Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Πηγή: tanea.gr





Στην ελεύθερη Βεγγάζη γυναίκες βάφουν το πρόσωπό τους στα χρώµατα  της παλιάς σηµαίας






























Η αντιπολίτευση στη Λιβύη ενεργοποιείται πολιτικά, µε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μοχάµεντ Αµπούντ Ατζλεΐλ να εργάζεται γιατον σχηµατισµό προσωρινής κυβέρνησηςαλλά και να στέλνει µήνυµα συµφιλίωσης καθιστώντας τον Μουαµάρ Καντάφι µοναδικό υπεύθυνο για το λουτρό αίµατος.Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θαµπορούσαν να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο την επόµενη ηµέρα.

Στο ιδιο κάδρο τοποθετείται ο Λιβύος πρεσβευτήςστα Ηνωµένα Εθνη Αµπντουραχµάν Σαλγκχάµ, ο οποίος κατήγγειλε µε δάκρυα σταµάτια τοκαθεστώς Καντάφι στοΣυµβούλιο Ασφαλείας. Εξίσου σηµαντικό πρόσωπο θεωρείται ο Αµπντέλ Μονέιµαλ Χουνί, ιστορικόµέλος του Επαναστατικού Συµβουλίου και µέχρι πρότινος εκπρόσωποςτης Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσµο. 

Πάντως, το Εθνικό Συµβούλιο που σχηµατίστηκε στη Βεγγάζη κινείται προςτο παρόνσε διαφορετικό µήκοςκύµατος. Εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «προσωπική ενέργεια» την κίνηση του Ατζλεΐλ να επιχειρήσει νασχηµατίσει προσωρινή κυβέρνηση,ενώ αρνήθηκεότι υπήρξε επαφή µε την Ουάσιγκτον, όπως είχε υποστηρίξειη αµερικανίδα υπουργόςΕξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Ο βασικός στόχος του Εθνικού Συµβουλίου είναι να δώσει ένα πολιτικό πρόσωπο στην Επανάσταση», τόνισεο εκπρόσωποςσε συνέντευξη Τύπου. «Θα βοηθήσουµε στην απελευθέρωσηκαι άλλων πόλεων της Λιβύης µε τον εθνικό µας στρατό, τις ένοπλες δυνάµεις µας, µέρος των οποίων τάχθηκε στο πλευρό του λαού», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε πρόωρηοποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισηµαίνουν ότι κλειδί για το µέλλον της Λιβύης είναι οι φυλές. Ο ίδιος ο Καντάφι προέρχεται από µια µικρή και ανίσχυρη φυλή. Ενα από τα πρώτα του µελήµατα όταν κατέλαβε την εξουσία το 1969 ήταν να διαλύσει το φυλετικό σύστηµα εξουσίας. Οπως επισηµαίνει ο γάλλος καθηγητής Μονσέφ Κανέ στην εφηµερίδα «Λε Φιγκαρό», µόνο οι φυλές µπορούν να διασφαλίσουν την πολιτική µετάβαση στην µετά Καντάφι εποχή «υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουν να συµφωνήσουν σε µια κοινή πλατφόρµα». Ο ίδιος υπενθυµίζει το ιστορικό προηγούµενο της µάχης της Αλ Γκαρνταµπίγια το 1929 όταν για πρώτη φορά ενώθηκαν όλες οι φυλές απέναντι στην ιταλική κατοχή.ςε άλλή Πράγμάτικοτήτά. Η οικογένεια Καντάφι ζει σε µια διαφορετική πραγµατικότητα. Ο συνταγµατάρχης κατέφυγε στη σερβική τηλεόραση καταγγέλλοντας για µία ακόµη φορά την Αλ Κάιντα και τα ξένα κέντρα. Ο γιος του δικτάτορα Σαΐφαλ - Ισλάµυποστήριξε σε συνέντευξή του σε αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα µέσα ενηµέρωσης δίνουν µια πολύ διαφορετική εικόνα για την κατάσταση στη χώρα του. «Σε ολόκληρο τον Νότο επικρατεί ηρεµία. Στη ∆ύση επικρατεί ηρεµία. Ακόµη και σε µέρος της Ανατολής επικρατεί ηρεµία», δήλωσε. Προς επίρρωση του ισχυρισµού του υιού Καντάφι, οι αρχές συνόδευσαν οµάδα ξένων δηµοσιογράφωνστην Ζαουίγια, πόληπου βρίσκεταιµόλις 40 χλµ δυτικά της Τρίπολης. Οπως διαπίστωσανοι εκπρόσωποι του Τύπου, η πόλη βρισκόταν στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Ακόµη και σε συνοικίες της Τρίπολης, τελευταίο οχυρό του Καντάφι, οι εξεγερθέντες έστησαν χθες οδοφράγµατα. Το κέντρο της πόληςπαραµένει έρηµο. Κίνησηυπήρχε µόνο στις τράπεζες όπου πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εισπράξουν το οικογενειακό επίδοµα που υποσχέθηκε την Παρασκευή το καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου