτών τα 14εκατοµµύρια (το77,2%) ψήφισαν «ναι» στις αλλαγές, ενώ αρνητικά ψήφισαν περίπου 4 εκατ. Αιγύπτιοι. ∆εν έλειψαν βέβαια και οικαταγγελίες ότι η διοργάνωσητου δηµοψηφίσµατος έγινε πάρα πολύ γρήγορα και τα µοναδικά κόµµατα που πρόλαβαν να οργανωθούν ήταν η Μουσουλµανική Αδελφότητα και οι δυνάµεις εκείνες που παραµένουν πιστές στονΧόσνι Μουµπάρακ, από το πρώην κυβερνών Εθνικό ∆ηµοκρατικό Κόµµα, που τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Υπέρ του «όχι» τάχθηκαν οι χριστιανοί κόπτες,όλα τα µικρά κόµµατα που γεννήθηκαν µέσα από το κίνηµα της πλατείας Ταχρίρκαθώς και οι δύο, µέχρι τώρα, προεδρικοί υποψήφιοι Αµρ Μούσα και Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος µάλιστα δέχθηκε επίθεση το Σάββατο µε πέτρες και µπουκάλια έξω από εκλογικό κέντρο του Καΐρου, από οπαδούς του πρώην προέδρου. Οσοι υποστήριξαν το «όχι» θεώρησαν ότι παρά τις βελτιωτικές αλλαγές που πρότεινε το δηµοψήφισµα (µε τονεκάστοτε πρόεδρο ναµην µπορείνα υπηρετήσει στη θέση αυτή περισσότερες από δύο θητείες, να πρέπει να διορίζει αντιπρόεδρο και να καταργήσει υποχρεωτικά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης) δενδιαθέτουντον απαραίτητο χρόνονα οργανωθούν εάν οι εκλογές γίνουν σύντοµα, κάτι που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί έως τον Σεπτέµβριο.
Κατά τ’ άλλα η ατµόσφαιρα χθες έξω από τα εκλογικά τµήµατα ήταν ήρεµη και οι πολίτες περίµεναν υποµονετικά στην ουρά.
ΟΙ ΦΟΒΟΙ. Οι επικριτές των µεταρρυθµίσεων θεωρούν ότι µε γρήγορη διενέργεια των εκλογών έως τον Σεπτέµβριο, τα δεκάδες πολιτικά κόµµατα που δηµιουργήθηκαν µετά την εξέγερση δεν θα προλάβουν να οργανωθούν και αυτό θασηµαίνει ότι την εξουσία θα τη µοιραστούν η Μουσουλµανική Αδελφότητα και οι οπαδοί του καθεστώτος Μουµπάρακ. «Αυτές οιδύο οµάδεςθα έχουντα µεγαλύτερα οφέλη από µια σύντοµη περίοδο πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Ναµπίλ Αµπντέλ Φατάχ από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράµ. «Οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι και ό,τι έχει αποµείνει από το παλιό κόµµα του Μουµπάρακ είναι οι µόνοι που υπερασπίστηκαν την ιδέα ότι ηαλλαγή µερικών άρθρων του Συντάγµατος και όχι η σύνταξη ενός εντελώς καινούργιου θα επισπεύσει την επιστροφή στην κανονική ζωή και θα έχει θετικέςεπιπτώσεις στην οικονοµία».
Τις εννέα προτεινόµενες µεταρρυθµίσεις τις συνέταξε µια επιτροπή ειδικών που διορίστηκε από τον στρατό µε στόχο να γίνουν τόσες αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Σύνταγµα – που εγκρίθηκε το 1971 αλλά η ισχύς του ανεστάλη από τις ένοπλες δυνάµεις της Αιγύπτου αφότου ανέλαβαν τηνεξουσία – θα εγγυάται πως οι επόµενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.
Τις µεταρρυθµίσεις υποστηρίζουν το κόµµα του Μουµπάρακ και οι ισλαµιστές
Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις
ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ η αναταραχή στη Συρία καθώς χθες χιλιάδες οργισµένοι διαδηλωτές πουδιαµαρτύρονταν για τον θάνατο πέντε ατόµων στη διάρκεια διαδηλώσεων την περασµένη εβδοµάδα επιτέθηκανκι έβαλαν φωτιά στο κτίριο του κυβερνώντος κόµµατος Μπάαθ στην Ντεράα, στα σύνορα µε την Ιορδανία, περίπου 100 χιλιόµετρα από την πρωτεύουσα ∆αµασκό. Οι δυνάµεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους που διαδήλωνε για τρίτη συνεχή ηµέρα µε αποτέλεσµα ένα άτοµο να χάσει τη ζωή του και 100 να τραυµατισθούν– δύο εξ αυτών σεκρίσιµη κατάσταση. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Οποιος επιτίθεται στο λαό του είναι προδότης», όπως ανέφερε κάτοικος της πόλης Νταράα σε δηµοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η διαδήλωση ξεκίνησε το απόγευµα από το Τέµενος Οµάρι και συµµετείχαν περισσότερα από 10.000 άτοµα. Η αστυνοµία, που πραγµατοποίησε εκατοντάδες συλλήψεις, εκτός από σφαίρες χρησιµοποίησε και δακρυγόνα και οι τραυµατίες µεταφέρθηκαν µέσα στο τέµενος το οποίο µετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νοσοκοµείο. Οι διαδηλώσεις στη Συρία ξεκίνησαν την περασµένη Τρίτη µε ανακοινώσεις στο facebook γιασυγκεντρώσεις µε αίτηµα τη χορήγηση περισσότερων πολιτικών ελευθεριών στη χώρα στην οποία ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 1963.
Οργή για τους 40 νεκρούς
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι παρακολούθησαν χθες τις κηδείες των 40 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από αστυνοµικές δυνάµεις κατά τη διάρκεια µεγάλων αντικυβερνητικώνσυγκεντρώσεων διαµαρτυρίας, αυξάνοντας τις πιέσεις προςτον πρόεδρο της Υεµένης Αλί Αµπντάλα Σάλεχ ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαλύει την κυβέρνηση της χώρας. Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της φυλής του προέδρουΣάλεχ ζητούσε την παραίτησή του, εκείνος αλλάζοντας τακτική απέσυρε την αστυνοµία που είχε περικυκλώσει το πανεπιστήµιο της Σαναά και την αντικατέστησε µε άοπλες δυνάµεις. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωµάτων Human Rights Watchκάλεσε χθες τις ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στην Υεµένη (300 εκατ.δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια) για τον αγώνα εναντίον της τροµοκρατίας.
Αντιπαράθεση µε το Ιράν
ΕΝΤΑΣΗ δηµιουργείται µεταξύ Ιράν και Μπαχρέιν, όπου οι σιίτες διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης, καθώς η Τεχεράνη απέλασε διπλωµάτη του Μπαχρέιν ως απάντηση στην απέλαση από το Μπαχρέιν ιρανού διπλωµάτη. Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ζήτησε από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να παρέµβουν γιανα προστατεύσουν τον σιιτικό πληθυσµό πουδιαδηλώνειεδώ και έναν µήνα. Την περασµένη εβδοµάδα ο βασιλιάς κήρυξε στρατιωτικό νόµο και κάλεσε στρατό από τη Σαουδική Αραβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου