Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ

Πηγή: tanea.gr

Μόνο οι άνεµοι τους συγκρατούν. Οι απελπισµένοι που διαφεύγουν από τη Λιβύη ξέρουν πως µε τα κύµατααυτά το πέρασµα προς τη Λαµπεντούζα, τη Σικελία ή την Τουρκία για να προωθηθούν στην Ελλάδα θα ήταν αυτοκτονία. Οµως η έξοδος έχει ήδη αρχίσει. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πωςτις πρώτες δέκα ηµέρες των συγκρούσεων τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαντη χώρα στην οποία µαίνεται η εξέγερση που ο Καντάφι επιχειρεί να καταστείλει. Στα δυτικάσύνορα της Λιβύης επικρατεί το χάος. Στην Τυνησία υπάρχουν ήδη75.000 πρόσφυγες που έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισµούς, ενώχιλιάδες άλλοι θέλουν να φύγουν από τη Λιβύη. Είναι αδύνατο να τους µετρήσεις, υπολογισµοί τους ανεβάζουν σε 40.000 ώς 60.000. Ο τυνησιακός στρατός προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση: πυροβολεί στον αέρα και χρησιµοποιεί κλοµπ για να επιβάλει την τάξη. Καταφέρνει µόνο να µοιράσει λίγα ψωµιά, η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, ενώ γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από εξάντληση από το κρύο και τις µακρές πορείες. Εθελοντές µη κυβερνητικών οργανώσεων προσφέρουν σκηνές, όµως ουσιαστικά λείπουν τα πάντα. Και ο ΟΗΕ αναφέρει πως κάθε 24 ώρες φτάνουν άλλοι 15.000 

φυγάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάθε είδους κινδύνους. 


Στην περιοχή υπάρχουν ένοπλες συµµορίες φυλών, ενώ έχουνεπισηµανθεί και κινήσεις στρατευµάτων πιστών στον Καντάφι, γράφει ο Μάρκο Γκουτσέτι, απεσταλµένος του ιταλικού περιοδικού «Λ’ Εσπρέσο». Οι µοναδικοί που ξέρουν πώς να κινηθούν στην περιοχή είναι αυτοί που διακινούν λαθραία ανθρώπους. Οι ακτές, τις οποίες επί χρόνια γέµιζαν τα πλεούµενα µε κατεύθυνση το ιταλικό νησί Λαµπεντούζα, απέχουν µόλις λίγα χιλιόµετρα από τα σύνορα. Οµως η τρικυµισµένη θάλασσα είναι σαν τοίχος και εµποδίζει ώς τώρα τον απόπλου. 

ςε ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά του Κόλπου της Σύρτης, στην Κυρηναϊκή, η Ευρώπη µοιάζει πιο κοντά. Τα πλοία για την Τουρκία εξακολουθούν να σαλπάρουν, µεταφέροντας πολίτες απ’ όλη τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι κοιµούνται στους µόλους της Βεγγάζης περιµένοντας να ανέβουν σε κάποιο από τα πλοία αυτά. Είναι σκάφη που δεν φοβούνται την οργή της Μεσογείου και µεταφέρουν την πρωτοπορία της µεγάλης φυγής, αυτούς που επιδιώκουν να διεισδύσουν από τα ελληνικά σύνορα: θα µπουν στην Ευρώπη περνώντας από τον Εβρο, ακολουθώντας µια διαδροµή πόνου και θανάτου. Η συµφωνία του θέρους του 2008 ανάµεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μουαµάρ Καντάφι, βάσει της οποίας ο λίβυος ηγέτης πήρε ανταλλάγµατα για να εξασφαλίζει ότι δεν θα αναχωρούν από τις λιβυκές ακτές πλεούµενα µε µετανάστες για την Ιταλία, στην πραγµατικότητα δεν εµπόδισε τις δουλειές των διακινητών ανθρώπων. Απλώς µετατόπισε το πρόβληµα ανατολικότερα, στην Τουρκία και την Ελλάδα. 

Τα ανατολικά σύνορα της Λιβύης µοιάζουν αρκετά ήσυχα. Ο στρατός του Καντάφι βρίσκεται µακριά, ενώ τα περάσµατα ελέγχει ο στρατός της Αιγύπτου. Από εκεί έχουν ήδη περάσει 69.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι αιγύπτιοι πολίτες. Η κρίση της Τρίπολης κινδυνεύει να καταφέρει ισχυρό πλήγµα στην οικονοµία του Καΐρου, που έχει ήδη δοκιµαστεί από την εξέγερση που έριξε τον Μουµπάρακ. Από τη Λιβύη επαναπατρίζονται 140.000 

τεχνικοί, εργάτες, µάγειρες, υπηρέτες. Ανθρωποι που ουδείς γνωρίζει πότε θα βρουν άλλη δουλειά· και οι οποίοι µπορεί να θελήσουν να δοκιµάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη, υπολογίζοντας σε φίλους και συγγενείς. Τουλάχιστον 40.000 Αιγύπτιοι διέφυγαν από τη Λιβύη προς την Τυνησία. Και όταν οι άνεµοι κοπάσουν, θα είναι οι καλύτεροι πελάτες για τα πλεούµενα, καθώς έχουν τα χρήµατα ώστε να πληρώσουν για τον διάπλου. Το ίδιο µπορεί να συµβεί και µε πολλούς Τυνήσιους, οι οποίοι έχουν µείνει χωρίς µισθό µετά την επανάσταση του Ιανουαρίου. Πριν η τρικυµισµένη θάλασσα µετατραπεί σε φράγµα, 6.000 είχαν φτάσει στη Λαµπεντούζα. ο ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ. Κοινό σχέδιο για να µην επωµιστεί η Ελλάδα και γενικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος το κύριο βάρος ενός µεταναστευτικού κύµατος από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία καταδίκασε οµόφωνα τις βιαιότητες που διαπράττει στη Λιβύη το καθεστώς Καντάφι. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει σε «ενισχυµένα µέτρα κυρώσεων» κατά του καθεστώτος Καντάφι, ενώ έως τον προσεχή Ιούνιο θα παρουσιαστεί ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο αντιµετώπισης και διαχείρισης των µεταναστευτικών και προσφυγικών ρευµάτων που ενδέχεται να προκύψουν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου