www.tanea.gr
Εντονες διαφωνίεςταράζουν τους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά µε τηστρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, καθώς η Τουρκία επιµένει να αντιδρά στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» από τη Συµµαχία, η Γερµανίααναρωτιέται για τη χρησιµότητα της επίθεσης και η Ιταλία απειλεί να διακόψει την παραχώρηση τηςχρήσης των βάσεών τηςεάν το ΝΑΤΟ δεν αναλάβει την ηγεσία.
Οµως, όπως παρατηρούν αναλυτές, το να κρατηθεί το ΝΑΤΟ σε δεύτερο πλάνο στην επιχείρηση για τη Λιβύη φαίνεται να βολεύει τόσο τις ΗΠΑ όσοκαι τη Γαλλία. Η Ουάσιγκτον πουπροσπαθεί νααπεµπλακεί από δύο άλλους πολέµους στον µουσουλµανικό κόσµο –στο Ιράκ και το Αφγανιστάν – θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο χαµηλό προφίλ στη Λιβύη µετάτην αρχική επίθεση, γι’ αυτόκαι χθες ο εκπρόσωποςτου ΛευκούΟίκου Μπεν Ρόουντς ανέφερε πως οι ΗΠΑ επιθυµούνµόνο «τηνπροστασία αµάχων καιόχι την αλλαγή καθεστώτος» και ότι στο εξής «θα ελέγχουµε τον εναέριο χώρο αλλάδεν θα βοµβαρδίσουµε». Το Παρίσι πιστεύει ότιη ανάληψητης διοίκησης από το ΝΑΤΟ µε επικεφαλής τις ΗΠΑ θα αποξενώσει τον αραβικό κόσµο όπου ήδη σηµειώνονται αντιδράσεις µετά τους πρώτους βοµβαρδισµούς και ότι το Κατάρ και ταΗνωµένα Αραβικά Εµιράτα δεν θα συµµετείχανυπό αυτό τον όρο. Φοβάται επίσης ότι θα υπάρξει σύγκρουση µετη Ρωσία, την Κίνα καιάλλες αναπτυσσόµενες χώρες που έδειξαν ανοχή προκειµένου να εγκριθείη απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας.
Μια ηµέρααφότου η Αγκυρα αρνήθηκε ναυποστηρίξειστρατιωτικά σχέδια της Συµµαχίας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απότη Λιβύη, οτούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος αργά χθες το βράδυ αναµενόταν να συνοµιλήσει τηλεφωνικά µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα – δήλωσε ότι η χώρα του θα µπορούσε να στηρίξει το εµπάργκο όπλων µε πλοία καιαεροσκάφη, στοπλαίσιο του ΝΑΤΟ, µόνο όµωςεάν η επιχείρηση δεν µετατραπεί σεκατοχή. «ΤοΝΑΤΟ θα πρέπεινα µπει στη Λιβύηγια να εξασφαλίσει ότι ηχώρα ανήκει στους Λίβυουςκαι όχι γιανα µοιράσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές σε άλλους», δήλωσε ο Ερντογάν που πραγµατοποιεί επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. Οπως έγινε γνωστό χθες, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να εκπροσωπεί τα διπλωµατικά τους συµφέροντα στη Λιβύη, ως µέροςτης συµφωνίας για την απελευθέρωση των τεσσάρων δηµοσιογράφων της εφηµερίδας «Νιου Γιορκ Τάιµς». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως ότι «δεν νοµίζουµε πως ακο
Η Ουάσιγκτον θέλει να κρατήσει χαµηλό προφίλ για να µην επιδεινώσει τις σχέσεις της µε τους Αραβες
λουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δηµιουργία της διεθνούς συµµαχίας».
Μετά τους πρώτους βοµβαρδισµούς ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσµου φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν βοµβαρδισµοί σε λιβυκό έδαφος, όµως χθες είπε ότι οι δηλώσεις του παρανοήθηκαν και ότι ο Σύνδεσµος «στηρίζει την απόφαση του ΟΗΕ».
Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΓερµανίας Γκίντο Βεστερβέλε χρησιµοποίησε, πάντως, τις δηλώσεις Μούσα προς επίρρωσιν της απόφασης του Βερολίνου να µην πάρει µέρος στην όλη επιχείρηση.
Μόνο η Ιταλία που άνοιξε τις αεροπορικές της βάσεις για την«Αυγή της Οδύσσειας» έχει εκφράσει την επιθυµία της να αναλάβει το ΝΑΤΟ την ηγεσία τηςόλης επιχείρησης, απειλώντας ότι εάν δεν λυθούν οι διαφωνίες σύντοµα µπορεί να µην επιτρέψει άλλοτη χρήση των βάσεων αυτών.
Ο υπουργός Αµυνας της Νορβηγίας δήλωσε ότι τα έξι µαχητικά που έστειλε η χώρα στη διεθνή συµµαχία για τη Λιβύη δεν θα αναλάβουν δράση εάν δεν ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβειτη διοίκησητης επιχείρησης.
Κόντρα κορυφής στη Μόσχα για τη «σταυροφορία»
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τόσο έντονη δηµόσια αντιπαράθεση µεταξύ τους είχαν χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντµίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν. Ο Πούτιν κατέκρινε την απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας λέγοντας: «Το ψήφισµαείναι ελλιπές και ελαττωµατικό, καταστρέφει τα πάντα και θυµίζει µεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία». Λίγο µετά τις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντµίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς να αναφέρει τον Πούτιν ονοµαστικά, τον επέκρινε λέγοντας ότι ο όρος «σταυροφορία» είναι απαράδεκτος. «Η χρήση τέτοιων όρων που προκαλούν πολιτισµικό σοκ είναι απαράδεκτη. Σεαντίθετη περίπτωση, όλα µπορεί να τελειώσουν µε χειρότερο τρόπο από την παρούσα κατάσταση. Αυτό πρέπει να το έχει καλάυπόψη του ο καθένας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που για πρώτη φορά διαχωρίζει τόσο έντονα τη θέση του από τον µέντορά του, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
∆ιχασµός και στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΙΟ ∆ΙΧΑΣΜΕΝΕΣ από ποτέ εµφανίστηκαν χθες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτηµα των επιχειρήσεωνκατάτης Λιβύης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ανυπαρξίακοινής εξωτερικής πολιτικής, την ίδια στιγµή πουγίνονται προσπάθειες εµβάθυνσης και συντονισµού των οικονοµικών πολιτικών, υπό την πίεση της κρίσης δηµοσίου χρέους. Οι διαφωνίες έγιναν πασιφανείς κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Με βάση αυτά τα δεδοµένα, η Ενωση τείνει στο να αυτοπεριοριστεί σε ένανρόλο παρόχου ανθρωπιστικήςβοήθειας, εάν και όταν έρθειη ώρα, καιστη συνέχιση των οικονοµικών κυρώσεων, καθώς χθες αποφάσισε το πάγωµα των περιουσιακών στοιχείων και άλλων συνεργατών του Καντάφι. Αναµένεται επίσης να αποφασιστεί και το πάγωµα των περιουσιακών στοιχείων της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης – αλλά οι διαφωνίες παραµένουν για τις θυγατρικές της.
ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Μεταξύ αυτών που εξέφρασαν τις µεγαλύτερες επιφυλάξεις ήταν ο γερµανός υπουργός Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε, η χώρα του οποίου απείχε κι από την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσµατος του ΟΗΕ. Συγκρατηµένος, µολονότι η Ιταλία µετέχει στη διεθνή συµµαχία, εµφανίστηκεο ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Φρατίνι, επισηµαίνοντας ότι «δεν επιθυµούµε να υπερβούµε καθόλου τα όρια του ψηφίσµατος του ΟΗΕ». Αντιστοίχως, ο κύπριοςοµόλογός τουΜάρκος Κυπριανού, έκανε λόγο γιατήρηση της εκεχειρίας και για αποφυγή µέτρων που δεν είναι απαραίτητα προς τούτο.
Στους υπερασπιστές των ενεργειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας – κατάκύριο λόγο – περιλαµβάνονται ηΙσπανία, πουεπίσης µετέχει στη διεθνή συµµαχία, η Φινλανδία, η αρµόδια για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης Κάθριν Αστον, όπως φυσικά και η Γαλλία και η Βρετανία.
Την πλέον έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «υφαρπαγή των πετρελαίων» που είναι ο στόχος της επιχείρησης. Από την πλευρά του, ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας – ο οποίος µετέβη απευθείας στο Βερολίνο για συνάντηση µε τον κ. Βεστερβέλε, αλλά και οµιλίες σε Forum και γερµανική Βουλή – υπεραµύνθηκε των στόχων του ψηφίσµατος του ΟΗΕ και των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα.
Μέσα το Κατάρ, έξω τα Εµιράτα
Το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που στέλνει µαχητικά αεροσκάφη, τέσσερα τον αριθµό, για να λάβουν µέρος στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», όπως επιβεβαίωσε χθες ο Αµπντούλ Ραχµάν αλΑτίγια, γ.γ. του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συµµετέχουν έξι χώρες της περιοχής. «Αυτό που συµβαίνει τώρα δεν είναι επέµβαση», δήλωσε.
«Είναι µια προσπάθεια να προστατέψουµε τους πολίτες από ένα λουτρό αίµατος». Οµως η κυβέρνηση των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, που είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει στην επιχείρηση 24 µαχητικά αεροσκάφη, έκανε ένα βήµα πίσω και ανακοίνωσε χθες ότι η συµµετοχή της «θα περιοριστεί αυστηρά» στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου