ΤΑ ΝΕΑ
Τα κεντρικά γραφεία των Υπηρεσιών Κρατικής Ασφάλειας της Αιγύπτου, δηλαδή της µυστικής αστυνοµίας, είναι το πιο µισητό κτίριο στο Κάιρο. Οι Αιγύπτιοι τρέµουν και µόνο που περπατούν µπροστά από αυτό, καθώς οι ιστορίες τρόµου όσων έχουν βασανιστεί στα υπόγεια κελιά του είναι πολλές. Γι’ αυτό και δεν είναι περίεργο που το κτίριο αποτέλεσε στόχο των διαδηλωτών, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο αρχηγός της µυστικής αστυνοµίας.
Οι πολίτες εισέβαλαν βρίσκοντας µυστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαφθορά αλλά και την τροµοκρατία που επικρατούσε επί δεκαετίες – οι σκηνές θύµιζαν τα όσα διηµείφθησαν στα γραφεία της Στάζι µετά την κατάρρευση του κοµµουνισµού στην Ανατολική Γερµανία. Τα ντοκουµέντα, πολλά από τα οποία δηµοσιοποιήθηκαν στο Ιντερνετ, καταγράφουν την παρακολούθηση των εργατικών συνδικάτων και των στελεχών τους, των κοινωνικών οργανώσεων και της Μουσουλµανικής Αδελφότητας. Μάλιστα, φτιάχτηκε στο facebook µια ειδική σελίδα αφιερωµένη στα έγγραφα, µερικά από τα οποία εστάλησαν από κόµµα της αντιπολίτευσης στη γενική εισαγγελία της χώρας προκειµένου να διερευνήσει εάν στοιχειοθετούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
«Ηταν πολύ τροµακτικά», δήλωσε ο Χοσάµ Χαµαλάουι, ένας από τους πρώτους που µπήκαν στο κτίριο. «Βρήκαµε τόνους εγγράφων αλλά κατεβήκαµε και στα υπόγεια κελιά όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες άτοµα. Ηταν σαν ένας λαβύρινθος που έφτανε οκτώ ορόφους κάτω από τη γη».
ΒΡΕΘΗΚΆΝ πολλά εργαλεία βασανιστηρίων, τα οποία επιβεβαίωσαν και µυστικοί αστυνοµικοί που µίλησαν ανώνυµα: «Χρησιµοποιούσαµε πολλές µεθόδους βασανισµού – δέρναµε, µαστιγώναµε, τους κρεµούσαµε από τα χέρια για πολλές ώρες, τους δέναµε χειροπόδαρα, κάναµε ηλεκτροσόκ, τους καί γαµε τσιγάρα στο κορµί τους και τους στερούσαµε τον ύπνο ή το φαγητό».
Τους βασανισµούς επιβεβαιώνει και η ψυχίατρος δρ Μόνα Χαµέντ που έχει βοηθήσει πολλά θύµατα. «Τα βασανιστήρια ήταν µια διαδεδοµένη και συστηµατική πρακτική στην Αίγυπτο τα τελευταία 30 χρόνια», λέει.
ΣΤΆ εγγράφά που βρέθηκαν αναφέρονται οι τελευταίες κινήσεις της οικογένειας Μουµπάρακ πριν από την παραίτησή του στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς και οι εντολές που δόθηκαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν την παροχή Ιντερνετ και οµιλίας. Εκτός από τις λεπτοµερείς αναφορές για τη δραστηριότητα στελεχών της αντιπολίτευσης υπάρχουν και ντοκουµέντα που αναφέρονται σε σκάνδαλα που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν από την κυβέρνηση για την άσκηση πιέσεων. Για παραδειγµα, υπάρχει η υπόθεση του µεγάλου µουφτή της Αιγύπτου Αλί Γκοµάα ο οποίος «είχε παντρευτεί µυστικά πάρα πολλές γυναίκες», γεγονός που αν µαθευόταν θα αποτελούσε πλήγµα στην αξιοπιστία του.
εγγραφα του οκτωβρίου του 2003 αποκαλύπτουν ότι εκείνο τον µήνα κρατούνταν στις µυστικές φυλακές 9.413
άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονταν εκεί περισσότερα από 14 χρόνια! Σε ντοκουµέντο του ∆εκεµβρίου του 2005 δίνεται διαταγή σε δικαστή να καταδικάσει σε φυλάκιση ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, ενώ σε άλλο περιλαµβάνεται η απαγόρευση στον τύπο να ανακοινώσει τα ονόµατα 24 δικαστών που αποδείχθηκε ότι δωροδοκήθηκαν από κατηγορουµένους.
«εγινα µάρτυρας πολλών βασανιστηρίων», δήλωσε µέλος της µυστικής αστυνοµίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο bbC.
«υπηρετούσα σε τµήµα της Νότιας αιγύπτου.
ακουσα ουρλιαχτά στον πάνω όροφο και όταν πήγα βρήκα ένα γυµνό κορίτσι να στέκεται µπροστά από έναν ανακριτή που της έκανε ηλεκτροσόκ σε απόκρυφα σηµεία για να την αναγκάσει να παραδεχθεί τις κατηγορίες. του είπε ότι θα οµολογούσε ό,τι ήθελε, φτάνει να σταµατήσει...».
Κάποια ντοκουµέντα αποκαλύπτουν πώς κέρδισε τη βουλευτική έδρα ο Χοσάµ Μπαντράουι, τελευταίος γραµµατέας του κόµµατος του Μουµπάρακ, που θεωρούνταν µεταρρυθµιστής. οσοι από τους 60.000 εργαζοµένους στην αιγυπτιακή ραδιοτηλεόραση ψήφιζαν στο Κάιρο έλαβαν εντολή να τον ψηφίσουν µε την απειλή ότι τους παρακολουθούσαν και εάν δεν το έκαναν θα έχαναν τη δουλειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου