Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
www.ethnos.gr

Εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου οι ενέργειες αλλά και ο ρόλος της Βρετανίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε επτά ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 544 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε ως «καλό αποτέλεσμα», την απενεργοποίηση του συστήματος της Λιβυκής αεράμυνας, τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα, ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία «σφαγή» στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη.

Τέλος ο Κάμερον, τόνισε ότι η Βρετανία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμετάσχει στην ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να προστατευθούν από τον Μουαμάρ Καντάφι οι πολίτες της Λιβύης, αλλά και για το καλό της ανθρωπότητας.

Αντίθετοι οι Βρετανοί πολίτες

Σε αντίθεση έρχεται ωστόσο η κοινή γνώμη της χώρας, καθώς σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μόνον ένας στους τρεις Βρετανούς πολίτες εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Η εταιρεία που διενήργησε την έρευνα για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, κατέγραψε ότι το 43% διαφωνεί με τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και το 22% δηλώνει αβέβαιο για το αν έπρεπε ή όχι, να προχωρήσει η συμμαχία σε αυτές.

Με την πικρή εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ, να τους φοβίζει ακόμα και τις απώλειες από το μέτωπο του Αφγανιστάν να συνεχίζονται, οι Βρετανοί δήλωσαν στο Ρόιτερ, ότι ανησυχούν πως θα παγιδευθούν σε μία ακόμα μακρόχρονη πολεμική εμπλοκή στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια χρονική και οικονομική συγκυρία, όπου καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι στο εσωτερικό, της χώρας.

Το συμπέρασμα από τη σφυγμομέτρηση αυτή, είναι πως σχεδόν όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, αλλά δεν εγκρίνουν τους βομβαρδισμούς προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου