Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Πηγή: enet.gr


Εντονη στρατιωτική δραστηριότητα αναμένεται στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας τις επόμενες ώρες, μετά την απόφαση του Πενταγώνου να αναδιατάξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την περιοχή της Λιβύης.
Η απόφαση του Πενταγώνου ερμηνεύεται από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον «ως κίνηση εκφοβισμού» προς το καθεστώς Καντάφι και ως μέσο πίεσης προς τους συμμάχους για λήψη δραστικότερων μέτρων, πέραν του ομόφωνου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο. Ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, σε συνομιλία που είχε χθες με την «Ε», ανέφερε ότι «αναμένει τις επόμενες 12-24 ώρες αυξημένες αφίξεις αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών στη Σούδα», εφόσον υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Ντέιβιντ Λάπαν, είχε ανακοινώσει επίσημα τις αλλαγές θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Εχουμε επιτελικά στελέχη που εργάζονται πάνω σε διάφορα εναλλακτικά σχεδια και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πω ως μέρος αυτού ότι έχουμε αναδιατάξει δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όταν οι αποφάσεις παρθούν... να μπορούμε να παράσχουμε επιλογές και ευελιξία». Σημειώνεται ότι η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοί του στις περιπτώσεις εισβολής στο Ιράκ το 1990 και 2003, αντίστοιχα.
Χίλαρι: Ναι μεν, αλλά...
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, ξεκαθάρισε από τη Γενεύη ότι «δεν προβλέπεται» καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά πλοία. «Οπως ξέρετε, έχουμε ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις. Ξέρουμε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν, δυστυχώς, ανάγκες για τις αποστολές διάσωσης», πρόσθεσε. «Αναμένουμε ότι θα δούμε τους Λίβυους και άλλους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη» να έρχονται αντιμέτωποι «με τους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας», αποκάλυψε, επιμένοντας όμως ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη δεν θα αναλάβουν δράση.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη, ενώ υπό συζήτηση είναι σχέδια για επιχείρηση του αμερικανικού στρατού με σκοπό τη διακοπή τηλεπικοινωνιών και το άνοιγμα διόδου διαφυγής των προσφύγων από Τυνησία και Αίγυπτο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το πώς θα μπορούσε επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη.
ΟΗΕ: Ολα πιθανά...
Διπλωματικές πηγές από τον ΟΗΕ ανέφεραν στην εφημερίδα ότι τέτοιου είδους μέτρα απαιτούν μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν «δικά τους σχέδια και στρατηγικές» για να πιέσουν τη Λιβύη, μεταξύ αυτών είναι η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη χώρα και τρόποι προστασίας των προσφύγων. «Δεν έχουμε αποκλείσει τίποτα», είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, που διευκρίνισε ότι μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινήσει πρώτα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.
Αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πραγματοποίηση διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να προσκρούσει στη συνθήκη που έχει υπογράψει η Ιταλία και η Λιβύη το 2008 για απαγόρευση χρήσης του ιταλικού εδάφους για «οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον της Λιβύης». Προχθές ο εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ, Μαουρίτσιο Μασάρι, είπε ότι «η συνθήκη έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχει ακυρωθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου