Πηγή: tanea.gr
Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί οπισθοχωρούν µπροστά στην υπεροπλία και τη δύναµη πυρός των στρατευµάτων του Καντάφι
Οι άνδρες του επαναστατικού στρατού που βλέπουν καθηµερινά τις δυνάµεις του Καντάφι να κερδίζουν έδαφος εις βάρος τους δεν µπορούν να καταλάβουν τι περιµένει η ∆ύση προκειµένου να τους βοηθήσει. «Πού είναι η ∆ύση;
Τι κάνουν; Πώς βοηθάνε;», ρωτούσε χθες εξαγριωµένος ένας µαχητής στο Ρας Λανούφ, το οποίο δεχόταν άγρια επίθεση και κινδύνευε να πέσει από στιγµή σε στιγµή ολοκληρωτικά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάµεων. Βοήθεια, όµως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγµατοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι 27 αποφάνθηκαν… πως ο Καντάφι «πρέπει να εγκαταλείψει αµέσως την εξουσία» και ότι η Λιβύη πρέπει να «αρχίσει µία οµαλή µετάβαση στη δηµοκρατία µέσω ευρείας κλίµακας διαλόγου». Εγκρίθηκαν και κάποιες επιπλέον οικονοµικές κυρώσεις, συµφωνήθηκαν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, αλλά το ενδεχόµενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όπως ζητούν όλο και πιο απεγνωσµένα οι αντάρτες, παρέµεινε πάνω στο τραπέζι, εκεί όπου βρίσκεται µέρες τώρα µαζί µε «όλα τα ενδεχόµενα». Οι 27 δήλωσαν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα χρειαζόταν στήριξη από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσµο».
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αναγνώρισε προχθές µονοµερώς ως νόµιµο εκπρόσωπο της Λιβύης το αντικαθεστωτικό Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο και φέρεται να δήλωσε στους δύο απεσταλµένους του που συνάντησε στο Παρίσι πρόθυµος ακόµα και να προχωρήσει µόνος σε χειρουργικές επιθέσεις κατά του Καντάφι, αντιµετώπισε χθες στην καλύτερη περίπτωση τον σκεπτικισµό και στη χειρότερη την απροκάλυπτη οργή των εταίρων του. «Βρίσκω την κίνηση της Γαλλίας τρελή», σχολίασε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Ακόµα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον, ο οποίος είχε φανεί την Πέµπτη να συµπαρατάσσεται µε τον Σαρκοζί, δήλωσε χθες πως η Βρετανία τάσσεται µεν υπέρ των συνοµιλιών µε το αντικαθεστωτικό Συµβούλιο, δεν σχεδιάζει όµως να το αναγνωρίσει. Αλλά και ο Σαρκοζί εµφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατηµένος:
Γαλλία και Βρετανία, δήλωσε, είναι «ανοιχτές» σε «αµυντικές» αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάµεων του Καντάφι, αν ο ΟΗΕ τις στηρίξει και αν ο Καντάφι χρησιµοποιήσει χηµικά όπλα ή πολεµικά αεροσκάφη εναντίον του άµαχου πληθυσµού.
Η Γερµανία από την πλευρά της διατήρησε τη σταθερά επιφυλακτική της στάση. Το Βερολίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, θα ήθελε από την Ευρώπη να ακούσει πρώτα τις απόψεις των γειτόνων της Λιβύης και του Αραβικού Συνδέσµου προτού αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει ή όχι ως επικεφαλής της Λιβύης τους αντάρτες. Οσο για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, «µία τέτοια ζώνη δεν είναι κάτι απλό σαν να σηκώνεις µια πινακίδα οδικής σήµανσης, σηµαίνει ότι παρεµβαίνεις µε βόµβες, πυραύλους και όπλα. Κι αν δεν έχει αποτέλεσµα δηλαδή, τι θα κάνουµε, χερσαία επέµβαση;».
ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ έχουν ήδη καταστήσει σαφή την απροθυµία τους να προχωρήσουν στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισµού χωρίς απόλυτη διεθνή στήριξη και νοµική βάση – αποδείξεις εγκληµάτων πολέµου εις βάρος αµάχων. Βρετανία και Γαλλία προετοιµάζουν θεωρητικά ένα σχετικό σχέδιο απόφασης. Ακόµα και αν κατατεθεί όµως στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα προσκρούσει αναµφισβήτητα στο βέτο της Ρωσίας και/ή της Κίνας. Η Αφρικανική Ενωση έχει ταχθεί κατά της στρατιωτικής επέµβασης. Ο Αραβικός Σύνδεσµος, που συνεδριάζει σήµερα στο Κάιρο χωρίς τη Λιβύη, είναι όπως λέει χαρακτηριστικά ο Καρίµ Μακτίσι, καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων, «ένα ευνουχισµένο σώµα, ικανό µόνο να βγάζει λόγους».
Στο µεταξύ, στη Λιβύη, οι δυνάµεις του Καντάφι έχουν συνθλίψει την εξέγερση στη Ζαουίγια, την εγγύτερη πόλη στην Τρίπολη η οποία είχε περιέλθει στον έλεγχο των εξεγερµένων, σφυροκοπούν το ανατολικό µέτωπο και στέλνουν στους συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας SMS όπου προαναγγέλλουν επικείµενη ανακατάληψη ακόµα και της Βεγγάζης, της έδρας των αντικυβερνητικών δυνάµεων: «∆υστυχισµένες µάζες της Βεγγάζης: ετοιµαστείτε να ευτυχήσετε διότι η ηµέρα της απελευθέρωσης έρχεται»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου