http://news.kathimerini.gr
Περίπου 50.000 Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στα Κατεχόμενα – Πώς αντιμετώπισαν τις διαμαρτυρίες τουρκικός Τύπος και πολιτικοί
Της Δωρας Αντωνιου
«Μήπως ήρθε η ώρα οι διακοπές της Αϊσέ να τελειώσουν;». Το ερώτημα αυτό προέβαλε μέρος του τουρκικού Tύπου την επομένη του ογκώδους συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Κατεχόμενα, με τη συμμετοχή 50.000 Τουρκοκυπρίων. Η «Αϊσέ» δεν είναι άλλη από τον τουρκικό στρατό, τις δυνάμεις κατοχής που παραμένουν στην Κύπρο και, κατ’ επέκτασιν, η ίδια η Τουρκία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το όνομα της κόρης του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Τουράν Γκιουνές, το 1974, όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το σύνθημα για να αρχίσει η κινητοποίηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν «Η Αϊσέ φεύγει για διακοπές».
Το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση Τουρκοκυπρίων που έγινε ποτέ. Στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, συγκεντρώθηκαν 50.000 διαδηλωτές. Από τουρκικής πλευράς αναφέρθηκε ότι ένας στους πέντε κατοίκους των Κατεχομένων συμμετείχε στη διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων εκεί, των οποίων ο αριθμός δεν υπερβαίνει τις 80.000. Η πληθυσμιακή ανατροπή στα Κατεχόμενα, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να αποτελείται, πλέον, από εποίκους, εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τις κινητοποιήσεις. Με τους εποίκους να απολαμβάνουν δικαιώματος ψήφου, οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι και θεσμικά, δεν ορίζουν την τύχη τους.
Το πρώτο συλλαλητήριο κατά της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, προκάλεσε οργισμένη αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που το εξέλαβε ως ένδειξη «αχαριστίας» απέναντι στις θυσίες που έκανε η Τουρκία για τους Τουρκοκυπρίους, ενώ ευθέως δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα σε σχέση με την Κύπρο καθορίζεται από τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή.
Η τουρκική αντίδραση στο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης ήταν πολύ πιο ψύχραιμη. Ενδεχομένως διότι οι δυνάμεις επιβολής τάξεως του κατοχικού καθεστώτος κατάφεραν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να αναρτήσουν κυπριακές σημαίες, οι οποίες είχαν αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τον κ. Ερντογάν.
Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, δήλωσε ότι «είναι φυσικό να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατρέπεται σε επικρίσεις κατά της Τουρκίας και σε αποδυνάμωση των αδελφικών δεσμών».
Παρά ταύτα, τα συνθήματα των διαδηλωτών στράφηκαν για άλλη μια φορά κατά της Τουρκίας. «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε», «Θέλουμε να γίνουμε αφέντες του σπιτιού μας», «Ετσι όπως ήρθατε θα φύγετε», «Το 1974 κινδυνεύσαμε να σκοτωθούμε μία φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα», «Tο καθεστώς είναι μάνα όλων των κακών», «Οχι στη διακυβέρνηση με οδηγίες».
Και μπορεί ο κ. Νταβούτογλου να υιοθέτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ο υπουργός Aνευ Xαρτοφυλακίου της Τουρκίας, όμως, Εγκεμεν Μπαγίς, φρόντισε με τον τρόπο του να υπενθυμίσει ποιος κάνει κουμάντο, αλλά και να επαναφέρει τη θεωρία των υποκινούμενων από την ελληνοκυπριακή πλευρά κύκλων. Μίλησε συγκεκριμένα για «αμετροεπείς μειοψηφίες, που υψώνουν πανό με ασεβή λόγια και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας, της μητέρας πατρίδας και υποθάλπουν τη βία». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα ήθη μας, τα παιδιά δεν μπορούν να πουν ούτε το παραμικρό επιφώνημα στους γονείς. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε ακάλυπτο το παιδί μας». Και αφού τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να χωρίσει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ», αναφέρθηκε σε κύκλους που επηρεάζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ή από κύκλους που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις στην Τουρκία. Αυτή η τελευταία αποστροφή του κ. Μπαγίς παραπέμπει στο δεύτερο σκέλος της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται από την τουρκική κυβέρνηση, ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από το στρατιωτικό κατεστημένο και τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Εργκένεκον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου