Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι εξεγερµένοι ζητούν τη βοήθεια της Δύσης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ

Ενα συνονθύλευµα αντικρουόµενων πληροφοριών έφτανε χθες από τη Λιβύη, µε µοναδική κοινή συνισταµένη την κλιµακούµενη βιαιότητατης στρατιωτικής επιχείρησης του Μουαµάρ Καντάφι για την ανακατάληψη των πόλεων που έχουν περιέλθειστον έλεγχο των εξεγερµένων.

Στο δυτικό µέτωπο, κοντά στην Τρίπολη, οι κυβερνητικές δυνάµεις βοµβάρδιζαν ανελέητα τη Ζαουίγια από ξηράς και αέρος. Αλλοτε λεγόταν πως οι εξεγερµένοι είχαν χάσει πια τον έλεγχο και άλλοτε ότι αντιστέκονταν ακόµα, ήλεγχαν όµως πλέονµόνο την κεντρική πλατεία.

Στα ανατολικά, τα βοµβαρδιστικά του Καντάφι σφυροκοπούσαν τις θέσεις των αντικυβερνητικών δυνάµεων κοντά στο Ρας Λανούφ· η ευφορία που είχαν προκαλέσει στους νεαρούς µαχητές οι νίκες των προηγούµενων ηµερών είχε πια χαθεί και οι εκκλήσεις στη ∆ύση για βοήθεια ακούγονταν ολοένα και πιο απελπισµένες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δύσκολα φαντάζεται κανείς τον Καντάφι να προτείνει στο αντικαθεστωτικό Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο, µέσω απεσταλµένων του στη Βεγγάζη, να γίνουν διαπραγµατεύσεις, ώστε να εγκαταλείψει «µε εγγυήσεις, την εξουσία. Κι όµως, µέλη του επιµένουν πως αυτό ακριβώς συνέβη και η πρόταση απερρίφθη. Από την πλευρά της, η Τρίπολη κάνει λόγο για «ανοησίες».

Σύµφωνα πάντα µε τις πληροφορίες από τη Βεγγάζη, απεσταλµένος του Καντάφι (ή «δικηγόροι από την Τρίπολη» που αυτοπροτάθηκαν ως µεσολαβητές) πρότεινε διαπραγµατεύσεις µε σκοπό να απαρνηθεί µεν ο συνταγµατάρχης την εξουσία, να του δοθούν όµως εγγυήσεις ότι θα µπορέσει να εγκαταλείψει µε ασφάλεια τη χώρα, παίρνοντας µάλιστα µαζί του ένα ποσό σε µετρητά, και ότι ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του θα αντιµετωπίσουν διώξεις.

Αρχικά, το Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο δήλωσε πως απορρίπτει κάθεδιαπραγµάτευση µε κάποιον «που συνεχίζει να σκοτώνει Λιβύους», κάποιον που «δεν εµπιστεύεται». Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρός του, ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης του Καντάφι, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε πως αν ο Καντάφι εγκαταλείψει τη Λιβύη «αµέσως, εντός 72 ωρών» και σταµατήσει τους βοµβαρδισµούς, τότε «εκείνοι, ως Λίβυοι» θα του προσφέρουν δικαστική ασυλία. Αγνωστο σε τι βάσιζε τηναυτοπεποίθηση µε την οποία έδωσε το τελεσίγραφο.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ πως παράλληλα µε τον πόλεµο στο έδαφος διεξάγεται και ένας πόλεµος προπαγάνδας. Λίβυος αξιωµατούχος, για παράδειγµα, ενηµέρωσε χθες τηνΕ.Ε. ότι η Τρίπολη θέλει να διεξαχθεί από τον ΟΗΕ ανεξάρτητη έρευνα σχετικά µε τις κατηγορίες ότι διέπραξε εγκλήµατα στη διάρκειατης εξέγερσης εναντίον του Καντάφι…Σύµφωνα µε τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000

άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, έως και ένα εκατοµµύριο άνθρωποι θα χρειαστούν στο άµεσο µέλλον ανθρωπιστική βοήθεια.

Αλλη, ανώνυµη αυτή τη φορά, κυβερνητική πηγή, δήλωσε χθες πως δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Αµυνας Αµπού Μπακρ Γιούνις και ο στρατηγός Μουστάφα Αλ Χαρούµπι, µέλος του Συµβουλίου της Επανάστασης της Λιβύης, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισµό στην Τρίπολη διότι «απέρριψαν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εναντίον του λαού».

Η ΖΑΟΥΊΓΊΆ ήταν χθες µιαπόλη σχεδόν ολοκληρωτικά αποκοµµένη από τον έξω κόσµο, οι ελάχιστες µαρτυρίες που έβγαιναν προς τα έξω σκιαγραφούσαν µια εικόνα απόλυτης καταστροφής µε πολλά κτίρια, συµπεριλαµβανοµένων τεµενών, ισοπεδωµένα, τους κατοίκους παγιδευµένους και τις δυνάµεις του Καντάφι να ανοίγουν πυρ στα τυφλά.

Τόσο σε αυτή την πόλη όσο και στο Ρας Λανούφ, το καθεστώς αξιοποιεί στο έπακρο το πλεονέκτηµα της αεροπορικής ισχύος του. Στη Βεγγάζη, δηµοσιογράφοι ρώτησαν τον Χαφίζ Γόκα, εκπρόσωπο του Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου, ανοι επαναστατικές δυνάµεις έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα να επικρατήσουν στρατιωτικά: «Ηδη έχουµε υπερισχύσει», επέµεινε εκείνος, «και θα ολοκληρώσουµε τη νίκη µας όταν µαςπαρασχεθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αν αναλαµβανόταν επίσης δράση για να σταµατήσει ο Καντάφι να στρατολογεί µισθοφόρους, το τέλος του θα ήταν θέµα ωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου