ΑΖΝΤΑΜΠΙΑ. Τετάρτη μεσημέρι, στον δρόμο από την Αζντάμπια, την τελευταία μεγάλη πόλη της απελευθερωμένης Λιβύης, προς την Μπρέγκα, μια διαφιλονικούμενη κωμόπολη 10.000 κατοίκων, ο ρόλος της οποίας μεγεθύνεται από τις μεγάλες, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τον αγωγό πετρελαίου. Από νωρίς το πρωί, στο τελευταίο σημείο ελέγχου έξω από την Αζντάμπια επικρατεί πανδαιμόνιο. Τζιπ και φορτηγά με τη σημαία της ελεύθερης Λιβύης μεταφέρουν πολιτοφύλακες με μπαζούκας, πυροβόλα, οπλοβομβίδες, εκρηκτικά, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, από τη Βεγγάζη προς την Μπρέγκα, όπου οι αντάρτες δίνουν σκληρές μάχες με δυνάμεις του Καντάφι.
Οι συγκεντρωμένοι εδώ στο φυλάκιο υποδέχονται με πυροβολισμούς στον αέρα και κραυγές «Αλάχ Ακμπάρ» τους πολιτοφύλακες που πηγαίνουν στο μέτωπο. Μπροστά μας, οι εξεγερμένοι έχουν παρατάξει σε τόξο δύο χιλιομέτρων αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία πού και πού βάλλουν εναντίον αόρατων στόχων. Δύο - τρία χιλιόμετρα ανατολικότερα διακρίνονται οι μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών που βομβαρδίστηκαν για τέταρτη φορά, μάλλον ανεπιτυχώς, από αεροπλάνο του Καντάφι. Στο εσωτερικό τους βρίσκει κανείς πυραύλους εδάφους - εδάφους και εδάφους - αέρος, πλαστικά εκρηκτικά, όλμους, νάρκες και κάθε είδους βλήματα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα. Ολο το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται με μια έννοια εδώ, αν λογαριάσει κανείς και τα θραύσματα γαλλικού αεροπλάνου Μιράζ, που κατέρριψαν οι αντάρτες και τα οποία μας επιδεικνύουν εν είδει πολεμικού τρόπαιου. Η απορία του εξοργισμένου πολιτοφύλακα ακουγόταν εύλογη: «Εσείς που τον εξοπλίζατε, γιατί δεν του επιβάλλετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να μην έρχεται να μας σκοτώνει με τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα του»; Από την Τρίπολη πάντως ο Καντάφι απείλησε τη Δύση ότι αν επιχειρήσει κατά της Λιβύης, θα υπάρξει λουτρό αίματος.
Πίσω μας, η Αζντάμπια μοιάζει με πόλη - φάντασμα. Τα μαγαζιά όλα κλειστά, ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του. Φορτηγά με οικογένειες που μάζεψαν άρον - άρον τα υπάρχοντά τους και με Κινέζους εργάτες παρακείμενου εργοταξίου αναχωρούν για ασφαλέστερο μέρος. Η κίνηση εστιάζεται στο νοσοκομείο αυτής της πόλης των 100.000 κατοίκων, όπου 20 γιατροί και 50 νοσοκόμες τρέχουν και δεν φτάνουν. Τις τέσσερις τελευταίες ώρες τούς ήρθαν 20 περιστατικά από την πολιορκημένη Μπρέγκα - οι τέσσερις νεκροί, οι υπόλοιποι με τραύματα από σφαίρες, θραύσματα όλμων και αντιαρματικών RPG, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι άλλοι σε κρίσιμη κατάσταση.
Αυτόπτες μάρτυρες μας είπαν ότι περίπου 1.000 άνδρες του Καντάφι έφτασαν στην Μπρέγκα αιφνιδιάζοντας τους ντόπιους, καθώς χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο που προορίζεται μόνο για τους ανθρώπους του πετρελαϊκού συγκροτήματος. Για ένα διάστημα κατέλαβαν την πόλη, στη συνέχεια όμως οι αντάρτες, που βαθμιαία δέχονταν ενισχύσεις από τη Βεγγάζη, τους απώθησαν στην πανεπιστημιούπολη και μέχρι το βράδυ διατηρούσαν τον έλεγχο της κυρίως πόλης. Πηγές από την πολιτική διοίκηση της εξέγερσης χαρακτήριζαν την επιχείρηση του καθεστώτος υπόθεση αποκλειστικά ψυχολογικού πολέμου και το αποτέλεσμά της φιάσκο: Αν ένα καθεστώς 42 χρόνων αδυνατεί να ανακαταλάβει μια τόση δα ανοχύρωτη κωμόπολη στη μέση της ερήμου, τότε τα ψωμιά του είναι μετρημένα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι ο Καντάφι και ο σκληρός πυρήνας γύρω του προσανατολίζονται για έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό, όπως το θηρίο που του έχουν αποκλείσει όλες τις οδούς διαφυγής. Μάρτυρες του τυχοδιωκτισμού του έγιναν ξένοι συνάδελφοι που δέχθηκαν πυρά στρατιωτών και ελικοπτέρου του Καντάφι, γύρω στα 20 χιλιόμετρα μετά την Αζντάμπια, στον δρόμο προς την Μπρέγκα.
Παραίτηση Σανουσί;
Στο πολιτικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση που διέρρευσε σε λιβυκά μέσα ενημέρωσης περί εξαναγκασμού σε παραίτηση του συνταγματάρχη Αμπντάλα Σανούσι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος και γαμπρού του Καντάφι (έχει παντρευτεί την αδελφή του). Ο Σανούσι ήταν αυτός που ενορχήστρωσε τη σφαγή των προηγούμενων ημερών στη Βεγγάζη και δεν είναι ακόμη καθαρό αν πρόκειται για πραγματική εκτόπιση, δείγμα σοβαρών τριγμών στον πολύ σκληρό πυρήνα του καθεστώτος, ή για στρατήγημα του Καντάφι με στόχο να επιδείξει ένα διαλλακτικότερο πρόσωπο, βάζοντας σε πρώτη γραμμή τον μέχρι χθες φερόμενο ως μεταρρυθμιστή γιο του Σαΐφ αλ Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου