Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΕΡΩΝΑ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Πηγή: tanea.gr


O στρατηγός Σουλεϊµάν Μαχµούντ ενώθηκε µε τους εξεγερθέντες στις 21 Φεβρουαρίου και ανακηρύχθηκε στρατιωτικός τους διοικητής στα ανατολικά της Λιβύης. 

Επιβεβαιώνει ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, αλλά δεν ανησυχεί διότι «στο τέλος, από κάτι θα πεθάνουµε όλοι». Ο Μαχµούντ που µιλά «στο όνοµα των στρατιωτικών και όχι του λαού», παραµένει µε τους άνδρες του κάπου στην Ανατολική Λιβύη, περιµένοντας την πτώση του Καντάφι. «Είναι θέµα χρόνου και υποµονής», διαβεβαιώνει. Μιλώντας στο Τοµπρούκ στη δηµοσιογράφο της εφηµερίδας «El Pais», ο στρατηγός Μαχµούντ περιγράφει πως στις 19 Φεβρουαρίου σε µια συνάντηση µε τους αξιωµατικούς του, αφότου έµαθαν για τη σφαγή στη Βεγγάζη, αποφάσισαν να συµπαραταχθούν µε τους διαδηλωτές, κάτι που έκαναν δύο ηµέρες αργότερα. 


Ο Μαχµούντ ως λοχίας είχε πάρει µέρος στην ανατροπή του βασιλιά Ιντρις µε ηγέτη τον Καντάφι το 1969. «Τότε η επανάσταση ήταν αναγκαία και έπρεπε να την κάνουµε, όµως ο Καντάφι τρελάθηκε και έχει µετατραπεί σε δικτάτορα. ∆εν είναι ο άνθρωπος που ήταν κάποτε. Οι προτεραιότητές του άλλαξαν και άρχισε να λέει ότι είναι ο βασιλιάς της Αφρικής και να σκέφτεται να δώσει την εξουσία στο γιο του. Οταν έµαθα τι συµβαίνει στη Βεγγάζη και σε άλλα µέρη της χώρας, όλες αυτές τις δολοφονίες... ένας ηγέτης να σφαγιάζει τον λαό του µε µισθοφόρους, ήξερα ότι δεν µπορούσα να συνεχίσω να τον υποστηρίζω». Γνωρίζει ότι αυτήν τη στιγµή ο Καντάφι παραµένει ισχυρός «επειδή έχει τα χρήµατα που είναι η δύναµή του». ∆εν πιστεύει πως ο κίνδυνος έχει περάσει για τις περιοχές που ελέγχουν οι εξεγερµένοι και θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ακόµα και αεροπορικές επιθέσεις. «Ο Καντάφι είναι αιµοδιψής. Είναι ο Νέρων που βάζει φωτιά στη Ρώµη και είµαι σίγουρος ότι θα κάψει τη Λιβύη πριν χάσει την εξουσία». 

Θεωρεί απίθανο κάποιος από την προσωπική φρουρά του Καντάφι να τον δολοφονήσει διότι τού είναι απόλυτα πιστοί και έχει έναν στρατό µισθοφόρων που κάνουν τυφλά ό,τι τους λέει. Πόσο µπορεί λοιπόν να αντέξει ο Καντάφι; «Οπως όλοι οι µουσουλµάνοι πιστεύουµε στο πεπρωµένο. Η µοίρα θα αποφασίσει. Αλλα είµαι βέβαιος ότι αυτή η ώρα πλησιάζει». Και τι θα συµβεί µετά; «Θα προσπαθήσουµε να φέρουµε τη δηµοκρατία. Είµαστε µια µεγάλη χώρα µε πολλές πηγές και πλούτη και µικρό πληθυσµό. Μπορεί να µας πάρει µια δεκαετία αλλά θα τα καταφέρουµε». Περιµένει κάποια βοήθεια από τις δυτικές χώρες ή τον ΟΗΕ; «∆εν περιµένουµε τίποτα από αυτούς. Εδώ και τόσες ηµέρες οι Λίβυοι δολοφονούνται και δεν έχουν κάνει τίποτα. Τους νοιάζουν πιο πολύ τα χρήµατα παρά οι άνθρωποι. Ειδικά οι ΗΠΑ που έχουν περάσει τόσα χρόνια συνδιαλλαγής µε δικτάτορες θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να τους αντιµετωπίσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου