http://www.ethnos.gr
Προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων πριν εξελιχθούν σε συγκροτημένο κίνημα κατά της ασφυκτικής παρουσίας της Τουρκίας στο ψευδοκράτος εκδηλώνεται τώρα από την Αγκυρα, μετά το δεύτερο ογκώδες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ηδη την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν κάλεσε τον Ντ. Ερογλου στα εγκαίνια του φράγματος Alakopru στη Μερσίνα, από το οποίο θα τροφοδοτηθεί με πόσιμο νερό το ψευδοκράτος, ενώ συστηματικά ο τουρκικός Τύπος αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης υποβάθμιζαν το ξέσπασμα των χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, κάνοντας λόγο για απλή αντίδραση στα οικονομικά μέτρα λιτότητας.
Οι ογκώδεις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων δεν έχουν πάρει ακόμη σαφή χαρακτηριστικά, αλλά ενώ ξεκίνησαν πράγματι ως αντίδραση των συντεχνιών των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων για τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους, εξελίχθηκαν σε εκδηλώσεις μαζικής αποδοκιμασίας της τουρκικής πολιτικής στο νησί.
Την κατάσταση είχε πυροδοτήσει η αψυχολόγητη και εκτός ορίων αντίδραση του Τ. Ερντογάν στο πρώτο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, καθώς ο Τούρκος ηγέτης είχε επιτεθεί με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των Τουρκοκυπρίων, υπερπροβάλλοντας την οικονομική βοήθεια που προσφέρει κάθε χρόνο η χώρα του.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ακόμη και αυτό του υιού Ντενκτάς) και όλες οι συντεχνίες, ενώ στην πλατεία Ινονού βρέθηκαν τόσο ο υπέρμαχος της λύσης, δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, όσο και η σύζυγος του ιστορικού κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Πρώτη αμφισβήτηση
Τα οργισμένα συνθήματα εναντίον του ασφυκτικού ελέγχου, πολιτικού και οικονομικού, που ασκεί η Τουρκία αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό σημάδι αμφισβήτησης και της τουρκικής παρουσίας, μέσω των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί, που απέχει όμως από το να αποκτήσει χαρακτηριστικά εξέγερσης και απαλλαγής από την τουρκική κηδεμονία.
«Θέλουμε να γίνουμε αφέντες του σπιτιού μας», «Το ΑΚΡ δεν είναι η Τουρκία», «ΑΚΡ πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διαφεντεύσουμε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο.
Τα συστημικά κόμματα και οι δυνάμεις στα Κατεχόμενα, εξάλλου, συνδέονται με τους κεμαλικούς θεσμούς του τουρκικού κράτους και έτσι κάθε άλλο παρά ενοχλούνται όταν η οργή των συμπατριωτών τους στρέφεται εναντίον του κ. Ερντογάν και του κόμματος ΑΚΡ.
Στα Κατεχόμενα, όμως, απουσιάζει η ηγετική φυσιογνωμία που θα έδινε μια πραγματικά ανατρεπτική διάσταση στο «κίνημα» που αναπτύσσεται (ο Λ. Σενέρ, εκδότης της εφημερίδας «Αφρικα», δεν δείχνει να μπορεί να εμπνεύσει και να διευρύνει την επιρροή του).
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο τέλος Μαρτίου, καθώς η συντεχνιακή πλατφόρμα που οργάνωσε το συλλαλητήριο έχει ζητήσει την απόσυρση όλων των διαταγμάτων που επιβάλλουν τη λιτότητα και τις περικοπές μισθών, μέχρι τις 25 Μαρτίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νέες κοινοποιήσεις, αυτή τη φορά έξω από την ψευδοβουλή.
Αυτό που απομένει είναι εάν θα αποδειχθεί προφητική η τουρκική εφημερίδα που τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ της για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα: «Κράτησαν πολύ οι διακοπές της Αϊσέ» (σ.σ.: η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο είχε συνθηματικά ονομαστεί από το Τουρκικό Επιτελείο ως επιχείρηση «Η Αϊσέ πάει διακοπές», όπου Αϊσέ ήταν το όνομα της μικρής κόρης του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές).
Ν.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου