Ο Αραβικός Σύνδεσμος εμφανίζεται πρόθυμος να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, καθώς η αιματοχυσία συνεχίζεται στη χώρα, η Δύση ολιγωρεί, παρά τη συγκέντρωση δυνάμεών της στη Μεσόγειο, ενώ και αραβικές χώρες ανθίστανται σε μη αραβική επέμβαση. Δύο αμερικανικά πλοία, το ένα ελικοπτεροφόρο, πέρασαν από το Σουέζ στη Μεσόγειο και θα καταλήξουν, μέσω Σούδας, αργότερα, στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι να μη διολισθήσει η Λιβύη στο χάος και γίνει ένα κράτος σαν τη Σομαλία ή ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα, όπως είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «ζυγίζει» τις στρατιωτικές επιλογές που έχει για τη Λιβύη, γνωρίζοντας ότι ίσως χρειαστεί να δείξει δυναμική στάση για να βοηθήσει την εκδίωξη του Καντάφι. Πάντως, το πρακτορείο αναγνωρίζει ότι ο Αμερικανικός Στρατός δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί σε τρίτο πόλεμο. Πληροφορίες της «Ε» από ΝΑΤΟϊκές πηγές αναφέρουν πάντως ότι ήδη στη Λιβύη εδώ και μία εβδομάδα ενεργούν ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών, σε επιχειρήσεις προετοιμασίας, ενώ και το αεροπλανοφόρο Εντερπράιζ κινείται προς τη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα. Η Κλίντον παραδέχτηκε χθες ότι οι ΗΠΑ απέχουν ακόμα πολύ από την επιβολή της ζώνης. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες ότι μερικές ΝΑΤΟϊκές χώρες εξετάζουν επείγοντα σχέδια για την επιβολή ζώνης, με βάση τις επιχειρήσεις που έκανε η Συμμαχία στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90. Η Γερμανία προειδοποίησε χθες ότι ενδεχόμενη τέτοια ζώνη δεν πρέπει να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του Καντάφι ότι η Δύση αναμιγνύεται πάλι σε αραβικές υποθέσεις, πυροδοτώντας την εξέγερση. Ελικοπτεροφόρο στέλνει προς τη Λιβύη και η Γαλλία. Ο Καναδάς στέλνει φρεγάτα.
Το Ιράν προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση και κυρίως να μην αποπειραθεί να κάνει τη χώρα στρατιωτική της βάση. Αν υπάρξει τέτοια επέμβαση, οι λαοί της περιοχής θα σκάψουν τους τάφους των Δυτικών στρατιωτών, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τη λιβυκή ηγεσία να δείξει γενναιότητα, να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τα αιτήματα του λαού. Τόνισε μάλιστα, σε συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, ότι η λιβυκή εξέγερση είναι εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση.
Κατόπιν αυτών, το βράδυ χθες, στην ίδια συνάντηση, ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και ότι μπορεί αυτός να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση.
Η UNESCO ανακοίνωσε τη διακοπή των συνεργασιών της με τη Λιβύη. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τα σχέδια του Καντάφι να κατασκευάσει 2.000 πολυτελή διαμερίσματα σε έκταση ιδιοκτησίας του στη νότια περιοχή της Κόστα Ντελ Σολ, στη Μάλαγα. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου