Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Πηγή: tanea.gr


Ενας άνδρας ελέγχει την  αίθουσα εκτελέσεων µέσα στην  κεντρική φυλακή της Βεγγάζης















Ο Καντάφι πρέπει «να φύγει τώρα» δήλωσε στη Γενεύη η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον µιλώντας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλλε κυρώσεις και αµερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάµεις αναπτύσσονταν σε νέες θέσεις γύρω από τη Λιβύη. Η Κλίντονδιαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται εκεί καµιά στρατιωτική ενέργεια µε εµπλοκή αµερικανικών πολεµικών πλοίων. Πρόσθεσε πάντως πως όσο ο Καντάφι σκοτώνει τον λαό του δεν µπορεί να αποκλειστεί καµία επιλογή. 

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσµο καταδίκασαν τιςεπιθέσεις εναντίον λίβυων αµάχων και στις κυρώσεις της Ε.Ε. περιλαµβάνονταιεµπάργκο όπλων, πάγωµα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για τους λίβυους αξιωµατούχους. Τα µέτρα αυτά κατάτου καθεστώτος έχουν στόχο να ενισχύσουν τις κυρώσεις που ενέκρινε το Σάββατο το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ενέργεια της Ε.Ε. είναισηµαντική: η Ευρώπη µπορεί να ασκήσει µεγαλύτερη πίεση στηΛιβύη απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, αφού το 85% τουλιβυκού πετρελαίου πηγαίνειστην Γηραιά Ηπειρο και ο Μουαµάρ Καντάφι και η οικογένειά του πιστεύεται ότι έχουν σηµαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία, την Ελβετία και την Ιταλία. Η Ελβετία και η Βρετανία έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχείατης Λιβύης στις επικράτειές τους. ΟιΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως µπλοκάρισαν την πρόσβαση του Καντάφι και της οικογένειάς του σε περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων. 

Πριν ακόµη η Ευρώπη ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις, ηΓαλλία υποσχέθηκε να στείλει δύο αεροπλάνα µε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη, το προπύργιο της λιβυκής αντιπολίτευσης. Η Γερµανία εξετάζει επίσης το ενδεχόµενο να διακόψει για δύο µήνες τις πληρωµές για αγορές πετρελαίου ώστε να µην ενισχύεται περαιτέρωο Καντάφι και το καθεστώς του. Οµως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη απαιτεί πιο περίπλοκες διαπραγµατεύσεις. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον δήλωσε χθες πως συνεργάζεται µε συµµάχους για τηνεκπόνηση ενός σχεδίου για τηνεπιβολή της ζώνηςαυτής και υπογράµµισε πως «µε τίποταδεν αποκλείουµε τη χρήση στρατιωτικών µέσων» για την αντιµετώπιση του καθεστώτος Καντάφι. Πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνησηενδέχεται να εξετάσει και το ενδεχόµενο να εξοπλίσει την αντιπολίτευση µετά τη βία που ασκήθηκε εναντίον των διαδηλωτών. Στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως µετακινεί ορισµένεςένοπλες δυνάµεις στην περιοχή κοντά στη Λιβύη στην περίπτωση που χρειαστούν εκεί – «για να προσφέρουν επιλογέςκαι ευελιξία», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του –, όµως δεν διευκρίνισε για ποιο σκοπό µπορεί να χρειαστούν. «∆εν έχουν ληφθεί ακόµη αποφάσεις», υπογράµµισε ο εκπρόσωπος. ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως αεροπλάνα απογειώθηκαν µε προορισµό τη Βεγγάζηµεταφέροντας ιατρικό προσωπικό καιεξοπλισµό. «Πρόκειται γιατην αρχή µιας µαζικής επιχείρησηςανθρωπιστικής υποστήριξης προς όφελος του πληθυσµού των απελευθερωµένων εδαφών», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως«η Γαλλία εξετάζει όλες τις επιλογές για να κάνει τον συνταγµατάρχη Καντάφι να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει».Πάντως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν επανέλαβε χθες την αντίθεσήτου στην επιβολή κυρώσεων ήσε µια επέµβαση εναντίον της Λιβύης λέγοντας ότι «ο λαός δεν µπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει για τα λάθη των ηγετών του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου